15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan: Çetelere geçit yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Kamuda, kendi kutsal değerlerini öne çıkararak hukukun üstünlüğünü hiçe saymak suretiyle bir tür örgütlenmeye, çeteleşmeye gitmek isteyenlere fırsat vermemenin gayreti içerisindeyiz'' dedi.

Erdoğan, Cuma namazını konutunun bulunduğu Emniyet Mahallesi'ndeki Akabe Camii'nde kıldı.

Cami çıkışında vatandaşlarla selamlaşan Erdoğan, cami önünde kendisini bekleyen çocuklarla da ilgilendi ve oyuncak hediye etti.

Daha sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, gazeteci Hrant Dink cinayetinin sanığı Ogün Samast'ın basına yansıyan görüntülerine ilişkin bir soru üzerine, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını hatırlattı.

Erdoğan, özellikle bir noktanın altını çizdiklerini ifade ederek, ''Yani nerede, ne tür bir sıkıntı varsa, ki tüm kamuoyunu rahatsız eden, başta yönetim olarak, hükümet olarak bizleri rahatsız eden ne varsa, bunların üzerine sonuna kadar gideceğiz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yürütme olarak üzerlerine düşen ne varsa yapacaklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kamuda, kendi kutsal değerlerini öne çıkararak hukukun üstünlüğünü hiçe saymak suretiyle bir tür örgütlenmeye, çeteleşmeye gitmek isteyenlere fırsat vermemenin gayreti içerisindeyiz. Tüm bu çalışmalarımızı bunun için yapıyoruz. Tabii burada bir şeyin altını özellikle vurgulamak gerekir. Dikkat ederseniz 58. ve 59. hükümetler dönemindeki bir olay hariç faili meçhul yoktur. Hepsinin failleri belli olmuştur ve çok kısa sürede de bu failler hep yakalanmıştır. Bu olayda da gördüğünüz gibi, yine 32 saat gibi kısa bir sürede yakalanmıştır. Ama biz bunu sadece faillerini yakalamak değil, acaba bunun uzantıları nelerdir, derinlikleri nelerdir, bunların üzerinde duruyoruz.''

Erdoğan, Trabzon'da başlatılan Samsun'da devam eden ve şu anda İstanbul'da da süren mülkiye müfettişlerinin çalışmalarına işaret ederek, ''Belki ileride başka illerde de bu çalışmalar olacak'' diye konuştu.

KURUMLARIMIZI BİRBİRİNE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞANLAR VAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kurumları birbiriyle vuruşturmak gibi bir gayretin içerisine girmenin çok büyük bir yanlış olduğunu belirterek, ''Ama kurumların içerisinde art niyetli olanlar, bu ülkenin değerlerine saygısız olanlar çıkabilir. Bu her yerde var, her ülkede var, bizim ülkemizde de muhakkak vardır. Ama mesele bunları bulup çıkarmaktır ve bunları bulup çıkaracağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan cuma namazı sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplarken, ''Hrant Dink cinayetiyle ilgili soruşturmayı sıkı tutarak bundan önce meydana gelen olaylarla da bazı irtibatların ortaya çıkartılması ve yeni belgelerin bulunması halinde yeniden yargı sürecinin başlamasının mümkün olacağını'' söyledi.

Erdoğan, böyle bir şey olması halinde bunların üzerine hassasiyetle gidileceğini dile getirdi.

''Ogün Samast'ın görüntülerinin kim tarafından medyaya sızdırıldığı'' yönündeki soruya karşılık Erdoğan, ''Bu soruşturmada ortaya çıkar'' diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan, ''Jandarma ile polis arasında bir sürtüşme mi var?'' soru üzerine, şunları kaydetti:

''Burada bir şeyi vurgulamak lazım, kurumlarımızı birbiriyle vuruşturmak gibi bir gayretin içerisine girmek, çok büyük bir yanlıştır. Ama kurumların içerisinde art niyetli olanlar, bu ülkenin değerlerine saygısız olanlar çıkabilir. Yani bu her yerde var, her ülkede var, bizim ülkemizde de muhakkak vardır. Ama mesele bunları bulup çıkarmaktır ve bunları bulup çıkaracağız.

