26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan G-20 zirvesinde konuştu

Nato'ya Rasmussen resti
Erdoğan, NATO Genel Sekreterliği'ne aday olan Danimarka Başbakanı Rasmussen'e bir kez daha rest çekti

'Teğet geçti' sözünün etkilemiyor anlamına gelmediğini savunan Erdoğan, "Ben ısrar ediyorum, bu kriz en az bizi etkileyecek. Teğet geçmek demek etkilemeyecek değildir, bir sürtünme payı olacak." ifadelerini kullandı...

G-20 zirvesinde bir konuşma yapan Erdoğan şunları söyledi:

Son yüzyılın en önemli kriziyle karşı karşıyayız. Bu denli ağır bir kriz. Piyasalara güveni azalttı.

ABD ve Avrupa'da, Uzakdoğu'da iflaslar yaşandı. Kamu müdahaleleri gerekli hale geldi.

İşsizlik oranları yükseliyor, yaşanan krizde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde mücadele edilmesi gerektiği aşikardır. G20 zirvesinde de bunu çok açık gördük.

Küresel işbirliğinin geliştirilmesi ve uluslararası toplumun birlikte haraket etmesi, dünyanın krizden en az hasarla çıkabilmesi için olmazsa olmaz koşuldur.

Bu alanda G20 en etkili platform olarak görülüyor. Kasım'da G20 Washington'da bir araya geldi. O toplantıda pek çok somut adım üzerinde uzlaşmaya varıldı. Dün gerçekleştirilen zirvede yeni bir ivme kazanıldı.

Bu yıl sonu 3. defa G20 New York'ta toplanacak. Krizin bir an önce aşılması konusundaki kararlılığımızı net bir şekilde ortaya koyduk.

Son dönemde eşi görülmemiş düzeyde tedbirleri alındı. Zirvede krizin neden olduğu olumsuz hava dağılıncaya kadar bu tedbirlerin devam etmesi konusunda konsensüs oluştu.

Erdoğan'dan 'teğet'te geri adım....

Bu kriz bizi teğet geçecek demiştim, bundan rahatsız olanlar oldu. Ama ben ısrar ediyorum, bu kriz en az bizi etkileyecek. Teğet geçmek demek etkilemeyecek değildir, bir sürtünme payı olacak. Ama en az biz etkileneceğiz.

Büyümede olumsuz bazı sonuçlar ortaya çıkardı. Ama Türkiye'de bugün geçmiş dönemlerle kıyaslanmayacak kadar güven ve istikrar var.

NATO'YA RASMUSSEN RESTİ

Erdoğan, NATO Genel Sekreterliği'ne aday olan Danimarka Başbakanı Rasmussen'e bir kez daha rest çekerek şunları söyledi:

NATO genel sekreterli konusunda ise biz görüşümüzü açıkladık. Biz NATO’nun güç kaybetmemesini istiyoruz. Benim ülkemdeki terör örgütünün yayın organı Danimarka’dan yayın yapıyor. 4 yıl önce söyledim, alın size belgeler bilgiler dememize rağmen bunu durduramamıştır veya durdurmamıştır. Hiçbir netice alamadık. Nasıl bu barışı güvence altına olmuş olacak.

Karikatür krizi yaşadık. Bu sıkıntılı durumu nasıl aşacağız bunları konuşun dedik. Yine olumlu yaklaşılmadı. Barış sürecine katkısı olamayanlar bundan sonra nasıl olacak? oğrusu benim kişisel kanaatimi söylüyorum olumsuz bakıyorum bu olaya.

.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 13:01:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?