15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erdoğan Türk-Azeri diasporasında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözde Ermeni soykırımı iddialarına değinerek, ''Bunlar ta Osmanlı dönemini önümüze getirmeye çalışıyorlar. Olmamış şeyleri varmış gibi göstermeye gayret ediyorlar ve bunun belgelerini bize sunamıyorlar ve sunamayacaklardır da... Yalan üzerine hakikati, doğruyu inşa edemezsiniz'' dedi.

Erdoğan, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'deki Haydar Aliyev Sarayı'nda düzenlenen Dünya Azerbaycan ve Türk Diasporası Teşkilatları 1. Forumu'nun açılışında konuştu.

Başbakan Erdoğan, Haydar Aliyev Sarayı'na, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve eşleriyle birlikte girdi.

İlham Aliyev ise Erdoğan ve Talat'ın hemen arkasından salona girdi. Erdoğan ve Talat'ın salona girişleri alkışlarla karşılandı.

Başbakan Erdoğan sık sık alkışlanan konuşmasında, Dağlık Karabağ sorununa değinerek, Azerbaycan topraklarının hala işgal altında tutulmasının, bir milyona yakın vatandaşının topraklarından ''uzak, kaçkın ve göçkün'' konumda yaşamasının Türk halkının kanayan bir yarası olduğunu söyledi.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Ermenistan'ın kendine göre bir referandum düzenlediğini anımsatarak, şöyle devam etti:

''Ondan sonra da 'biz yaptık oldu' dediler. Dünya kabul etti mi? Etmedi. Çünkü yapılan iş sahte, yanlış, yalan, uydurma... Er geç hak yerini bulacaktır. Biz buna inanıyoruz.

Ermenistan'ın özelliği ve maalesef Ermeni halkının da ciddi bir kısmının diasporasının özelliği budur. Şu anda dünyada Ermeni soykırımı kampanyaları var. Nerelerde yapıyorlar? İlgisiz, alakasız ülkelerde lobiler oluşturuyorlar. Oralardaki parlamentolardan kaçarak, kapkaç hemen bir karar çıkarıyorlar. Sözde Ermeni soykırımı... Bunu kimse yutmaz. Türkiye ve Türkler hiç yutmaz.''

Başbakan Erdoğan, Ermenistan'ın uluslararası hukukun en temel ilkeleri olan toprak bütünlüğüne saygının sınırlarını zor kullanarak ihlal ettiğini ifade etti.

Bu tavra, dünyanın verdiği kayıtsızlığın üzüntü verici olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan'ın bugüne kadar nasıl birbirinin yanında olduysa, bundan sonra da yanında olacağını söyledi.

Türkiye'nin bir milyonu aşkın belgenin olduğu arşivleri açtığını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Ermenistan'a dedik ki siz de açın. Üçüncü ülkelere çağrı yaptık, siz de açın. Bu iş birinci dereceden siyasilerin işi değil. Tarihçiler, siyaset bilimciler, arkeologlar, hukukçular, sanat tarihçiler çalışsın. Eğer burada bir haksızlık varsa biz gereğini yaparız. Hala cevap yok. Çünkü önlerine Hocalı katliamı sunulacak. Ne diyecekler? Bunlar ta Osmanlı dönemini önümüze getirmeye çalışıyorlar. Olmamış şeyleri varmış gibi göstermeye gayret ediyorlar ve bunun belgelerini bize sunamıyorlar ve sunamayacaklardır da... Yalan üzerine hakikati, doğruyu inşa edemezsiniz.''

Erdoğan konuşmasında, ''Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in ev sahibi olarak KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ı bu toplantıya davet etmesi bizim için çok ama çok anlamlı. Bundan dolayı çok teşekkür ederiz'' dedi.

TÜRKİYE- AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİ KISKANIYORLAR

"Dünya Azerbaycan ve Türk Diaspora Teşkilatları 1. Forumu" toplantısına katılmak için Bakü'ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Haber Ajansı APA'ya yaptığı açıklamalarda ise dünyanın Azerbaycan ve Türkiye'nin sevinç ve üzüntülerini paylaşmasını kıskandığını söyledi.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesinin mimarlarından olan Azeri lider merhum Haydar Aliyev'in 'bir millet iki devlet' söylemini çok doğru bulduğunu ifade eden Başbakan, "İki ülke arasında ekonomik, siyasi, askeri, kültürel ve ticari alanda yüksek seviyede ilişkiler geliştiriliyor. Dünya sevinç ve hüznümüzü paylaşmamızı kıskanıyor." dedi. Azerbaycan'ın hızlı gelişen ekonomisi ile birlikte demokrasi ve insan hakları konusunda atılan adımları da takdirle izlediklerini ifade eden Erdoğan, "Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Kars projeleri kardeşimiz Azerbaycan ve komşumuz Gürcistan'la olan bağımızı geliştirdi. Türkiye bundan sonra da Azeri halkının iyi ve kötü günlerinde yanında olacak." değerlendirmesinde bulundu.

