28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Erdoğan: Kaybederse AB kaybeder

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'e "Türkiye'nin AB sürecinde tarihi bir hata yapılmaması gerektiğini söyledim." dedi.

AK Parti Grubu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, AB yolundaki diplomasi trafiğine devam ettiklerini söyledi. Sabah Almanya Başbakanı Merkel ile görüştüğünü açıklayan Erdoğan, "Merkel'e tarihi bir hata yapılmaması gerektiğini söyledim. AB, Türkiye'nin üyeliği konusunda ciddiyetini ortaya koymalı, verdiği sözleri tutmalı. Biz üzerimize düşeni yaptık. Kıbrıs konusunda çözümsüzlüğün sebebi Rumlar'dır. Umuyorum ki sonunda akl-ı selim galip gelecektir. Bu süreç duygusallıkla kararların verileceği bir süreç değildir. Türkiye'nin kaybedeceği hiç bir şey yoktur, kaybederse AB kaybeder." dedi.

'KAYBEDERSE AB KAYBEDER'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmasına karşı çıkanların, çoğunlukla ortaçağ bakışına sahip kişiler olduğunu ifade ederek, "Şunu herkes bilsin ki, Türkiye'nin kaybedeceği hiçbir şey yoktur. Kaybederse AB kaybeder" dedi.

AK Parti Grup toplantısında konuşan Başkan Erdoğan, AB ile yürütlen müzakerelerin kritik bir aşamaya geldiğini belirterek, önümüzdeki 10 günün, müzakerelerin devamı açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. Türkiye'nin AB üyeliğinin küresel vizyonun bir gereği olduğunu, üyeliğini 21. yüzyılın en önemli projesi olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, üyeliğin kısır iç siyasi çekişmele alet edilmemesini istedi.

"Avrupa Birliği Türkiye için ne kadar gerekliyse, Türkiye de AB için o denli gereklidir" diyen Başbakan Erdoğan, AB kamuoyunda ve Avrupa basınında bu yönde bir sağduyunun geliştiğini kaydetti. Türkiye'nin sadece Avrupalı bir ülke olmadığını, Avrupa'nın zinde ve sağlıklı bir üyesi olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin AB'ye üye olmasına karşı çıkarlar, çoğunlukla ortaçağ bakışına sahiptir" diye konuştu.

Kıbrıs'ta ortaya çıkan çözümsüzlüğün nedeninin Rum Kesimi olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bu tarihi fırsat, Rum Kesimi'nin ucuz oyunlarıyla rehin alınmamalıdır. Biz verdiğimiz sözleri tuttuk. AB'den ciddi olmasını ve verdiği sözleri tutmasını bekliyoruz" dedi.

Gelinen sürecin duygusallıkla karar verilecek bir süreç olmadığına işaret eden Erdoğan, "Şunu herkes bilsin ki, Türkiye'nin kaybedeceği hiçbir şey yoktur. Kaybederse AB kaybeder" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: SİPARİŞ ÜZERİNE KAVRAM ÜRETMEYİZ

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk siyasetinde Cumhuriyet değerlerinin, milli-manevi değerlerin gölgesine sığınarak, hiçbir iş yapmadan geçinme devrinin artık bittiğini belirterek, ''Milleti sevmek, ülkeyi sevmek, Cumhuriyete sahip çıkmak, ona ancak hizmet etmekle olur'' dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de geçen 4 yıl içinde siyasetten ekonomiye, kamu yapılanmasından yerel yönetimlere, sağlıktan eğitime, sanayiden tarıma, ulaşımdan altyapıya kadar her alanda son derece çarpıcı başarılar yakalandığını anlattı.

Elde edilen başarıların en tepesine Türkiye'nin demokratik ilerlemesini, demokratik gelişmesini koymak gerektiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

''Bu aynı zamanda Türkiye'nin yaşadığı değişimin de can damarıdır. Bu yolda tarihi başarılara imza attığımız için özellikle mutluyum. Çünkü, Türkiye'yi mazeretli, özürlü, eksik, aksak bir demokrasi anlayışına mahrum ederek alabileceğimiz bir mesafe yoktur.

İşin üzüntü verici tarafı, varlığını demokrasiye borçlu olan siyaset erbabının içinden de bunu henüz idrak edemeyenlerin çıkabiliyor olmasıdır.Anlamayanlar için bir kere daha tekrar etmekte fayda görüyorum; Türk siyasetinde Cumhuriyet değerlerimizin, milli-manevi değerlerimizin gölgesine sığınarak hiç bir iş yapmadan geçinme devri artık bitmiştir.

Milleti sevmek, ülkeyi sevmek, Cumhuriyete sahip çıkmak ona ancak hizmet etmekle olur. Biz yaptıklarımızla ve yapmakta olduklarımızla milletimize de Cumhuriyetimize de demokrasimize de hizmet ediyoruz.

AK Parti hükümeti icraatlarıyla, bedavacılığa alışanların, istismarcıların yıllarca sürdükleri saadet zinciri düzenini de bozmuştur. Bizler AK Parti iktidarı olarak, sipariş üzerine kavram üretmeyiz. Sipariş üzerine kavram geliştirmeyiz. Sipariş üzerine söylem geliştirmeyiz. Bunu birilerinin de böyle bilmesi lazım.

Bizden, bazı şeyleri sipariş üzerine söylem geliştirmek suretiyle ifade etmemizi bekleyenler veya isteyenler var. Biz yola çıkarken dersimizi iyi çalışıp çıktık. Bunun neticesini de şu ana kadar aldık, alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Bunu görüyoruz.''

ORTAK DEĞERLER

''Artık milletimizin ortak paydası olan hiç bir değerin gölgesine saklanarak siyaset yapmak mümkün değildir'' diyen Başbakan Erdoğan, demokratik rekabetin çıtasını 4 yıllık icraatlarıyla yükselttiklerini, Türkiye'nin değişmez istikametinin ''demokrasi yolu'' olduğunu söyledi.

''Dere yatağında akar'' sözünün unutulmamasını isteyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Kimse boşuna zihinleri bulandırmaya çalışmasın, boş vehimlere kapılmasın, boş vehimlerle uğraşmasın. Türkiye, geleceğini demokrasiye endekslemiştir. Bunun aksine düşünenler kendileriyle başbaşa kalacaklardır. Bu ülkede demokrasiyi, millet iradesini içine sindiremeyenler, saadet zincirleri bozulanlardır.

Unutmayalım ki bu ülkenin tarihte demokrasi açısından hiç de gurur duymayacağımız dönemler vardır. O günleri geçmişte bırakmak ama o talihsiz dönemlerin Türkiye'ye neler kaybettirdiğini de iyi hatırlamak zorundayız. Hepimize düşen ortak sorumluluklar vardır. Cumhuriyetimiz nasıl demokrasi ile taçlandıysa, demokrasimiz de bugün eriştiği olgunlukla Cumhuriyetimizi yükseltmiştir, daha da yükseltecektir.

aa
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 13:03:16
Güncelleme :5 Aralık 2006 Salı 13:10:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?