27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Elini medyadan çek

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümeti yargıyı sindirmeye çalışmakla eleştirerek, “Bir hakim çıkıyor ‘Benim üzerimde kurumsal baskı var’ diyor. Baskı varsa adalet var mı? Bu baskıyı kim yapıyor? CHP mi yapıyor? Buradan Başbakan'a sesleniyorum; Elini medyadan, yargıdan ve TSK'dan çek çek çek. Abbas yolcudur. Abbas yolcu. Çözüm en geç 2011 genel seçimleri” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 29 Mart Yerel Seçimleri'nde CHP'den belediye başkanı seçilen Sedat Pekel'i makamında ziyaret edip kutlamak için bugün helikopterle Bandırma'ya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Genel Sekreter Önder Sav ile birlikte gelen Deniz Baykal'ı taşıyan özel bir firmayla ait helikopter, Özel Bandırma Hastanesi bahçesine inişte zorluk yaşadı. Helikopterin inişi sırasında CHP'li Balıkesir İl Genel Meclis üyesi İsmet Koçyiğit'in elindeki CHP şapkasıyla helikoptere ineceği yeri göstermesi ise dikkat çekti. Burada partililer tarafından karşılanan Baykal daha sonra parti otobüsüne binerek kent turu attı. Ardından Bandırma Belediyesi’ne geçen Baykal, Başkan Sedat Pekel'i kutlayarak, çalışmalarında başarılar diledi. Ziyarette Pekel, Baykal'a, üzerinde Atatürk2ün resmi ve 6 ok olan bir tablo ile Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün bindiği Bandırma Vapuru’nun resmedildiği bir başka tablo armağan etti.

Burada gazetecilerin ülke gündemine ilişkin sorularını yanıtsız bırakan Baykal, “Biz bugün ince derin siyaset yapmak için değil, Bandırmalılar'la kucaklaşmak için geldik. Pazartesi günü zaten olağanüstü toplanacağız. Grup toplantımıza buyurun gelin” dedi.

‘TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ’

Bir gazetecinin, Bandırma'ya Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın sahip olduğu AB Gıda tarafından kurulması planlanan termik santralle ilgili görüşlerini sorması üzerine Baykal, kurulması planlanan termik santrale karşı olduklarını, ilçe halkının da bu görüşte olduğunu söyledi. Türkiye'de enerji sorunu olduğunun altını çizen Baykal, sorunu çözümü için yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu ama bu yatırımların yapılırken ciddi yanlışların yapıldığını kaydetti. Yerli enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini ifade eden Baykal, “İthal, dövize dayalı enerji santrallerinin kurulmasının istenmesi ciddi bir sorun. Yerli kaynakları kullanmalı ve bunu da doğru bir şekilde yapmalıyız. Bandırma'da kurulması planlanan termik santral çevreye zarar verecek bunu kabul etmek mümkün değil” diye konuştu.

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel'i ziyaretinin ardından Cumhuriyet Meydanı'na geçen Baykal, burada kendisini bekleyen yaklaşık 2 bin kişiye seslendi.

Konuşmasında siyaset konuşmayacağını Bandırma'ya sadece nezaket ziyaretinde bulunmak için geldiğini vurgulayan Baykal, kalabalığın ‘Başbakan Baykal’ sloganı atması üzerine “Bugün siyaset konuşmayacaktım ama söyleyene değil, söyletene bak. Buraya gelerek, birilerine bir mesaj veriyor gibisiniz. Bir şeyleri arıyor, bir şeyleri özlemiş gibisiniz. 29 Mart'ta Bandırma'da CHP kazandı ama o bizi kesmedi. Gerisini de istiyor gibisiniz. Gerisi gelsin diyorsunuz. Buraya toplanmanızda hükümetin gidici olduğu mesajı var” dedi.

Türkiye'nin yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu söyleyen Baykal, “Yerel seçimlerin hemen ardından hükümetin yarısı gitti. Hükümetin tamamını da genel seçimlerde göndereceksiniz. Türkiye'nin neye ihtiyaç duyduğunu artık herkes anladı” diye konuştu.

