15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan istikrar dedi

11'inci Cumhurbaşkanı Gül'e çıkan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 60'ıncı Kabinesini kurdu. Daha önce mesajını verdiği gibi kabinede fazla değişiklik yapmayan Erdoğan, 8 yeni ismi takımına aldı..

Başbakan Tayyip Erdoğan, 60'ıncı hükümetin Bakanlar Kurulu listesini dün saat 16.00'da Çankaya Köşkü'ne çıkarak 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu. Gül ve Erdoğan'ın 1.5 saat süren görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Sezer'in, "Yeni Cumhurbaşkanı onaylasın" diyerek bakmadan geri çevirdiği liste iki isim değişikliğiyle Köşk'ün onayını aldı.

"ÖNÜMÜZ AYDINLIK"
Buna göre 8 yeni isim kabineye girdi, 5 bakanın yeri değişti, 11 bakan ise kabinedeki yerini korudu. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç liste dışı kaldı. Abdüllatif Şener ile Ali Coşkun milletvekili olmadıkları için doğal olarak kabine dışında kalmışlardı. Erdoğan, Bakanlar Kurulu listesini Gül'e sunduktan sonra şu açıklamayı yaptı: "Bugüne kadar ekonomik kalkınma ile demokratik reformları birlikte yürüttük. Özgür ve müreffeh bir Türkiye idealinin takipçisi olacağız. Özgürlük daha çok refahı, refah da daha çok özgürlüğü gerektirir. Her şey insanımızın huzur ve mutluluğu için. Millete efendilik veya milleti sevmek ancak ona hizmetle olur. Güven ve istikrar ortamını koruyacağız. Yeni isimlerle, taze bir kanla yolumuza devam edeceğiz. Güçlü kadro oluşturduğuma inanıyorum. Önümüz aydınlık geleceğimiz parlaktır. Yapacak işimiz çok. Allah yolumuzu açık etsin." Gül'ün listedeki bazı isimlere itiraz ettiği iddialarına "Sayın Cumhurbaşkanımız kabinemdeki bütün arkadaşların hepsini kendisi de en az benim kadar tanıyor. Böyle bir sıkıntı aramızda söz konusu değil" sözleriyle yanıt veren Erdoğan, daha önce "Kardeşim" diye hitap ettiği Gül'e bundan sonra "Cumhurbaşkanım" ifadesiyle anacağını belirterek, "Kardeşlik duyguları özel hayatımızda devam edecek" dedi. GATA'daki törende askerlerin mesafeli duruşu için, "Bu yorumlara katılmıyorum, katılmak istemiyorum. Enerji kaybına tahammülümüz yok" yorumu yapan Erdoğan, TBMM'deki yemin törenine askerlerin katılmaması için "Sevincimizi, üzüntüyü de hep beraber paylaşalım. Üzüntüler paylaşıldıkça azalacaktır, sevinçler paylaşıldıkça çoğalacaktır" dedi. Erdoğan, Eylül ayı sonunda Birleşmiş Milletler'in olağan toplantısı için ABD'ye gideceğini belirterek, Bush'la ikili temasta bulunacağını söyledi.

GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
Erdoğan, icracı bazı bakanlıklarda kanunla veya tezkere ile yapılacak görev değişiklikleri yapılacağını belirterek bunları şöyle sıraladı:

* Karayolları, ulaştırma ağı içine alınarak Ulaştırma Bakanlığı'na bağlanacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çatısı altında olan afet ve acil işler birileri, Türkiye Afet İşleri ve Deprem Genel Müdürlüğü altında toplanacak.

* Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan çevre bölümü alınarak, Su, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ihdas edilecek.

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan DSİ alınacak. Enerji Bakanlığı maden işlerine odaklanacak.

BAŞBAKAN Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabine listesini onaylamasının ardından 60'ıncı hükümetin ilk Bakanlar Kurulu'nu topladı. Yeni bakanlarla tanışma niteliği taşıyan toplantıda, hükümet programı, bakanlıkların görev dağılımı, icracı bakanlıklarda yapılması düşünülen değişiklikler konuşuldu. Görev dağılımı için hükümetin güvenoyu almasının beklenmesine karar verildi. Bakanlar Kurulu'nun yine her pazartesi toplanması kararlaştırıldı. Hükümet Sözcüsü de yine Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek olacak.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, beklentilerin aksine, partisinin son kongresinde olduğu gibi 60 Hükümet kabinesinde de dengeleri gözetti. Yaklaşık beş yıldır birlikte çalıştığı bakanlar kurulu takımının ana omurgasını bozmayıp, partisinin MYK'sından iki önemli ismi, Genel Başkan Yardımcısı ekonomist Nazım Ekren ile Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'yı kabineye taşıyan Erdoğan'ın seçimi şöyle oldu:
* Avukatı ve partide eli-ayağı olan Hayati Yazıcı'yı Başbakan Yardımcılığına getirerek kabinede de sağ kolu yaptı.
* 22 Temmuz seçimlerinde AKP'ye oy patlaması getiren Doğu ve Güneydoğu'dan beş ismi kabineye taşıyarak "partime gösterdiğiniz teveccühün algıladım" mesajı verdi. Recep Akdağ, Binali Yıldırım, Hüseyin Çelik ve Mehdi Eker yerlerini korurken, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek de eklendi.
* Çocuklarının ticaret işlerinden dolayı sürekli eleştirilen Maliye Bakanı Unakıtan'a, askerlerin 27 Nisan bildirisinde eleştirdiği Milli Eğitim Bakanı Çelik'e sahip çıktı. Sağlık Bakanı Akdağ'ı reformlarını dikkate alarak korudu.
* Özellikle AB konusundaki deneyimi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na Ali Babacan'ı kaydırdı. 40 yaş ile en genç Dışişleri Bakanı olacak Babacan'ın seçiminde Abdullah Gül'ün gözdesi olması da etki etti.
* Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı iken birlikte çalıştığı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nu da ekledi.

GENÇ bir avukatken Turgut Özal yönetimindeki ANAP'ta siyasete başlayan Cemil Çiçek, dün Başbakan Yardımcılığı'na getirilerek 5'inci kez bakan oldu. Çiçek, 2 ANAP hükümetinde aileden sorumlu devlet bakanı olarak, Gül ve Erdoğan hükümetlerinde de Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

SABAH
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2007 Perşembe 08:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET GENÇTÜRK TURGUTLU/MANİSA IP: 88.251.163.xxx Tarih : 30.08.2007 12:01:22
SAYIN BAŞBAKANIMIZI TEBRİK EDİYORUM YENİ KABİNESİNE HAYIRLI OLSUN DİYORUM DURMAK YOK YOLA DEVAM BAŞARILAR.