Ama biz kişilerin yanlışları sebebiyle, bizler için çok önemli olan ve yıpratılmasına milletin bir ferdi olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hiç kimsenin müsaade etmemesi gereken olay bu. Ne silahlı kuvvetlerimizi, ne jandarmamızı lekeleyebiliriz, gölgeleyebiliriz. Ne de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin herhangi bir kurumunu bu noktada lekeleyebiliriz. Bunlar yanlış şeylerdir. Ama kurumlarımızın içerisinde bu tür yanlışları, hataları olanlar çıkabilir.''

Başbakan Erdoğan, başka bir soruya karşılık da, ''Bildiğiniz gibi Samsun'da soruşturma başlatıldı. Burada kim var, kim yok hepsi ortaya çıkacaktır'' dedi.

-KIBRIS'LA İLGİLİ GELİŞMELER-

Kıbrıs'ta yaşanan son gelişmelerle ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli açıklamaları yaptığını ifade etti.

Erdoğan, ''Yani burada rutin dışı bir olay yok. Olaylar tamamen rutin. Zaten orada her zaman için devriye gezen gemilerimiz var. Bunlar böyle bir anda olay oldu, hemen oraya gemiler gitti değil'' diye konuştu.

Hrant Dink cinayeti sonrasında gelişen olaylar üzerine, ''bazı emniyet üst düzey görevlileri ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu hakkında istifa etmeleri yönünde görüşler ortaya atıldığını'' hatırlatan gazeteciye Erdoğan, ''Kim istiyor?'' diye sordu.

Erdoğan, gazetecinin, ''Medyada bu tür ifadeler yer aldığını'' belirtmesi üzerine, ''Rahat ol, konuş'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Parlamento ve medyamızda en ucuz iki kavram var. Biri gensoru, diğeri de istifadır. Gensoru ve istifa çok ucuzladı. Gensoru ve istifanın sağ olsun ana muhalefetimiz ve medyamızın indinde hiçbir kıymeti harbiyesi kalmadı. En ufak bir olay olsa, hemen ilk müracaat ettikleri şey gensoru veya istifadır'' diye konuştu.

-OLAYIN FATURASI...-

Erdoğan, bir gazetecinin, ''Olayın faturası kime çıkacak?'' şeklindeki sorusu üzerine de, şunları kaydetti:

''Olayı bir fatura olarak neden değerlendiriyoruz. Burada sürdürülmekte olan bir çalışma var. Bu çalışmaların sağlıklı yürütülmesi için ilk defa yapılan şeyler değil. Bunlar yapılır. Merkeze alınır, başka adımlar atılır.

Trabzon ilimizle ilgili herhangi bir gölgelemeye, halkımızı lekelemeye yönelik girişimlere müsaade etmemek için böyle bir adım atmak durumundaydık. Bu işlerin bir süreci var. Oraya gönderdiğimiz müfettişlerimizin sağlıklı bir çalışma yapması gerekiyordu. Bu adımları bunun için attık. Ama başka yerlerde atılması gereken adımlar varsa, bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra bu adımları da atarız.''

aa
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 15:42:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
OFLU FAHRI IP: 84.63.167.xxx Tarih : 2.02.2007 23:02:59
IYI BIR SAVUNUCUNUZUM SAYIN BASBAKANIM EKONOMI VE CALISMALARINIZ KONUSUNDA YANLIZ TRABZONLU OLARAK TRABZON HAKKINTA ALINAN ÖNLEMLER ATILIMLARIN DOGRU OLDUGUNU SANMIYORUM NEDENINE GELINCE DOGUDA PKK OLAYINTA BÖYLE BIR ATILIM OLDUMU YANI ANI KARARLAR HAYIR ISTANBULDA HER TÜRLÜ TERÖR OLYLARI OLUYOR SAG OLSUN KENT HABER ARACILIGI ILE HABERIMIZ OLUYOR ORATADA ÖNLEM ALINIYORMU HAYIR INSAALLAH TRABZONU AB VE ABD UGRUNA FETA ETMEYIZ PKK DAKI VEYA IRAKDAKI HÜKÜMET BASARISIZLIGINI TRABZONLAMI ÖRTBAS EDILECEK BU POLITIKA ILE ITIBAR KAYIPEDIYOR AKP BILESINIZ ÖYLE GÖRÜNTÜ VERILTIKI SANKI TRABZON TÜRKIYE ICIN TERÖR OLUSTURAN GURUPLAR DAN TAHA ZARARLI TRABZONLA ILKILENMETEN ÖNCE SIZE DAVSIYEMIZ MECLISDEKI PKK VESAYRELERIN SEMPATIZANLARINA ÖNLEM ALINIZ SAYGILAR