22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan: Ek Protokol Meclis'e gelecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ankara Antlaşması'nı genişleten "Ek Protokol"ün Meclis gündemine getirilip getirilmeyeceği konusunda yaşanan tartışmalara son noktayı koydu.

Erdoğan ve Gül, Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün mutlaka Meclis onayından geçirilmesini istiyor. AK Parti yönetimi de, hukuki prosedür olarak Ek Protokol'ün Meclis gündemine getirilmesinin şart olduğunu savunuyor.

Ek Protokol'ün Meclis gündemine getirilip getirilmemesi konusundaki muammayı Başbakan Erdoğan çözecek. Meclis'in 15 Eylül'de Ek Protokol için olağanüstü toplanmasına gerek olmadığına karar veren Erdoğan, yeni yasama döneminde protokol metninin milletvekillerinin onayına sunulması için kolları sıvadı.

Kurmaylarına bu konudaki teknik ve hukuki hazırlıkları yürütmeleri için talimat veren Erdoğan, Meclis'in yeni döneminde konuyu milletvekillerinin gündemine getirecek. Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün da aynı görüşte olduğu öğrenildi. Erdoğan ve Gül, Meclis iradesini arkasına almayan bir Ek Protokol'ün ileride AK Parti'ye faturasının çok ağır olduğu görüşü üzerinde duruyor. Erdoğan'ın, yakın kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede de bu tür endişelerine dikkat çekerek, "Meclis'in onayını almak bizim için çok büyük teminat olacak" dediği öğrenildi.

AK Parti'nin hukukçu kurmaylarından Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, hükümetin Ek Protokolü imzalayarak iradesini ortaya koyduğunu, Meclis'in de bu konudaki görüşünün alınması gerektiğini söyledi. "Hukuki prosedür olarak Ek Protokol'ün Meclis'e gelmesi gerekir" diyen Yazıcı, bu konuda iki farklı görüşün hakim olduğunu hatırlattı. Yazıcı, "Milletvekilleri Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bu konuda özgür iradeleriyle oylarını kullanmalıdır. Ülkenin çıkarlarını göz önünde tutarak kararını vermelidir. Ek Protokol'ün ne getirdiği de milletvekillerine anlatılmalıdır. Türkiye'nin kazanımları da düşünülerek, Ek Protokol mutlaka milletvekillerinin onayına sunulmalıdır" diye konuştu.

AK Parti'de bazı üst düzey yöneticiler ise Ek Protokol için "Meclis onayı" şartı bulunmadığını savunuyor. Ek Protokol'ün Meclis gündemine gelmesine gerek olmadığı görüşünde olan parti kurmayları, 1 Mart tezkeresinde yaşanan olayların tekrarlanmasından endişe ediyor.

3 EKİM İÇİN UMUTLU KONUŞTU

Bu arada Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) 3 Ekim 2005 tarihinde Türkiye ile müzakereleri başlatma kararı alacağını söyledi. Erdoğan, "Müzakerelerin başlaması konusunda umutluyum" mesajını verdi.

Başbakan Erdoğan, dün partisinin gece geç saatlere kadar süren Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katıldı. Toplantının en önemli gündem maddesini AB konusu oluşturdu. Erdoğan, Türkiye'nin 3 Ekim'de Avrupa Birliği ile müzakerelere başlaması konusunda umutlu olduğunu belirterek, "Biz siyasette pozitif davranıyoruz. Olaylara pozitif bakıyoruz. Avrupa Birliği ile ilişkilere de aynı çerçevede bakıyoruz. 3 Ekim'de müzakere sürecinin başlayacağı kanaatindeyim. İnşallah Türkiye için en hayırlı karar çıkar" diye konuştu.

3 Ekim'de müzakerelere başlanmasının en doğru karar olacağına dikkat çeken Erdoğan, "Aklın mantığın gereği budur. Akıl mantık müzakerelere mutlaka başlanmasını gerekli kılıyor. Türkiye üzerine düşeni yapmıştır. Artık sözünü tutma sırası Avrupa Birliği'ndedir. AB'den gerekeni yapmasını bekliyoruz. Biz müzakereler konusunda pozitifiz ve umutluyuz" değerlendirmesini yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 14:19:34
Güncelleme :30 Ağustos 2005 Salı 14:29:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?