15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan tezkerenin rövanşını mı aldı?

AKP’de deprem 

Başbakan Erdoğan 1 Mart Tezkeresi’ne muhaliflerin önemli bir kısmını ve Milli Görüşçüler’i liste dışı bıraktı. Küskün olan AKP’liler, ’Ali Dibocu ve çetecilerin’ ödüllendirildiğini öne sürdüler. Bazıları da listeyi ’27 Nisan’ veya ’Dolmabahçe listesi’ diye tanımladı.

AKP’de liste depremi yaşanıyor. Aday olamayan milletvekilleri Erdoğan tarafından hazırlanan listelere ağır eleştiriler yönelttiler. Telefonda sesi titreyen AKP’liler, listelere alınmayan 161 vekilin yanısıra, son sıralara konulanlarla birlikte 200 AKP’linin Meclis’e giremeyeceğini iddia ettiler. Küskün AKP’lilerin bir kısmı "dürüstlüğün ve fedakarlığın" cezalandırıldığını, "Ali Dibocu ve çetecilerin" ise ödüllendirildiğini söylediler. Liste dışı kalan Milli Görüş kökenli isimlerden Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, ’muhtıra listesi’ imasında bulundu. Çalışkan, "27 Nisan listesi midir, Dolmabahçe listesi midir bilemiyorum. Dikensiz gül bahçesi isteniyor. Ona göre liste hazırlamışlar. Ama bu farklı bir diken olacak. Dikenin nereye batacağını bilemem" dedi.

TEZKERE MUHALİFLERİ

Erdoğan’ın liste dışı bıraktıkları arasında, Irak’a asker gönderilmesine ilişkin 1 Mart Tezkeresi’ne muhalif isimlerin önemli yer tutması dikkat çekti. 1 Mart’ta AKP 99 fire vermişti. O tarihteki tezkereye muhalif tavır alan 4 bakandan Ertuğrul Yalçınbayır da aday listesinde yer alamadı. Mehmet Aydın ile oyunu vekaleten Yalçınbayır’a kullandıran Hüseyin Çelik ise yeniden aday gösterildi.

MİLLİ GÖRÜŞÇÜLER

Erdoğan, "Milli Görüş gömleğini değiştirdik" sözünü milletvekili aday listelerine de yansıttı. Erdoğan’ın 550 kişilik aday listesine sadece 3 ilahiyatçı girerken 95 hukukçu ve avukat, 88 mühendis, 45 işadamı yer aldı.

Listeye girmeyen AKP’lilerin tepkisi şöyle:

ALİ COŞKUN: BAŞARILAR DİLERİM

Listede yer almayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakan Erdoğan’a "Yeni yol arkadaşlarıyla" başarılar diledi. Coşkun, AKP’nin kuruluşunda belirlenen prensiplerden birinin de 65 yaş sınırı olduğuna işaret ederek, "Bu nedenle kendim aday olmak istemedim. Ancak halkımızın ısrarı ve siyaset arenasının çalkalandığı bu dönemde bakan olarak çekilmenin yanlış yorumlara sebebiyet vermemesi düşüncesiyle kararı sayın genel başkanın takdirine bıraktım" dedi.

MEHMET DÜLGER: HAYAL KIRIKLIĞI

Partinin gerekçelerini hiç bilmiyorum. Bu temyizi olmayan tek taraflı bir karar. Eşimin başka bir partiyi tercih etmesinin etkisi de olmuş olabilir. Demirel’in bir sözü vardır; siyasete girilir ama çıkılamaz diye. Ben yine siyaset yapmaya devam edeceğim ama bu partide mi bilemem.

OSMAN SEYFİ: ÇETE ORADA KALDI

Listelere bakıyorum, temiz arkadaşlar atılmış. Çetenin elemanları kalmış. Siyasi Kürtçüler ve Ali Dibocular olduğu yerde duruyor. Milli hassasiyetler yok edilmiş. Dürüstler, yolsuzlukla mücadele edenler, meclis çalışmalarına katılanlar çizilmiş.

