30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan: Dört dörtlük bir laikim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bütün inanç gruplarına, hangi inançtan olursa olsun, laik devletin bir yöneticisi olarak eşit mesafedeyim. Ve bu anlamda dört dörtlük bir laikim" dedi.

Türkmax kanalında yayınlanan "Hülya Avşar Stüdyosu"na konuk olarak sorularını cevaplayan Erdoğan, Hülya Avşar'ın "Şeriat gelecek mi?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Cumhuriyet öncesinde de Cumhuriyet sonrasında da hep bu Türkiye'de konuşulur. Siz nasıl derseniz deyin bu ifade hiç ortadan kalkmaz. Ve onun bir de ikiz kardeşi vardır, irticadır. Bu da hep konuşulmuştur. Ve bunlardan hakikaten bıkmışızdır. Şimdi biz bir defa Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu kabul etmişiz. Şeriat getirmek diye bir şey yok ki. Böyle bir hedefimiz, böyle bir anlayışımız yok ki. Bu nereden çıkıyor?"

Başbakan Erdoğan, Hülya Avşar'ın "Çok çoğaldı çünkü türbanlı kişiler" demesi üzerine de sözlerine şöyle devam etti:

"Bakın başörtüsü örtmek, bunun şeriatla alakası yok. Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Biz de bu tercihimizi yapmışız. Tüm gücümüzle bunu devam ettiriyoruz.

Şimdi bir şeyi burada açmamız lazım; dindar bir insan laik olur mu olmaz mı? Şimdi bu çok önemli. Dindar bir insan laik olur. Kimse bunun önüne geçmesin. Lafa gelince bu ülkenin yüzde 99'u Müslümandır. Müslümansa burada bir tercihini yapıyor. Hem ben dindarım diyor, hem de laikim diyor. Laikim derken bir şeyi ortaya koymak lazım. Burada ben bilimsel bir açıklama yapıyorum. Bu bilimsel açıklama şudur; -ve bunu rahmetli Özal söylemiştir, Sayın Demirel söylemiştir, diğerleri söylemiştir- bakınız kişi laik olmaz, devlet laik olur. Kişi, laik devleti koruma anlamında eğer laikse, o anlamda ben laikim.

Bakın şimdi laiklik bir din midir, değil. Laiklik bir yönetim biçimidir ve yönetim niteliğidir. Bunu, Anayasamız'a baktığınız zaman, orada görürsünüz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti nedir? O değiştirilemez maddelerde sayıyor ya. Demokratiktir diyor, laiktir diyor, sosyaldir diyor, hukuk devletidir diyor. Ama ben bir Müslüman olarak, bir dindar olarak laikliği ne yaparım? Laikliği savunurum. Laik devleti savunurum. Şu anda da laik devletin Başbakanıyım ve bunu da savunuyorum, inanarak savunuyorum. Bununla ne yapıyorum? Bütün inanç gruplarına, hangi inançtan olursa olsun, laik devletin bir yöneticisi olarak eşit mesafedeyim. Ve bu anlamda dört dörtlük bir laikim.

İşte laik devletin nitelikleri neyi gerektiriyor? Bütün inanç gruplarına eşit mesafede olmayı gerektiriyor. Bunu yaptıkça siz o zaman laiksiniz. Bunu yapmıyorsanız o zaman zaten siz laik olamazsınız. Laik bir yönetici olamazsınız."

Erdoğan, Avşar'ın, "Bunlar nedir?" diye sorması üzerine de "Yöneticilik sıfatları bunlar. Laikliği şimdi ne yapamayız, dinin karşısına koyamayız. Deriz ki bu adam dindardır, ama aynı zamanda da laiktir. Yani laikliği bazıları dinsizlik olarak tanımlarlar. Laiklik bir dinsizlik değildir" dedi.

aa
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 21:58:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?