APA muhabiri Erdoğan'a "Ermenistan soykırım iddiasından vazgeçerse Yukarı Karabağ'ın işgaline göz yumar mısınız?" sorusunu yöneltti. Azerbaycan'ı mücadelesinde yalnız bırakmayacaklarını ifade eden Başbakan, sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesini desteklediklerini söyledi. Türkiye'nin uluslararası hukuka aykırı olarak devam eden işgalin sona ermesini istediğini kaydeden Erdoğan, Ermenistan'ın mevcut politikalarını bırakması ve iyi komşuluk ilişkilerine başlaması durumunda, ilişkilerin normalleşmesi adına karşılık bulacağını söyledi.

Türkiye ve AB ilişkileri sıkıntılı devam ettiğini, Türk cumhuriyetleri ile ilişkilerin bundan sonra öncelik olabilme ihtimalini ve 'Türk ortak pazarını' soran muhabire cevap veren Başbakan, "Öncelikle Türkiye ve AB ilişkileri Türki Cumhuriyetleri ile olan ilişkilerimizde alternatif değil, ya da birbiri ile rekabet etmiyor. Biz Türki Cumhuriyetler'le kurulan tarihi, etnik ve kültürel ilişkilerden mutluyuz. Asya coğrafyası bizim dış politikamızda her zaman birinci öncelikler arasında olmuştur." cevabını verdi.

Türkiye'nin Azerbaycan ve diğer Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını ilk önce tanıyan ülke olduğunu hatırlatan Başbakan, bu ülkelerin bağımsızlıklarının korunmasını, toprak bütünlüklerini, ekonomik ve politik alanda işbirliklerinin geliştirilmesini destekledilerini söyledi. Bunun için son olarak Kasım 2006'da Türkçe konuşan ülkeler zirvesinin Antalya'da gerçekleştiğini kaydeden Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum boruhatlarının ve Bakü-Ahılkelek-Kars demiryolu projesinin bölge ile olan ilişkilerde köprü olduğuna işaret etti.

TÜRKİYE'Yİ GUAM'A DAVET EDELİM

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi lideri Gudret Hasanguliyev, Türkiye'nin Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova'nın katılımı ile oluşan bölgesel işbirliği örgütü GUAM'a davet edilmesini istedi.

Hasanguliyev Türkiye'nin GUAM üyeliği için en uygun zaman olduğuna işaret ederek, "Uluslar arası göstergeleri dikkate aldığımızda partimiz Türkiye'nin GUAM'a üye olmasını istiyor. Türkiye demokrasi konusunda büyük tecrübelere sahip, bundan istifade etmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin GUAM üyeliğinin oluşumu eski Sovyet ülkeleri sınırlarını aşarak bölgede önemli bir güç olmasını sağlayacağını savunan Halk Cephesi lideri, "Bu üyelik GUAM ülkelerinin AB ve NATO hedeflerine doğru ilerlemelerinde de büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretinde konunun görüşülmesinin faydalı olacağına değinen Halk Cephesi lideri, "GUAM'ın bölgesel sorunlardan endişe etmemesi gerekir. Aktif politikalar geliştirerek bu örgütün bölgede insiyatifi ele almasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Ahılkelek-Erzurum trenyolu hattı gibi ortak projelerin güvenliğinin sağlanması için GUAM barışgücü birliklerinin oluşturulması gerektiğine işaret eden Hasanguliyev bu gerekçenin bile Türkiye'nin GUAM üyeliği için yeterli bir sebep oluşturduğunu savundu.

Türkiye ve Azerbaycan diasporalarının Bakü'de gerçekleşecek toplantılarının çok önemli olduğuna da değinen lider, "Türk diasporası, Azerbaycan diasporasının da organizasyonu için büyük destek sağlayacaktır. Diasporaların birlikte projeler geliştirmesi iki ülkenin de yararına." dedi.