SÜLEYMAN GÜNDÜZ: YSK’DAN ÖĞRENDİK

Beni inciten taraf konumumu YSK listelerinden öğrenmem oldu. Ben önemli görevler yapmış bir adamım. Bana bildirilmeliydi.

FARUK ANBARCIOĞLU: SAHTEKARLIK

Kriter ne anlamadım. Kızım, torunum hasta oldu Meclis’i terk etmedim. Şunun için koymadık desinler. Siyaseti dün 17.00’de noktaladım. İkiyüzlülükle, sahtekarlıkla geçirecek zamanım yok.

FARUK ÜNSAL: BIRAKIYORUM

Meclis’te Kürt meselesinde, insan hakları ve demokratikleşme konularında her barışçı ve bütünlükçü düşüncelerini açıklayan milletvekiliydim. Bu Demek ki bazı rahatsızlıklar olmuş. İş bakıyorum.

ZEYNEP KARAHAN USLU: MESLEK DEĞİL

Siyaset meslek değil, görev. Elimden gelenin en iyisini yaptım. Akademik hayatıma, aynı zamanda yazıp çizmeye devam edebilirim. Kitap projem var. Bildiğimiz türküleri söylemeye devam edeceğiz.

FEVZİ BERDİBEK: KIRGIN DEĞİLİM

Ben zaten hazırdım. Başbakan’a beni aday yapmayın dedim. Artık işlerimin başına döneceğim. Kimseye kırgınlığım, küskünlüğün yok. Bugüne kadar ki tavrım neyse bundan sonra da öyle olacak.

AKP’de liste şoku, küskünler seçimleri erteletecek mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni sol vitrini öne çıkaran ve 156 milletvekilini çizdiği aday listesi AKP’de krize neden oldu. Listede yer alamayan küskün milletvekilleri bir araya gelerek neleri yapacağını konuşmaya başlarken, teşkilatlardan da yönetime tepki mesajları geldi.
Küskün milletvekillerinin gündeminde seçimi erteletme girişiminin de olduğu öğrenildi. 

Küskün grup arasında yer alan Adana milletvekili Abdullah Çalışkan, listede yer almayan 100'ün üstünde milletvekiliyle durum değerlendirmesi yaptıklarını ve son karar için tekrar bir araya geleceklerini söyledi. Kendilerini küskünler hareketi olarak değerlendirmediklerini belirten Çalışkan, "Seçimi erteletmek gibi bir düşüncemiz şu anda yok. Ama ertelemeyi de arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Alacağımız ortak karara göre adım atacağız. Şimdiden ne yapacağımız belli olmaz" diye konuştu. Sadece AKP milletvekilleri olarak biraraya geleceklerini belirten Çalışkan, "Alacağımız karara göre de diğer partiden milletvekilleriyle görüşebiliriz. Hareketin seyrine göre ne yapacağımız belli olur" dedi.

Bölge sultası

AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da demokrasiyle idare edilmeyen partilerde liste depremleri hep olduğunu söyledi. Yarbay, "Türkiye'nin partisiyiz dediler ama bölge sultası ortaya çıktı. Heyette olanlar kendi dost ve arkadaşlarını göstermişler" diye konuştu.

Teşkilat da şokta

AKP'nin milletvekili listesi teşkilatta da şok etkisi yarattı. İllerde yapılan temayül yoklamalarının listelere yansımamasından yakınan partililer, "Madem dikkate almayacaklardı niye yaptılar" diye Genel Merkez'e tepki gösterdi. Teşkilatlar yeni sol vitrinin listeye seçilecek yerlerden konulmasına kızarak yönetime tepki mesajları yolladı. Bazı AKP’liler de listelerle AKP’nin kimliksizleştirildiğini dile getirdi.

Erdoğan parti içinde 'balans ayarı' yaptı

Tayyip Erdoğan'ın tek başına belirlediği listelere Gül, müdahil olmadı. Arınç sadece Manisa'daki sıralamayı korudu. AKP lideri askerle ters düşen isimlerle "YAŞzede"leri de listeye almadı..

