18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Erdoğan, kadınlara hitap etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ``Sanki günümüzde bazı toplumlarda kadın sorunlarının tümüyle çözüldüğü, bazılarında da bu konuda hiçbir ilerleme ve gelişme göstermediği, inançlarının buna engel oluşturduğu, kadınları ezdiği, sömürdüğü anlayışıdır ki ben bunu çok aşağılayıcı bir yaklaşım olarak görüyorum`` dedi.

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Akil Kadınlar Toplantısı yemeğine katılan Erdoğan yemekteki konuşmasına, ``Rahman ve rahim olan Allah`ın adıyla`` diye başladı. Erdoğan, akil kadınlar girişimini ve bu buluşmayı son derece önemsediğini söyledi.

Erdoğan, hemen her toplumda kadınların toplumsal rolü konusunda birtakım sıkıntıların yaşandığının kabul edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

``Kadınların rolü denince özellikle iki meselenin altını çizmek istiyorum. Birincisi, sanki günümüzde bazı toplumlarda kadın sorunlarının tümüyle çözüldüğü, bazılarında da bu konuda hiçbir ilerleme ve gelişme göstermediği, inançlarının buna engel oluşturduğu, kadınları ezdiği, sömürdüğü anlayışıdır ki ben bunu çok aşağılayıcı bir yaklaşım olarak görüyorum.

Mesele bu kadar basit değil. Özellikle batı ülkelerinde İslam toplumlarında kadınların yeri konusunda ileri sürülen tezler bu bağlamda ele alınmalıdır. Evet, İslam toplumlarında kadınların sıkıntıları vardır, çözüm bekleyen sorunları vardır, topluma katılımlarının önünde engeller vardır. Ancak bu sıkıntıların bir kaynağı din zannedilen törelerdir, dinin kendisi değil. Başka bir kaynağı da sosyal ve ekonomik düzen çarpıklığıdır.

Kaldı ki kadının kalkınma sürecine dahil olma, toplumsal hayata katılma sorunu sadece bizim ülkelerimizin bir sorunu değil, bütün dünyanın sorunudur.`` Somut adımlar atılmasını gerektiren, çözülmesi gereken meselelerin bulunduğunu belirten Erdoğan, bunun en açık örneğinin de kamuoyunda töre cinayeti olarak anılan bir anlayış ve uygulamaların olduğunu kaydetti.

aa
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 22:57:32
Güncelleme :26 Kasım 2005 Cumartesi 00:27:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?