Ak Parti’nin, referandumun süresini kısaltılması yolundaki teklifi, “hükümet 2010’da muhalefetin desteğini alamasa da anayasa değişiklikleri yapacak” yorumlarına neden oldu.
Politik kulislerde son günlerde dile getirilen görüş, 337 milletvekili bulunan Ak Parti’nin, muhalefetten destek alamasa da anayasa değişikliklerini TBMM’ye getireceği ve 337 milletvekilinin oyunu alan değişikliğin, anayasa gereği zorunlu olarak referanduma götürüleceği şeklinde. Kapsamlı bir anayasa değişikliği paketi referandumda kabul görürse, çok hızlı biçimde yürürlüğe girecek. Böylece, örneğin ocak ayında TBMM’ye getirilen bir paket, mart ayında yürürlüğe girmiş olacak.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Milliyet’e, “Teklifin özel bir anlamı yok. Biz 2007’de düzenleme yapmıştık. Bir anayasa değişikliği taslağı gündeme gelmişti. Ancak olmadı. Avrupa’da 40 günde koskoca seçimler yapılıyor. 4 ay referandum için çok uzun. O kadar sürede toplumu seçim havasında tutmak doğru değil” dedi. Hükümetin demokratik açılım ve yargı reformu kapsamında gündeme getirmeyi düşündüğü, bir bölümü geçmişte de konuşulan anayasa değişikliklerinden bazıları şöyle:
Parti kapatma
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, partilerin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameler TBMM’de oylanacak.
- Parti kapatma için Anayasa Mahkemesi üyelerinin en az dörtte üçünün oyu gerekecek.
- Bir partinin kapatılması için Venedik kriterlerinde sıralanan şartların bulunması gerekecek.
- Kapatma yerine, davaya konu eylemleri gerçekleştiren parti üyelerinin cezalandırılması gündeme gelebilecek.
HSYK da değişecek
- Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişecek. Üye sayısı 11’den 21’e yükseltilecek. Bu durumda 12 üye TBMM tarafından seçilecek.
- Anayasa Mahkemesi’ne AİHM’ye olduğu gibi vatandaşlar bireysel başvuruda bulunabilecek.
- HSYK’nın geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması sağlanacak. İki veya üç daireden oluşacak HSYK’nın üye sayısı 21’e yükselecek. Yargıtay ve Danıştay dışında, birinci sınıf hâkim ve savcılar, Türkiye Adalet Akademisi’nin hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar üye olarak atanacak. Kararları yargı denetimine açılacak HSYK’nın doğal üyeleri sayılan Adalet Bakanı ve Müsteşarı üye olarak kalmaya devam edecek. 7 üyeli yapıda 5 üyeyle çoğunluğu oluşturan Yargıtay ve Danıştay kökenli üyeler azınlıkta kalacak.
- Askeri mahkemelerin görev tanımı yeniden yapılacak. Askeri yargının sadece görev suçlarına bakması sağlanacak.
YAŞ kararları
- YAŞ kararları yargı denetimine açılacak.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğu konusunda kesin hüküm oluşturulacak.
- Memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı tanınacak.
- Türkiye milletvekilliği uygulaması getirilecek. 550 milletvekilinden 100’ü Türkiye milletvekili olacak. Yüzde 10 barajını aşamayan partilerdeki isimlere TBMM’ye girme şansı tanınacak.
- Genel ve yerel seçim tarihleri ilkbahardan sonbahara taşınacak.
Milletvekili yargılanmayacak
- DTP’li milletvekillerinin dokunulmazlığa rağmen yargılanmalarına devam edilmesine neden olan düzenlemeler kaldırılacak.
330+45
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in “10 - 12 maddelik bir anayasa değişikliğinin gündeme gelebileceği” yolundaki sözlerinin ardından Ak Parti dün sürpriz bir kanun teklifi verdi. Ak Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifine göre, anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük süre 45 güne indiriliyor. Anayasa değişikliğinde zorunlu referandum sayısını (330) 337 milletvekili ile aşan Ak Parti böylece süreci hızlandırmak istiyor. Bozdağ’ın sunduğu teklif, anayasa değişikliklerinin halkoylaması için öngörülen 120 günlük sürenin 45 güne, yabancı ülkelerdeki vatandaşların halkoylamasından 40 gün önce başlayan oy verme süresinin de 15 güne indirilmesini öngörüyor.