AK Parti, 2001 yılında kurulurken, partinin dört sacayağı vardı. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener. 2002 seçimleri öncesi vekil listesi bu dörtlü tarafından hazırlandı. 4.5 yıllık iktidar sürecinin ardından bu kez 22 Temmuz seçimi için hazırlanan listeye ise Başbakan Tayyip Erdoğan, damgasını vurdu. YSK'ya verilen ve parti içinde dalgalanma yaratan listede seçilemeyecek sıralara konulanlarla birlikte yaklaşık AK Parti'de 200 vekil gözden çıkarıldı. Ayrım yapmadan tüm illerin vekil tablosunu tek tek belirleyen Erdoğan, seçim bölgesi Siirt, memleketi Rize, Ağrı, Uşak, Bingöl, Hakkari, Mardin ve Muğla'da mevcut vekillerin tamamını çizdi. Listeyi hazırlarken bakanlara "Sizin herhangi bir talebiniz var mı" diye sormadı.

GÜL BU KEZ KARIŞMADI 

Abdullah Gül, bu seçimde listelere fazla müdahil olmadı. Yakın çevresine de bunu "Bu kez listelere karışmayacağım" sözleriyle ifade etti. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül'e yakın olan, ancak uzun süredir vekillik yapanlar ile yaşları ilerleyen Azmi Ateş, MKYK üyesi Tevhit Karakaya, Şevket Orhan, Mehmet Soydan, Hacı Turan, Abdullah Cantimur, Süleyman Gündüz, Mustafa Baş'ı liste dışı bıraktı. Gül'e yakın Murat Mercan, geçen seçimde Eskişehir'de liste başıyken bu kez ikinci sıraya kaydırıldı. Erdoğan, bununla da kalmadı, siyasi yasaklı dönemde, "Erdoğan'ın Ankara şubesi" olarak nitelenen Teşkilat Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'i ve Abdullah Torun'u da listeye almadı.

ARINÇ İLİNİ KORUDU 

TBMM Başkanı Bülent Arınç da bu seçimde listelere müdahil olmadı. Kendi seçim bölgesi Manisa'da bir önceki seçimdeki listenin tamamına yakınını korudu. Arınç'ın, herhangi bir aday için Başbakan düzeyinde kulis yapmadığı da belirtiliyor. Abdülatif Şener'in en yakınındaki isim Kars Milletvekili Zeki Karabayır, yine birinci sıraya kondu. Şener'in, Yozgat Milletvekili Yaşar Öztürk için de ricacı olduğu dile getiriliyor. Öztürk, seçilebilecek sıraya yerleştirildi.

ASKERE MESAJ VERİLDİ 

AKP listelerinde askerle sorun yaşayanlara ve YAŞzede"lere de mesafeli yaklaşıldı. Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu'na Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ'ı getiren Cavit Torun tırpan yedi. Altındağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı eleştirmiş, bu sözleri Şemdinli iddianamesinde Büyükanıt'ı suçlamak için kullanılmıştı. YAŞ kararı ile TSK'dan atılan, Milli Savunma Komisyonu Başkanı seçildiğinde kriz yaşanan Ramazan Toprak'a da şans tanınmadı. YAŞ kararıyla ihraç edilen emekli albay Mustafa Hacımustafaoğlu, emekli kurmay binbaşı Kemal Şahin ile emekli olan albay Eyüp Kocabaş ve yarbay Süleyman Dönmez listeye alınmadı. Erdoğan, Atatürk'ün Meclis'te yer alan mareşal üniformalı fotoğrafına yönelik eleştirilerde bulunan Hüsrev Kutlu'yu Adıyaman'da liste başı yaptı. TBMM'de komisyon başkanlığı yapan isimler de hayal kırıklığı yaşadı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem listeye alınmadı.
aa/hürriyet/milliyet
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2007 Çarşamba 12:13:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?