16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan Ermeni kilisesi açıyor

Kültür Bakanlığı’nın restorasyonunu yaptırdığı Van’ın Akdamar Adası’ndaki Ermeni kilisesini 29 Mart’ta Başbakan Erdoğan açacak. Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi’nde nisanda oylanacak sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısına karşı önemli bir mesaj verecek.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, en son ABD Temsilciler Meclisi’nde gündeme gelen ve uluslararası diplomaside giderek Türkiye’yi sıkıştırmaya başlayan sözde Ermeni soykırımı iddialarına, sürpriz bir hamleyle yanıt vermeye hazırlanıyor. Erdoğan, Kültür Bakanlığı’na restorasyonunu yaptırttığı Van Gölü Akdamar Adası’ndaki Ermeni Kilisesi’nin açılışını kendisi yapacak. Bu yüzden, daha önce 15 Nisan olarak planlanan açılış tarihi, o tarihte Almanya’nın Hannover Kenti’nde fuarda olacak Erdoğan için son anda 29 Mart’a çekildi.

Kulislerde, açılış tarihinin öne çekilmesinin birkaç nedeni daha olduğu konuşuluyor. Bunlardan ilki, AKP’nin cumhurbaşkanı adayının o tarihlerde açıklanacak olması. Bir diğer etken de ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısının, nisan ayında görüşülme olasılığı. Hükümetin, tam oylama öncesinde, bu açılışla dünyaya mesaj vermek istediği, Erdoğan’ın, bu nedenle törene, partisinden ve kabineden de güçlü bir katılım sağlayacağı bildirildi.

Kilisenin açılışına, Türkiye’deki Ermeni cemaatinin yanı sıra, Hrant Dink’in İstanbul’daki cenaze törenine de katılan Ermeni diasporasının önde gelen isimleri ile Ermenistan’dan bazı hükümet üyeleri, siyasiler ve aydınlar da davet edilecek. Restorasyonu gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise açılış için Ermenistan Kültür Bakanı Hasmik Poghosyan’ı özel olarak çağıracak.

Restorasyon için 4 milyon YTL harcandığı belirtildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mart 2007 Cuma 08:00:14
Güncelleme :2 Mart 2007 Cuma 08:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.72.196.xxx Tarih : 2.03.2007 12:56:08
Sayin Erdogan veremeyecegi ve yanit alamayacagi konularla ugrasacagina, Türkiye Cumhuriyetinin gercek sorunlariyla ugrasmasina ve yapilmasi gereken Gen sorulara yanasmasina ve 'Kemalist' düsünceye katilmasina davet ediyorum* Zaten bu konuyu Avrupada seneler önce gazetelerde yayinladilar ve Türkiye Cumhuriyetinin Ermenilerden kalma kültürel miraslari korumadigina dair propaganda yaptilar! Acaba kendi bütcesi olmayan ve yeterli bütceye sahip olmayan bir devlet nasil böyle pahali ve zaman isteyen projelere girsin! Koc ve FIAT halen daha Ege ve benzeri bölgelerde arkeoloji arastirmalara yatirim yaparken ve Türkiye Cumhuriyetini desteklerken nasil her kalan kültürel miraslara yetisilsin? Eger bu konuda avrupanin bilgisi varsa ermeni ve bazi yetkililerle birlesip Türkiye Cumhuriyetine bu konuda yardimci olabilirlerdi ama bu konuda propaganda yapmalari yanlisti...