22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan-Maliki basın toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Irak arasında imzalanan mutabakat muhtırasının terörle mücadeleyi de kapsadığını, nihai anlaşmanın ise teknik düzeyde yapılacak çalışmaların ardından karara bağlanacağını belirtti.


Başbakan Erdoğan ve Irak Başbakanı Maliki, konuk başbakanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaretin ardından Başbakanlık'ta ikinci kez biraraya geldi. Erdoğan ve Maliki ikinci görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde iki başbakan, Türkiye ile Irak arasında mutabakat muhtırasına imza attı. Başbakan Erdoğan, imzalanan muhtıranın terörle mücadeleyi de kapsadığını belirterek, Terörle Mücadele İşbirliği Anlaşması'nın ise İçişleri Bakanlıkları arasındaki çalışmaların ardından hızla sonuçlandırılacağını bildirdi.


Görüşmede PKK ile mücadelede kararlılıklarını vurguladıklarını ifade eden Erdoğan, PKK'nın Irak'taki mevcudiyetine son verilmesi konusunda her türlü çabayı gösterme konusunda mutabakata vardıklarını belirtti. Erdoğan, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikincisinin sonbaharda İstanbul'da yapılmasını kararlaştırdıklarını bildirdi. Başbakan Erdoğan, "Türkiye, bütün imkanlarıyla her an komşu Irak'ın yanında olacaktır. Yeter ki dayanışma ve mutabakat içinde terörün her çeşidine karşı ortak mücadeleyi verelim ve terörü izole edelim" diye konuştu. Gazetecilerin Terörle Mücadele İşbirliği Anlaşması'nın neden imzalanmadığı yönündeki sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, kısa süre içinde Irak'tan geniş bir heyetin Türkiye'ye geleceğini ve iki ülke İçişleri Bakanlıkları ve güvenlik temsilcilerinin teknik çalışmalardan sonra anlaşmayı karara bağlayacağını bildirdi.


Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise, Türkiye ile yapılacak anlaşmanın Kürdistan yönetimini bağlayıp bağlamayacağı yönündeki soru üzerine, "Irak Kürdistanı, Irak'ın bir bölümüdür. İki devlet arasında varılan bir mutabakat, her iki ülkenin tamamını da ilgilendirir ve sorumluluk altına sokar" dedi. Maliki bir soru üzerine ise, imzalanan muhtırada başta PKK olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede işbirliği konusundaki kararlılıklarını ortaya koyduklarını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2007 Salı 22:28:58
Güncelleme :8 Ağustos 2007 Çarşamba 09:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?