19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan: "Keşke Irak'a girseydik"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Lübnan'a asker gönderme konusunda içinin rahat olduğunu söyleyerek ''Keşke 1 martta Irak'a gitme kararı çıksaydı'' dedi.

Ankara’daki Başbakanlık konutunda CNN TÜRK’ten Gürkan Zengin’in sorularına yanıt veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Meclis’te kabul edilen ve Lübnan’a asker göndermeyi öngören tezkereye değindi.

“Tezkerenin geçmesi son derece olumlu oldu” diyen Başbakan, sorumluluğunun gereğini yerine getirdiğine inandığı için rahat olduğunu söyledi.

BM barış gücünde görev almak üzere Lübnan’a kaç asker gönderileceği sorusuna Erdoğan “şu anda yapılmış sayısal bir değerlendirme yok” cevabını verdi.

"Şartların oluşmasını bekledik"

Kamuoyunun Lübnan’a asker gönderme konusuna soğuk olması üzerine ne düşündüğü sorulan Başbakan, asker gönderme kararını almadan önce belli şartların oluşmasını beklediklerini vurguladı.

Erdoğan “biz bu işe girmeden önce bazı şartların oluşmasını bekledik. Bazıları ‘işte bu işin üstüne atladılar’ diyor. Biz hiçbirşeyin üstüne atlamadık...İlk olarak bir Birleşmiş Milletler kararının olmasını bekledik, ikinci şartımız savaşın bitip ateşkesin ilan edilmesiydi. Üçüncü şartımız, tarafların barış istemesi. Biz barışı tesis etmeye değil, tesis edilmekte olan barışı korumak amaçlı gitme kararı aldık“ diye konuştu.

"İstenmeseydik gitmezdik"

Dördüncü şart olarak ‘Hizbullah’ı silahsızlandırmayı’ kabul etmediklerini dile getiren Erdoğan, Ortadoğu’daki sorunlara hükümet olarak duyarsız kalmadıklarını söyledi.

“İstenmeseydik gitmezdik” sözlerini kullanan Başbakan “ama (Lübnan Başbakanı) Sinyora sürekli arıyor. Tük askeri için ‘bizim misafirimiz olacaksınız’ diyor” diye konuştu.

Meclis’ten geçmeyen 1 mart tezkeresini de değerlendiren Erdoğan, “biz keşke Irak’a girseydik. Gitmiş olsaydık şu anki, olumsuz tablo olmayacaktı” yorumunu yaptı.

"Irak'a gitmedik ama büyük kayıp verdik"

Erdoğan, “bugüne kadar 29 noktaya asker gönderdik. Bu uluslararası görevlerde şehit sayımız beş.... Irak’ta bize verilecek bölge belliydi. Asker göndermedik ama Irak’ta ABD’den sonra en çok kaybı veren biziz. Kim bunlar şoförümüz, mal taşıyanlar... Irak’a gitmedik yine de büyük kayıp verdik” ifadelerini kullandı.

“Güneydoğu’ya gidip Kürt sorunu dediğiniz günden bu yana bir daha bu lafı ağzınıza almadınız. Güneydoğu’da neler oluyor?” şeklindeki soruya karşılık Başbakan Erdoğan, bölgede sadece altyapı yatırımları için 4.5 milyar dolar harcandığını, Güneydoğu’nun tarihinde görmediği yatırımları aldığını söyledi.

Başbakan buradaki vatandaşların beklentileriyle ilgili olarak “olmayan neler. Milletevekili olabiliyor mu, bakan, en üst düzeyde bürokrat olabiliyor mu?” sorularını yöneltti.

"Etnik kimliğe herkes saygı duymalı"

Erdoğan, ‘etnik kimlik ile parlamentoda temsil’ konusuna da değindi.

Erdoğan, “o çok farklı bir konu. Benim partimin ondan daha fazla Kürt seçmeni, temsilcisi, sempatizanı vardır. Bu ülkede Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla,
Gürcüsüyle hepsi benim canımdır, birdir. Anayasal tanıma göre herkes Türkiye vatandaşıdır” dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının üst kimlik olduğunu, etnik kimliğe de herkesin saygı duyması gerektiğini belirtti.

“Türkiye’de etnik azınlık değil dini azınlık vardır” diyen Erdoğan bu azınlıkların haklarının da Lozan Anlaşması ile belirlendiğini hatırlattı.
CNNTURK
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2006 Çarşamba 21:32:10
Güncelleme :6 Eylül 2006 Çarşamba 21:39:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?