19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan: Uluslararası toplum haksız

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs’ta güçlü, adil ve barışçıl bir çözüm istediklerini yineleyerek, “Biz üzerimize düşeni yaptık. Uluslararası toplumun haksız kısıtlamaları daha fazla geciktirmeden kaldırması gerekiyor” dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgünlük Bayramı kutlamalarına katılmak ve temaslarda bulunmak için KKTC’ye gitti.

Başbakan Erdoğan, adaya iner inmez Ercan Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Kıbrıs’taki 3 günlük temasları sırasında sorunun dünü, bugünü ve yarını konusunda görüş alışverişinde bulunup, çözüm yolu için adım atılacağını belirtti.

Başbakan, soruna iki tarafında eşitliğine dayalı, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek “Türkiye ve Kıbrıs sorunun çözümü için üzerine düşeni yerine getirdi. Uluslararası toplumun haksız kısıtlamaları daha fazla geciktermeden kaldırması gerekiyor” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını vurgulayarak Kıbrıs Türklerinin güçlenmesi için refah seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yardımcısı İbrahim Gambari’nin raporunu görmediklerini, daha önce Alvaro De Soto’nun da böyle bir rapor hazırladığını, ancak bu raporun BM güvenlik konseyinde akibeti belirsiz beklediğini hatırlattı. Erdoğan, şu anda atılan adımı takdirle karşıladıklarını belirtti.

ERDOĞAN-TALAT GÖRÜŞMESİ
Başbakan Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptılar.

Erdoğan bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da KKTC’nin yanında yer almaya devam edeceklerini belirterek “Çözümün BM zemininde olduğunu baştan beri söyledik. Bizim arzumuz, ısrarımız şudur. Dünya şu ana kadar KKTC’ye uygulanan izolasyonlara son vermelidir ki biz de bundan sonra da barış sürecine katkı sağlayalım. Tüm Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

Talat da Kıbrıs Türk tarafı olarak adil, iki kesimli, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı, Annan planı zemininde çözüm için çalıştıklarını söyledi. Talat “Referandumda da kanıtladığımız gibi iyi niyetli çalışmamızı sürdürüyoruz. Ancak bu iyi niyet tek taraflı olmuyor. Rum tarafının da iyi niyetli davranmasını, sorunu çözme niyetiyle barış elimizi tutmasını istiyoruz” dedi.

ERDOĞAN-RAUF DENKTAŞ GÖRÜŞMESİ
KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin, KKTC’ye verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.

Rauf Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin çevresinde Türkiye’yi yakından ilgilendiren olaylar cerayan etmesine karşın Erdoğan’ın Kıbrıs Türk halkına2-3 gün ayırmasının KKTC’ye verilen önemin göstergesi olduğunu kaydetti.

Ziyaretin iyi ve yararlı olduğunu dile getiren Denktaş, “Ümit ederim dünya da bunu görür ve Türkiye’nin KKTC’yi ve bu ülke üzerindeki uluslarası anlaşmalarla tescil edilmiş haklarını terkedeceği inancı varsa bu inancından vazgeçer” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta barış olsun diye neyi var neyi yoksa verdiğini ve evlatlarını feda ettiğini anlatan Denktaş, “Rumlar’ın tüm Kıbrıs’ı alma niyetiyle bu olmamışsa, Türk tarafının suçu değildir. Barış ve uzlaşı çabaları devam ediyor ve devam edecektir amaKKTC’yi feda ederek değil. Benim aldığım mesaj budur. İnşallah, dünya da bunu anlar” diye konuştu.

Denktaş, bir soru üzerine, Türk limanlarının Rumlar’a açılması konusunun görüşmede gündeme gelmediğini belirterek, Erdoğan’ın basına yaptığı açıklama ötesinde birşey söylemediğini kaydetti. Erdoğan ise görüşmeyle ilgili açıklama yapmadı.
NTV
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 20:56:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?