19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan: Şimdi Irak, AB'den önemli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesini değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal "İdam ederek, barış ve hukuk sağlanmaz" dedi.

Erdoğan, bu idamın bir kin ve nefrete dönüşmemesi temennisinde bulunurken Irak'ın Türkiye açısından çok daha önemli hale geldiğine işaret etti. Erdoğan, "Türkiye'nin şu anda Irak, Avrupa Birliği (AB) sürecine göre çok daha öncelikli bir sorunu haline gelmiştir" dedi.

Başbakan Erdoğan bayram namazını evinin yakınında bulunan Akabe Camii'nde kıldı. Erdoğan namaz sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Saddam Hüseyin'in idam edilmesi ile ilgili soruya yanıt veren Erdoğan, dün Arap dünyasında bayramın kutlandığını hatırlattı. Erdoğan, "Tabii böyle bir günde bu kararın infaz edilmiş olması ayrı bir sıkıntıdır." dedi.

İdam olayın bir çok yönü ve cephesi olduğunu söyleyen Erdoğan, AB üyesi bir ülke olarak veya insan hakları noktasından bakıldığından farklı yönlerin ortaya çıktığını kaydetti. Erdoğan şunları söyledi: "Bütün bu yönleriyle ele aldığımız zaman gerçekten çok karmaşık bir sonuç ortada. Tabii Irak'ın şu andaki oturmuş diyemeyeceğim bir iç hukuku var. Bu hukuk açısından farklı bir nokta. Fakat olaya ben şöyle bakıyorum. Geçmiş, bugün ve gelecek noktasından bakıyorum. Geçmişi itibarıyla çok karıkışık bir Irak. Savaşlarla maalasef son 15-20 yılını doldurmuş bir Irak. Ve şu anda her gün 50-60 kişinin ne yazık ki mezhep savaşlarında öldüğü bir Irak var. Şu anda Irak'ta bir iç savaş var. Şu son 4 yılda 5 yılda Irak'ta ölen insan sayısı 650 bin civarında. Bunların tamamına yakını müslüman. Bu tabiki büyük bir felakettir. Bir savaşın faturasıdır aslında bu. Ama biz bugüne ve düne değil de geleceğe bakalım diyorum. Geleceğe yönelik olarak bu kararın adeta bir kine, intikama katkıda bulunması temennisinde bulunamayız. Tam aksi istikamette biz diyoruzki bundan sonraki süreci bir kin, intikam şeklinde değil, bir an önce Irak'In toparlanması, yeni nesillere, yeni kuşaklara farklı bir Irak bırakılması noktasında ne gibi adımlar atılabilir? Bunun için tüm Irak halkanın tüm dünyanın ne gibi katkıları olabilir. Bunu düşünmeye mecburuz."

Irak'ın şu anda içinde bulunduğu tablodan bir an önce kurtulması için Türkiye olarak, komşu ülke olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını belirten Erdoğan, Irak'ın artan önemine işaret etti. Erdoğan, "Türkiye'nin şu anda Irak, AB sürecine göre çok daha öncelikli bir sorunu haline gelmiştir, süreci haline gelmiştir. Bunu da bundan sonraki süreçte dış politikamızın öncelikli bir konusu olarak değerlendirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan ayrıca cuma günü doğan torunu ile ilgili de değerlendirme yaptı. Erdoğan, "Gerçekten benim ilk defa dede oluşum.Bundan dolayı ayrıca mutluyum. Daha zengin olduğuma inanıyorum. Çünkü bu zamana kadar dayı denmesine alışmıştım, amca söylenmesine alışmıştım. Ama şimdi inşallah artık dede söylemine de alışacağız. Tabi biraz daha yaşlandığımız anlıyoruz bu vesileyle. Ama sağlık, sıhhat içerisned doğmuş olması, vatanımıza milletimize inşallah faydalı bir torun, yavru olmuş olur. Annesine babasına, vatana, millete hayırlı olur. İnşallah hayırla yad edeceğimiz nesle ayrı bir güç katmış olur diye düşünüyorum." dedi.

Baykal: "İdam ederek, barış ve hukuk sağlanmaz" 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idamıyla ilgili olarak, "Herkesi itham ederek, tek taraflı ithamla ve sonra da bu itham gereği idam ederek, barış ve hukuk sağlanmaz, bir kere daha görüldü" dedi.

Baykal, "Onun yaptığı haksızlıklar elbette tarihin içinde açıktır, kuşku yok. Ama şimdi yaşanmakta olan olayların da hükmünü tarih verecektir" diye konuştu.

Baykal, bayram namazını, Çayyolu Azmi Beğen Camii'nde iki torunuyla birlikte kıldı.

Camiye torunları Alican (13) ve Mehmet (15) ile gelen Baykal, imam tarafından verilen vaazı dinledi.

Camii çıkışında vatandaşlarla bayramlaşan Baykal, gazetecilerin de bayramını kutladı.

Türk milleti ve İslam dünyası için mutlu bir bayram dileyen Baykal, "Acı günler yaşıyoruz, sıkıntılı dönemlerin içinden geçiyoruz. İnşallah bu bayram kardeşlik atmosferi içinde, hem Türkiye'de hem dünyada bir barış ve huzur dönemi açılır. Bunu temenni ediyoruz" diye konuştu.

Baykal, daha sonra uğradığı bir büfede de günlük gazetelerin manşetlerini tek tek inceledi.