‘BİZ BU RAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ’

“Biraz daha bekleyelim. Belki emekliye, işçiye daha fazla kaynak ayırırlar. İşsiz gençlerimize iş imkanı sağlarlar, ekonomiyi düzlüğe çıkarırlar diyen var mı?” diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bu tren bizi nereye götürüyor gördük. Biz bu rayı değiştireceğiz. Başbakan ‘Kriz bizi teğet geçti, sıkıntı yok’ diyo r. Türkiye'de 4 fabrikadan biri kapalı. İşsizlikte dünya rekoru kırdık. Borçlar artıyor, bütçe açık vermeye başladı. Çok söyledik, seçim döneminde. Umursamadılar. 6 ay sonra söylediklerimizi yarım yamalak yapmaya başladılar. Ekonomide doğru teşhisi koyamadılar. Bütçe delik deşik. Verdi gelirleri düşüyor, harcamalar artıyor ama vatandaş isteyince ‘Sen dur’ diyorlar. Emekliye 5- 10 TL fark veriyor. Ama Başbakan kendi propagandasını yapmak için televizyon kanalı gazete için 750 milyon dolar para alıyor. Onlara para var ama emekliye yok” dedi.

Türkiye'de zihniyetin değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Baykal, hükümetin ülkeyi yabancı yatırımcılara açtığını, ancak yaşanan kriz sonrası yabancı yatırımcıların paralarını çekmeye başladıklarını ileri sürdü. Baykal şunları söyledi:
“Yabancını parasıyla zenginleşeceklerini düşündüler. Yabancını parasıyla zenginleşmek olur mu? Yabancı parayı çekti. Elimiz böğrümüzde kaldı devletin tüm tesislerini yok pahasına sattılar. Telekom’u sattılar. Telekom bu yıl elde ettiği sadece karla, yıllık taksidini ödedi. Sen altın yumurtlayan tavukları sattın. Şimdi onlar bu tavukları başka ülkelerin kümeslerine koyuyorlar.”

‘MEDYAYI TUTSAK ALMAYA KALKTILAR’

AKP hükümetinin 1.5 yılda 8 puan düştüğünü belirten Baykal, şöyle konuştu: “Medyayı baskı altına almaya çalıştılar ama kendi yandaş medyaları için kaynak yarattılar. Bir medya grubuna aleyhinde yayın yaptığı için müfettişler gönderdiler, vergi cezaları getirdiler. Medyayı tutsak almaya kalktılar. Başbakan baskıcı bir tavır içinde. Bırak yazsın bu ülkede demokrasi var. Ama hayır ‘Yazamaz, susturacağız’ diyor. Şimdi yargıyı sindirmeye çalışıyor. Bir hakim çıkıyor ‘Benim üzerimde kurumsal baskı var’ diyor. Ben bu davaya bakamam tepeme gelmişler diyor. Mahkemede üzerindeki kurumsal baskıdan dolayı davadan çekilebilirsin’ diyor. Baskı varsa adalet var mı? Bu baskı ne? Hiç sordunuz mu? Bu baskıyı kim yapıyor? CHP mi yapıyor? Bunlarda demokrasi anlayışı şu; ‘Biz gideceğimiz yere gitmek için trene bineriz. Gideceğimiz yere geldiğimizde de ineriz’ Buradan sesleniyorum. Elini medyadan, yargıdan ve TSK'dan çek çek çek. Bu yaklaşım Başbakan'a bir şey kazandırmaz baskı ve sindirme uygulayarak, bir yere varamazsın. Artık Başbakan da gördü. Abbas yolcudur. Abbas yolcu. Çözüm en geç 2011 genel seçimleri.”
Baykal konuşmasını ardından helikopterle Balıkesir'in Sındırgı İlçesi'ne gitti.
 

DHA - Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 18:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?