22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan: Laiklik birleştirici olmalı

Cumhurbaşkanı Sezer, laikliğin yeniden tanımlanmasıyla ilgili öneri ve tartışmalara yanıt verdi. Sezer, “Laikliğin açıkça tanımı yapılmışken, bu yaklaşımlar anayasa ile bağdaşmaz” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da laikliğin birleştirici olmasını istedi.

Laiklik ilkesinin Anayasa’ya girişinin 70’inci yıldönümünde bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhuriyetin başarılarının gerisinde laiklik ilkesinin yattığını söyledi.

Sezer, laikliğin Türkiye’nin ümmetçilikten ulusçuluğa, kulluktan yurttaşlığa, bağnazlıktan çağdaşlığa yönelişini simgelediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’nin çeşitli kararlarında laiklik ilkesinin net biçimde anlamını ve tanımını bulduğuna dikkat çekti: “Laiklik, din ve vicdan özgürlüğü değildir. Laiklik, tüm özgürlüklerin bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesidir. Laiklik dinin devlet işlerine, politikaya ve toplumsal yaşama kesinlikle karıştırılamayacağı, devletin sosyal, ekonomik , siyasal ve hukuksal temel düzeninin kısmen de olsa din kurallarına dayandırılamayacağı düzenin adıdır. Anayasa’da ve Anayasa Mahkemesi kararlarında, laikliğin açıkça tanımı yapılmışken, madde gerekçesinden yola çıkılarak laikliği tanımlamaya çalışmanın ya da ‘gerekçedeki tanımı benimsemenin’ hiç bir geçerliliği olamaz ve bu yaklaşımlar anayasa ile bağdaşmaz.”

Sezer, mesajını “Ulusumuz laik demokratik çağdaş yaşam seçiminden asla ödün vermeyecektir” sözleri ile noktaladı.

ARINÇ: VAZGEÇİLMEZ UNSUR 

Daha önce yaptığı bir açıklamada “Laiklik yeniden tanımlanmalı” diyen Meclis Başkanı Bülent Arınç ise, laik düzende herkesin, dini inanç ve düşünce özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek; laikliğin, Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçilmez ilkeleri arasında olduğunu vurguladı.

Arınç, “Laiklik, vatandaşlarımıza vicdan, dini inanç ve kanaat özgürlükleri konusunda en büyük güvenceyi sağlamıştır” dedi.

ERDOĞAN: GÜNDELİK TARTIŞMALARDAN UZAK TUTULMALI 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, laikliği ayrıştırıcı değil, birleştirci bir ilke olarak yaşatıp gelecek kuşaklara taşımanın gerekliliğine dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, “Laiklik ilkesini her türlü gündelik siyasi tartışmaların üzerinde tutmaya büyük özen ve dikkat göstermeliyiz” dedi.



ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 18:13:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?