Manşetlerdeki, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idamına ilişkin haberler üzerine Baykal, "Bir çelişki var" dedi.

Bütün dünyada idamı kaldırmak için her türlü baskının yapıldığını söyleyen Baykal, Türkiye'de idamın kalkmasının, Avrupa Birliği ile ilişkilerin şartı haline getirildiğini anımsattı. Baykal, "Kendileri idam yapıyorlar ve daha da ötesi bundan memnuniyet duyduklarını söylüyorlar. Yani, idamı memnuniyetle, idam edilmiş olmasını memnuniyetle karşıladıklarını söylüyorlar. Bu çok rahatsızlık verici bir olay" diye konuştu.

"Olayın bir başka tarafı da; siyasi mücadelenin, insan hayatı üzerinden götürülmesi ne olursa olsun yanlış bir şey" diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir yabancı devlet, bir ülkeyi işgal edecek, o ülkenin başındaki insanı idam edecek. Bu tabi insanlığı rahatsız eden bir olay. Bir yabancı ülkenin hukukuyla kendi ülkesinde işgal edilen bir kişi idam edilecek.

Yani onun yaptığı haksızlıklar elbette tarihin içinde açıktır, kuşku yok. Ama şimdi yaşanmakta olan olayların da hükmünü tarih verecektir. Yani 650 bin kişinin öldüğü konuşuluyor. Bunun sonu yok.

Herkesi itham ederek, tek taraflı ithamla ve sonra da bu itham gereği idam ederek, barış ve hukuk sağlanmaz. Bir kere daha görüldü."

Şener: "İdamın Irak'ın bütünlüğüne zarar vermemesini diliyorum"


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idamı ve sonrasındaki gelişmelerin, Irak'ın bütünlüğüne ve birliğine zarar vermemesini temenni ettiğini söyledi.

Bayram namazını oğulları Şamil ve Bedirhan ile birlikte Kocatepe Camii'nde kılan Şener, bayram namazının dini bayramların başlangıcı olduğunu ifade etti.

Şener, "Saddam Hüseyin'in bayram arifesinde idam edilmesini nasıl değerlendirdiğinin" sorulması üzerine "Orta Doğu'nun, tarihin her döneminde dünya coğrafyasının önemli bir parçası olduğunu, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın pek çok sorunlarla örülü bir bölge olduğunu" kaydetti.

Komşu ülkelerde önemli olayların meydana geldiğini ifade eden Şener, "Filistin'de ve Irak'ta yaşananlar, tüm dünya Müslümanları'nı üzmektedir ve rahatsız etmektedir" dedi.

Şener, şöyle konuştu:

"Dünya, 45 trilyon dolarlık bir gayri safi milli hasılaya sahip, İslam Konferansı Örgütü'ne (İKÖ) üye 57 Müslüman ülkenin gayri safi milli hasılası ise 2.7 trilyon dolardır. Yani yüzde 5-6 civarındadır. Dünya 9 trilyon dolarlık ihracat yaparken, İKÖ ülkelerinin toplam ihracatı 770 milyar dolardır. Bu aradaki farkların nereden kaynaklandığını, İslam coğrafyasında ortaya çıkan olumsuzların nereden kaynaklandığını, niye var olduğunu tüm Müslümanlar'ın düşünmesi ve gözden geçirmesi, geleceğe yürürken içinde bulunduğu koşulları olumlu hale nasıl dönüştüreceğini göz önünde bulundurarak yürümesi gerektiğini düşünüyorum."

Saddam Hüseyin'in idamına ilişkin farklı değerlendirmelerin bulunduğunu belirten Şener, devrik liderin uzunca bir süredir yargılandığını, geçmişe bakıldığında ise Saddam ile bağlantılı olumsuz pek çok görüntünün var olduğunu söyledi. Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak böyle bir hadisenin ortaya çıkmış olmasının Irak'ın bütünlüğüne ve birliğine zarar vermemesini temenni ediyor ve diliyorum. Çünkü Irak yanı başımızdadır. Irak'taki bütün etnik gruplar, bizim açımızdan akraba topluluklardır. Bunların birlik, bütünlük, dirlik içerisinde, ülke bütünlüğünü koruyacak şekilde davranmaları, Orta Doğu barışı açısından da önemlidir. Irak'taki huzur, sükun ve gelecek açısından da önemlidir diye düşünüyorum."



aa
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2006 Pazar 12:04:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oflu fahri IP: 84.63.165.xxx Tarih : 31.12.2006 13:18:01
kurban bayraminizi en icdenlikle kutlarim konumuza gelince yurt disi politikata neden ayni olamiyoruz sag görüslü düsünürsem sayin baykali bu konuda taktir ediyorum demecleri ne katiliyorum sert ve net ama lafda kalmaz insaallah sayin sener gazeteci arkadaslarin sorusu ekonomi deyildi müslüman larin bayraminda verilen tatsiz hetiye idi böyle hükümet olarak susulursa sonuclarada katlanmaliyiz en azindan sunu diyebilirtik bize imralidakini astirmiyorsunuz siz bir devlet adamini asiyorsunuz bu nasil adalet diye sorulurdu son sözüm bravo sayin Baykal demek oluyor sizede bicak kemige tayanti OVA POLITIKASI YAPINMI DIYELIM benim türk kururum tasimaz hayili bayramlar