22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan: CHP bana tuzak kuruyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadığını belirterek, CHP'nin kendisine karşı tuzak hazırladığını, ancak bu tuzağa düşmeyeceğini söyledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı konusunda CHP ile uzlaşmak zorunda olmadıklarını, CHP'nin de TBMM Genel Kurulu'nu terk etmesi halinde cumhurbaşkanı seçiminin yapılacağını belirtti.

Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'nda NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün iç ve dış gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve adaylık tartışmalarıyla ilgili olarak, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan, 'Ben Cumhurbaşkanı olmayı düşünüyorum' diye bir şey söyledi mi? Hayır..." dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal'ın çok öncelerden beri kendisine karşı tuzak hazırladığını savunan Erdoğan, "Tayyip Erdoğan, böyle bir tuzağın içine düşmez" diye konuştu.

Erdoğan, AKP Grubu'nun Nisan ayına kadar adayını açıklamayacağını yineleyerek, "Bunların çılgınlığı buradan geliyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, CHP'nin isterse kendi adayını açıklayabileceğini ve o çerçevede çalışma yapabileceğini söyledi. Erdoğan, "Ben kalkıp da Meclis'in iradesine ipotek koyma gayreti içerisine giremem. Ama Sayın Baykal'ın da Meclis'in iradesine ipotek koyma garantisi kendi elinde değil. Böyle bir gayretin içine girmesin, girmemelidir" diye konuştu.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının en başta mevcut Cumhurbaşkanına saygısızlık olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl yapılacağının Anayasa'da net olarak belli olduğunu anlatan Erdoğan, bu çerçevede seçimin yapılacağını ifade etti.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından da erken seçimin kampanya dönemi düşünüldüğünde gerekli olmadığını söyledi ve seçimin ilk kez zamanında yapılacağını yineledi.

-"CHP ile uzlaşma aramak zorunda değiliz"


Cumhurbaşkanı'nın mevcut parlamento içinden seçileceğini dile getiren Erdoğan, uzlaşmaya yönelik adım çıkmaması halinde ne olacağına ilişkin soruyu, "Uzlaşmayı CHP ile aramak zorunda değiliz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına bu denli çirkin yaklaşımlar gösteren bir siyasi parti lideriyle siz nasıl uzlaşacaksınız? Söylemedik ne bıraktı ki?" diye yanıtladı.

Erdoğan, uzlaşma arayan kişinin hakaret kültüründen kurtulması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Ben o seviyeye düşmeyeceğim. Biliyorum ki, bu bir tahriktir, tuzaktır... Bu tuzağın içinde olmayacağım. Çünkü biz Türk milletinin iktidarı olarak iş başına geldik" diye konuştu.

Erdoğan, CHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM Genel Kurulu'nu terk etmesi ve AKP'nin Cumhurbaşkanını kendisinin seçmesi halinde bunun tartışma konusu olup olmayacağı sorusu üzerine, TBMM Genel Kurulu'nun parti gruplarına göre değil, milletvekili sayısına göre toplandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl yapılacağının Anayasa'da yer aldığını tekrarlayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunu kalkıp da değiştirmeye Sayın Baykal'ın gücü yetmez. Önce Anayasa'ya inanmak gerekir. Gelmeyebilirsin... Ama millet size dedi ki, 'Ben seni parlamentoya milletvekili olarak gönderiyorum. Git mücadeleni orada ver. Kaç da gel veya orayı terket' demedi... Ayrılır ayrılır, kendi iradeleridir... Orada milletvekilleri olarak kimler varsa, Meclisi yönetenler oradaki gerekli sayıyı arar. Yeter sayı varsa seçim yapılır."

Erdoğan, AKP'nin Cumhurbaşkanı adayını belirlemesinde, teşkilat ve halk bazında yapılacak yoklamaların dikkate alınacağını bildirdi.

Başkanlık sisteminin Anayasal değişiklik gerektirdiğini ifade eden Erdoğan, bunun tartışılageldiğini ve Başkanlık sisteminin bir seçenek olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Cumhurbaşkanı kim olacaksa şimdiden ülkemiz için milletimiz için hayırlı olsun demeyi arzu ederim" dedi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun Baykal'a yönelik sözlerinin, CHP Genel Başkanı'nın sözleri üzerine tüm kadınlar adına yapıldığını ifade eden Erdoğan, Çubukçu'yu uyarıp uyarmadığı sorusunu, "Polemiği Sayın Baykal başlattı. Ben, Nimet Hanım'a sadece teşekkür ederim" diye konuştu.

Erdoğan, iktidarda bulundukları sürece muhalefetin hakaretlerine maruz kaldığını yineleyerek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisine yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Sayın Bahçeli'nin 3,5 yılının nelerle dolu olduğunu gördük" dedi.

Erdoğan, "Sayın Bahçeli slogan diline sahiptir. Herhangi derinliği olan birisi değildir. Derinliği olsaydı iktidarı bırakıp kaçmazdı" diye konuştu.

Bahçeli'nin, AB'nin reddi ve terörist başı Öcalan ile ilgili akıl verdiğini anlatan Erdoğan, "Öcalan ile ilgili karar belliydi. O kararı uygulamayıp, İnsan Hakları Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şu andaki tabloya geldik" dedi.

Erdoğan, yaptırdıkları kamuoyu araştırmalarına göre kararsızlar hariç AKP'nin oy oranının yüzde 30, CHP'nin de yüzde 14 dolayında olduğunu açıkladı. Erdoğan, kararsızlar hesaba katılmadığında TBMM'ye yine AKP ve CHP'nin girebileceğini söyledi.

aa
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 09:01:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?