15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan: Talabini'yle görüşebiliriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiliz askerlerinin tutuklanması ile ilgili olarak İran tarafıyla görüşmelerin sürdüğünü, bu konuda henüz netleşen bir şey olmadığını belirtti. Erdoğan, Suudi Arabistan'a hareketinden önce, Esenboğa Havaalanı'nda Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarım Haşimi ile görüştü.

Başbakan Erdoğan, Arap Ligi Zirvesi'nin açılış oturumuna katılmak üzere Suudi Arabistan'a gitti. Başbakan Erdoğan, Suudi Arabistan'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda, Türkiye'ye bir çalışma ziyaretinde bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'yle biraraya geldi.

Haşimi'den yaklaşık 15 dakika önce havaalanına gelen Başbakan Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nı havaalanı VIP Terminali'nin kapısında karşıladı. Erdoğan ve Haşimi görüşmesine Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de katıldı. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

Başbakan Erdoğan, Haşimi ile yaptığı görüşmenin ardından Suudi Arabistan gezisine ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Riyad'da yapılacak zirvenin açılış oturumunda bir konuşma yapacağını ifade eden Erdoğan, Arap Ligi'ne üye ülkelerin ve zirveye katılan diğer ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili temaslar gerçekleştireceğini kaydetti. Erdoğan, zirve çerçevesinde Pakistan Devlet Başkanı Müşerref'in girişimi kapsamında diğer 6 ülke liderleriyle de biraraya gelinmesinin ön görüldüğünü söyledi.

Başbakan Erdoğan, Arap Ligi ile temasların giderek artması ve toplantılara üye olmamasına rağmen Türkiye'nin de davet edilmesinin 22 üyeli Arap Ligi ve Türkiye arasındaki işbirliğinin giderek geliştiğinin göstergesi olarak gördüklerini belirtti.

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının sonun da gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Suudi Arabistan'da Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile görüşüp görüşmeyeceğini sorulması üzerine, şuanda Talabani ile kesinleşen bir randevularının olmadığını, randevu fırsatı olması halinde görüşebileceklerini kaydetti. Erdoğan, zirveye katılan tüm liderlerler de kısa görüşmeler yaptıklarına da işaret etti.

'İran'da tutuklanan İngiliz askerleri ile ilgili olarak, arabuluculuk yapmayı düşünüyor musunuz?' sorusuna Erdoğan, "Şu anda İngiliz askerleri ile ilgili konuda İran tarafıyla görüşmelerimiz sürüyor. Henüz netleşen bir şey yok" karşılığını verdi. Erdoğan, Haşimi ile yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine ise, "Türkiye-Irak ilişkileri, güvenlik ile ilgili boyutlar, Kuzey Irak'taki gelişmeler, bütün bunları bir değerlendirme fırsatı bulduk' şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından Devlet Bakanı Beşir Atalay ile birlikte Suudi Arabistan'a hareket etti. Erdoğan, Esenboğa Havaalanı'ndan Dışişleri Bakanı Gül, Başbakanlık Müşteşarı Ömer Dinçer, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer tarafından uğurlandı. Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan 'ANA' uçağıyla saat 21.15 sıralarında Esenboğa'dan havalandı.
iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 22:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali yılmaz IP: 88.247.77.xxx Tarih : 28.03.2007 08:02:24
Irak Türklerinin durumunu görüsecek sanırım basbakanımız Tel-aferde katledilen Kerkük te sürülen ve altunköprüde kıyılan Vatanlarında el olan Türkmenleri konusacak sanırım ben öyle anlıyorum.