Ak Parti’nin demokratik açılım için bazı anayasa değişikliklerini gündeme getirebileceği belirtiliyor. Anayasanın 175. maddesine göre, anayasanın referanduma gitmeden değiştirilebilmesi için 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. Değişikliğin 330 - 367 aralığında bir oyla kabulü halinde ise referandum zorunlu. 337 milletvekili bulunan Ak Parti’nin referanduma gitmeden anayasayı değiştirmek için 40 milletvekilinden destek alması gerekiyor. Zorunlu refarandum sayısı olan 330’u geçen Ak Parti, böylece anayasa değişikliklerini hızla referanduma götürebilecek.
TBMM Başkanı Şahin, Anayasa’da 10-12 maddelik bir değişiklik yapılacağı yönündeki sözlerine açıklık getirerek, “Sadece böyle bir Anayasa değişikliğini temenni ettiğimi ifade ettim. Benim bir teklif verme imkânım yok. En az 184 imzayla Parlamento’ya gelmesi gerekir” dedi.
guzel yurdumun ozel insanıları adamm rumuzlu yorumcumuz.ya siz bu ülkede yaşamıyorsunuz ,ya da gerçekleri göremiyecek kadar körsünüz galiba.hale akp nin ne olduğunu analamadıysanız söylenecek birr şey yok,size bir tavsiyem olacak.Atatürk ün Gençliğe Hitabını lütfen bir kez okuyun.
aslında yeni bir sivil anayasaya gerçekten ihtiyaç olduğunu bütün partiler ve sivil toplum kuruluşları dile getiriyor.fakat kesinlikle uzlaşma birlik ve tüm kesimlerin mutabakatı ile olmalı aslında hükümette bunu samimi olarak yapabilse kendi siyasi emellerinden arınmış ve konsessüs sağlayarak bunu elin yabancıları yada ab yapacak değil ya keşke kardeşlik havasında ve adil bir anayasa yapılabilse günün ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilen,ama zor gözüküyo çekişme olmamalı.
öz. türk rumuzlu kardeşimin yorumlarına tamamen katılıyorum,akp nin amacı pkk ile birlikte hareket ederek Ulu Önder MustafaKemal Atatürk ün kurduğu layık cumhuriyeti yıkıp yerine kendi kafalarındakini yapmak,ama yağma yok bu vatanı onlara kimse yedirmez.şu anda yaşadıklarımızı ben vücuda giren bir hastalık olarak görüyorum,inşallah cumhuriyetimiz bu hastalıkları yenip yoluna devam edecek.kimsenin gücü bu vatanı bölmeye yetmeyecek.
bakın arkadaşlar şuraya yorum eklerken önce ne yazacamızı bir düşünelim ondan sora dökelim inci mercanları haa bunlar taş ve kumsa rica ediyorum herkes önündeki tabağını bitirsin biraz daha giderse etnik dışı durum söz konusu taşır ve bu güvensizlik ve karamsarlık la içiçe kalır kısacası şu herkes işini yapsın ... sizleri allaha emanet ediyorum sevgiler saygılar eyvallah
guzel yurdumun ozel insanlarinin guzel yorumlari:d KOCAMAN SACMALIKLAR SADECE SIZINKILER! VATANDAS VE OZTURK!
ne yapacak darbe yapan kenan evren ne yaptıysa sivil darbeyi nerdeyse tamamlayan tayyip te hem anayasayı oylayacak hemde kendisini cumhurbaşkanı seçtirecek adam genel seçimler yok diyor
erdoğan ne yapmak istiyor ben kısaca anlatayım.hakim savcı kısaca yargıyı kendine bağlamak istiyor ki paşaları kendisine karşı çıkanları içeriye atsın ulusalcıları cumhuriyetçileri içeriye atsın milletvekilliği dokunulmazlıklarını kaldırmıyor rahatça çalsın polisin gücünü artırıyor rahatca yatsın askerin gücünü kısıyor rahatca ülkeyi satsın.ahmet türk ve yandaşlarına birşey yaptırmıyor onlar masum paşalar içerde onlar tehlikeli onlar darbeci onlar çünki onlar vatanını seviyorlar ...............pkk=fettullah ama akp li vatandaşlara inanın birşey demiyorum çünki onlarda istemezlerdi böyle olmasını lütfen kendinize gelin diyorum ...yeni şafak vakit zaman kanal7 samanyolutv taraf stargazetesi kısaca yandaş medya sizde biraz allah aşkına yüzde 1 de olsa doğruları yazın fettullahtan kurtulun allah yarabbi neolur kurban olduğum allah şu ülkemin başındaki beladan ülkeyi kurtar
yapmayın arkadaşlar ya sizde böyle hemen çizdiniz senaryoyu o kadar kolaymı bak size burdan seslenıyorum bu hukumeti daha çok arayacaksınız böyle giderse benden söylemesi........................