24
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Erdoğan: Mart'ta müzakereler başlayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılının en önemli olayının Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlaması olduğunu ifade ederek, ``Öyle zannediyorum ki, Mart ayında da müzakereler başlayacaktır`` dedi.

Televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş konuşmasına vatandaşların yeni yılını kutlayarak başlayan Erdoğan, 2005 yılının içeride ve dışarıda insaf ve vicdan sahibi herkeste hayranlık uyandıran bir dinamizm içinde geçtiğini belirterek, ``Türkiye artık Avrupa`nın hasta adamı değil, gündem belirleyen bir fırsatlar ve özgürlükler ülkesi olmuştur`` diye konuştu.

Her geçen gün değer kaybeden Türk Lirası`ndan 6 sıfır atıp YTL`ye geçiş yaparak bir büyük devrimi daha gerçekleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, bu devrimin, uygulanan istikrarlı mali politikalarla birlikte enflasyonun görülmemiş bir hızla aşağı çekilerek bir güven ortamı oluşturmasıyla gerçekleştiğini ifade etti.

``Kişi başına düşen milli geliri 5 bin dolara çıkardık`` diyen Erdoğan, ``Düşününüz, 40 milyar YTL yani 40 katrilyon TL seviyesinden devraldığımız bütçe açıklarını 14.6 milyar YTL`ye yani 14.6 katrilyon TL`ye kadar indirdik. Bunlar değişen Türkiye`nin gelişme rakamlarıdır. 2006 yılında kümülatif bazda en düşük dereceli memur maaşı yaklaşık yüzde 20 artacaktır. Bu artışlarla en düşük dereceli memurun maaşı Ocak ayında 541 milyon TL`dan 595 milyon TL`sına, Temmuz ayında ise 650 milyon TL`sına yükselecektir`` diye konuştu.

2006 yılını yatırım yılı olarak gördüklerini kaydeden Erdoğan, ``Küresel sermayenin artan ilgisiyle 2006 yılı içinde yatırım hamlemiz sürecek ve açılacak yeni istihdam imkanlarıyla bütün dünyanın bir numaralı problemi olan işsizlik oranı daha aşağı seviyelere çekilebilecektir`` dedi. Erdoğan, kamu işçilerinin ikramiyelerinin birinci taksidi ve 15 Ocak 2006`da ödenmesi gereken aylıkları ile çiftçilerin 2005 yılından kalan Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin Kurban Bayramı öncesinde ödeneceğini bildirdi.

Erdoğan, emeklilerin vergi iade sisteminde değişiklik yapılacağı ve 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tüm emeklilerin maaşlarının yüzde 4`ü kadarlık bölümünün otomatik olarak ödeneceği müjdesini de verdi.

Erdoğan, ``Bu yeni uygulamanın yanı sıra emeklilerimizin maaşlarında 2006 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3+3 oranında artış yapılacaktır. Vergi iade sisteminde öngördüğümüz değişiklik ve 2006 yılı enflasyon hedefimizin yüzde 5 olduğu göz önüne alındığında, 2006 yılında da emeklilerimizin gelirlerinde inşallah önemli bir artış sağlanacaktır`` dedi. İktidara gelmeden önce vatandaşlara ``3 Y`` ile mücadele sözü verdiklerini hatırlatan Erdoğan, `Yoksulluk`, `Yolsuzluk` ve `Yasaklar` ile savaşacaklarını hep söylediklerini ifade etti.

Yargının fiziki şartlarını düzeltmenin gayreti içerisinde olduklarını belirten Erdoğan, ``Yargı bağımsızlığının üzerine titredik, bu yoldaki şaibelerin önünü tıkadık. Bir zamanlar yargıya müdahaleden yakınanların bugün yargıya müdahale etmeyişimizden şikayet etmeleri son derece manidardır. Bunların samimiyet ölçüsünü de milletimin takdirine bırakıyorum`` diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 21:12:22
Güncelleme :30 Aralık 2005 Cuma 21:25:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?