27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Erdoğan, sözcüsünü yalancı çıkardı

Başbakan Erdoğan, önceki akşam NTV’de; Büyükelçi Davutoğlu’nun Şam’da HAMAS lideri Meşal’le görüştüğünü açıklayınca, haberi daha önce yalanlayan sözcüsü Arif Beki, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nu zor durumda bıraktı. Devletin zirvesinde daha önce sözcülük yapmış isimler, "Böyle bir çelişki ilk kez yaşanıyor" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın dış politika başdanışmanı Büyükelçi Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta Suriye’nin Başkenti Şam’a yaptığı ziyaret sırasında HAMAS Siyasi Lideri Halid Meşal’la görüşmesiyle ilgili bir hafta içinde resmi ağızlardan yapılan ’çelişkili’ açıklamalar, şaşkınlıkla karşılandı. Başbakan Erdoğan’ın önceki gün NTV’de Şam’daki görüşmeyi doğrulayarak, ilk resmi yalanlamayı yalanması diplomatik çevreler tarafından ’görülmemiş bir olay" olarak nitelendi. Erdoğan’ın bu açıklaması, Davutoğlu’nun Meşal’le görüştüğü haberini AP’nin dünyaya duyurulmasından hemen sonra yalanlayan Başbakanlık Basın Sözcüsü Akif Beki, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başdanışman Ahmet Davutoğlu’nu da zor durumda bıraktı. Görüşmeden iki gün sonra Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki yaptığı açıklamada Davutoğlu’nun Meşal ile görüşmediğini belirtmişti.

İLK KEZ YAŞANIYOR
Hükümetin basın sözcüsüyle Başbakan’ın açıklamaları arasındaki çelişkili durumu, bir dönem hükümet, Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık sözcülüğü yapmış olan Kaya Toperi, eski büyükelçi Onur Öymen, eski bakan Ufuk Söylemez ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’e sorduk. Hepsi de bu çelişkili durumun ilk kez yaşandığını söyledi. İşte görüşler:

KAYA TOPERİ:
Ben eski bir diplomatım. Biz daha önce böyle bir olaya tanık olmadık. Diplomatik tecrübemle bu durumu yadırgadım. Hamas’la ilgili son durumda hem sözcü hem de başbakan yıpranmış oldu.

ONUR ÖYMEN:
Bu tür olaylar devlet ciddiyetini zedeliyor. Başbakan, sözcüsünün açıklamalarını yalanlarsa, kamuoyu sözcünün diğer açıklamalarından da kuşku duyar. AB 6 Şubat’ta Hamas’ın terör örgütü olduğunu kabul etti. Listesinde 17’nci sıraya yerleştirdi. Devlet bir terör örgütüyle görüşmeye başladı mı yarın da başka terör gruplarıyla da görüşür.

ORHAN ERİNÇ:
Türkiye’nin dış ilişkileri arasında görüşme tutanağı tutulması geleneği bir süredir terk edilmiş durumda. Bu nedenle yetkililerin ya da sözcülerin açıklamalarını akılda kalanlarla yapıyorlar. Ve bu ortaya çelişkiler yumağı getiriyor.

UFUK SÖYLEMEZ:
Bence iki AKP var: Birincisi AB’ye doğru yürüdüğünü göstermeye çalışan bir AKP, diğeri ise çekirdek, hakiki ve öz AKP. Bu görüşmeyi yapan öz AKP’dir bence. Aslında Hamas meselesinde hükümetin basın sözcüsüyle Başbakan’ın çelişmesi de buradan kaynaklanıyor. Biz bütün dünyanın bildiğini kendimizden gizliyoruz.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2006 Perşembe 07:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?