22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan derin devleti kabul etti

Başbakan Erdoğan, Hrant Dink cinayetiyle Cumhurbaşkanlığı seçimi arasında bağlantı kurulmasına tepki göstererek, “derin devlet” tartışması için “var” dedi. Erdoğan, Kanal 7’de katıldığı “İskele Sancak” programında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı:

* HRANT’IZ YETERLİYDİ: Hrant Dink için düzenlenen cenaze törenini “taktire şayan. Temenni ederdim ki sadece ’Hepimiz Ermeniyiz’ifadesi orada olmamış olsaydı çok daha mükemmel olmuş olacaktı. Yapanlar iyi niyetle, bir dayanışma için yapmış olabilirler ama öbürü; ” Hepimiz Hrant Dink’iz “ demek yetiyordu, zaten içine alıyordu. Çünkü herkes bir entelektüel pencereden olaya bakmayabilir, bu tür etki-tepki olayını körüklemek isteyenler olabilir onlara, fırsat açması bakımından o yanlış oldu. ’Hepimiz Dink’iz’demek bu işi zaten toparlıyordu, yetiyordu. O tek başına yeterliydi.

* 301 AVRUPA’DA DA VAR: 301 konusuyla ilgili sivil toplum örgütleriyle toplantılar yaptık. Onlara ’Kendi aranızda görüşün, hukukçularınızla, akademisyenlerle görüşün. Bir düşünce birliğine varın, bize yasa teklifini hazırlayıp gelin’dedik. Biz değişikliğe hazırız. Ama şunu hatırlatıyoruz, bu madde sadece Türkiye’de yok, AB ülkelerinde de var. 1936’dan beri bu madde 8 kez değişime uğramış. Bizim dönemimizdeki değişim, AB’ye uyum için yapıldı. Biz sivil toplum örgütlerinden hâlâ bekliyoruz.

* OYNANAN OYUN VAR: Trabzon üzerinde oynanan bir oyun var. İçinden de dışından da. Bu ilimiz muhafazakar bir ilimiz. Trabzon’a ve Trabzonlular’a yönelik olumsuzluklar var. Onun için burada süratle bir adım atmamız gerekiyordu. İçişleri ve Adalet Bakanı ile toplantı yaptım ve adımı attık.

* KÖŞK’LE İLGİLİ DEĞİL: (Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde karıştırıcı olayların beklendiği yönünde bir kanaat var’hatırlatması üzerine) Asla bunları seçim süreci ile ilintili hale getirmekten yana değilim, doğru bulmuyorum. Konuşmayı yanlış buluyorum. Bunlar ülkemizde huzuru, mutluluğu, barış içindeki süreci adeta engellemeye veya bozmaya yöneliktir.

* YOK EDELİM: (Yani derin devlet tanımına katılmıyorsunuz, böyle bir şey yok.) Derin devletin varlığına katılmıyorum diye bir şey yok, katılmıyorum olur mu, neden olmasın. O her zaman olmuş. Türkiye Cumhuriyeti döneminde başlamış bir şey de değil . Ta Osmanlı’dan. Bu gelenekten gelen bir şey zaten. Ama bunu minimize etmek, mümkünse yok etmek, bunu başarmak gerekir.

Benim gizli malım yok
Mal beyanım TBMM’de var, milletvekilliği sıfatıyla, Yargıtay’da var genel başkan sıfatıyla. Farklılıkları Meclis’e bildirmem gerek. Genel başkan sıfatıyla da olanları yine bildirmem gerek. Partimin hesapları ortada. Gizlim yok, her şeyim açık. O zannediyor ki kayıt dışı işler var onları yakalarım. Boşuna yorulma, bir şey yok, yakalayamayacaksın...

* ÜST DÜZEYDE SORUN YOK: Cumhurbaşkanımızla da Genelkurmay Başkanımızla da aramızda bir sıkıntı söz konusu değil. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ama zaman zaman bir şeyler dışarıya yanlış yansıtılıyor. Bunlar da bizi üzüyor.

* KÖŞK SÜRECİ KAFAMDA: Kafamda esasları, usulü var. Bir endişe söz konusu değil. Kimdir konusunda bir istişare söz konusu. Teşkilatımla, sivil toplum örgütleriyle görüşerek, uzlaşıyı sağlayarak, istifade edeceğimiz her kesimle, birkaç kez kamuoyu araştırması yaparak karar vereceğiz.

İnternet kafe sahiplerini uyardı
ERDOĞAN, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 125 okula 125 kapalı spor salonu projesi kapsamında yapılan 50 spor salonunun açılışını yaptı. Başbakan şöyle konuştu:

* Elinde silah şehir eşkiyalığına özenen gençler değil, eli kalem tutan, bilgisayar tuşlarında gezen gençler istiyoruz.

* İlköğretimde bile uyuşturucu müptelası olmuş yavrularımız var: Bu çocuklarımızı kuru sulu bütün uyuşturuculardan bu yavrularımızı kurtarmamız lazım. İnternet kafelerde dönen oyunları biliyorum. Yavrularımızı kötü alışkanlıklara götürecek merkezler olacaksa karşılarında bizi bulacaklar.

Erdoğan ‘Mesajınız alındı’ diyerek ne demek istedi?
İş dünyasının Başbakan Erdoğan’ın bir dönem daha Başbakanlık’ta kalması yönünde verdiği mesaja, Erdoğan’ın da ’mesajınız alındı’ diye karşılık vermesi farklı yorumlara neden oldu. AKP’lilere göre Erdoğan, “Nisan’da adayımızı belirlerken STK’ların da görüşünü alacağız” mesajını verdi. AKP’li vekiller, Erdoğan’ın sözleri için VATAN’a şu değerlendirmeyi yaptılar;

Herkes işine baksın
Recep Garip (Adana): Başbakan’ın bu sözleri ’şu anda bu konu gündemimizde değil, Nisan’da adayımızı açıklayacağız’ demektir. Ve ’herkes kendi işine baksın’ mesajı vermiştir.

Erdoğan Özegen (Niğde): Yorumların hepsi havanda su dövmeye benziyor. Başbakan net konuşuyor. Farklı bir yaklaşım getirmemiş. ’Sizi de dinleyeceğim’ diyor. Bu konuda adım atmadan önce STK’ların da görüşünü alacağız, dedi.

Ali Rıza Alaboyun (Aksaray): Erdoğan, Köşk’le ilgili sorulara sürekli olarak ’vakti geldiğinde adımımızı atarız’cevabı veriyor. İşadamlarının talebine de dolaylı olarak o cevabı vermiş. Birileri direkt Erdoğan’a ’Cumhurbaşkanı olma’diyemiyor, ’Başbakan kal’diyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2007 Pazar 07:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?