Eski Sovyet ülkeleri Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova'nın başharflerinin kısaltması ile oluşan örgüt 1997 yılında kuruldu. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) birliğinden ayrılmalarının da gündem de olduğu dört ülke Rusya'nın etkisine karşı bölgesel işbirliği kurarak denge oluşturmak istiyor.

"KARDEŞLERİN BİRBİRLERİNE DESTEK OLMASINDAN DAHA SAMİMİ BİR HUSUS OLAMAZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Dünyanın dört bir yanında, Türk milletinin, çıkarlarının korunması ve itibarının yükseltilmesi uğrunda sürdürdükleri mücadelede, kardeşlerin birbirlerine destek olmasından daha samimi bir husus olamaz'' dedi.

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'deki Haydar Aliyev Sarayı'nda düzenlenen Dünya Azerbaycan ve Türk Diasporası Teşkilatları 1. Forumu'nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'den Azerbaycan'a her gelişlerinde Türkiye'nin bir köşesinden diğer bir köşesine gelmiş gibi hissettiklerini ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın da toplantıya katılmasının ayrıca memnuniyet duyduklarını belirten Erdoğan, Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ''Bir millet, iki devletiz'' sözlerini anımsatarak, Aliyev'i saygıyla andığını belirtti.

Dünyada 118 ülkede 5 milyonu aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bulunduğunu ifade eden Erdoğan, bunların büyük bölümünün zaman içinde gittikleri ülkelerde kalıcı olduklarını söyledi. Bu vatandaşların işçi olmaktan, işveren konumuna geçtiklerini de anlatan Erdoğan, Avrupa'da 80 bin Türk işvereninin 30 milyar avroya yaklaşan cirolarıyla 420 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti. Erdoğan, ''Artık bulundukları ülkelerin parlamentolarında yer alarak Avrupa'nın karar alma mekanizmasında önemli yer almaktadırlar'' dedi.

-EN ZOR DÖNEMLERDE VERİLEN DESTEK-

Azerbaycan'ın bağımsızlığına kavuşmasıyla 70 yıllık hasretin sona erdiğini anlatan Başbakan Erdoğan, iki kardeş ülkenin birbirine kavuştuğunu kaydetti.

Çağın dayanışma ve paylaşma dönemi olduğunu ifade eden Erdoğan, ortak değerlerin savunulmasında, ekonomik ve siyasi potansiyellerin açığa çıkarılmasında, Türk milletine yöneltilmiş iftira ve haksızlıkların bertaraf edilmesinde iki ülkenin halklarına da iş düştüğünü belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan'ın tarihlerinin en zor dönemlerinde birbirine destek olmanın en güzel örneğini verdiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Sene 1918. Nuri Paşa komutasındaki Türk-Kafkas İslam ordusunun uzun mücadeleler neticesinde Bakü'yü kurtarması Azerbaycan açısından önemli bir dönüm noktasıydı. Aynı şekilde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yürütülen milli mücadele, Azerbaycanlı kardeşlerimizden gelen maddi ve manevi yardımların da katkısıyla başarıya ulaşmıştı. Üstelik bu yardım, karşılıklı olarak kardeşin kardeşe borç veremeyeceği ancak yardım edeceği düşüncesi üzerine bina edilmiştir.''

Atatürk'ün Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin özünü yansıtan ''Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kaderi kaderimizdir'' sözünü anımsatan Erdoğan, Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ''Bir millet, iki devletiz'' sözüne de işaret etti. Erdoğan, ''Türkiye, Azerbaycan kardeşliği ebedidir, yıkılmazdır'' dedi.

-''ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ''-

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki işbirliği, altına imza attıkları projeler ve halklar arasındaki gönül birliğinin Azerbaycan ve Türkiye dışında yaşayan Türklere ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Dünyanın halen önemli bir değişim aşamasında bulunduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Zor bir dönemden geçiyoruz. Hassas bir coğrafyada yaşıyoruz. Yakın çevremizde cereyan eden olaylar, Irak'ta, Orta Doğu'da yaşananlar çok dikkatli olmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu gelişmeler aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan ile birlikte bütün Türk dünyasını etkileyecek mahiyettedir. Irak'taki Türkmen kardeşlerimizin durumu bugün hepimize endişe vermektedir. Kıbrıs Türklerinin yıllar yılı verdiği haklı mücadele hala devam etmekte, KKTC, haksız ve insafsız şekilde izolasyonlara tabi tutulmaktadır. Karabağ, kanayan bir yaradır. Balkanlardaki soydaşlarımızın karşılaştıkları sıkıntıları da yakından takip ediyoruz. O da bize ayrıca bir elemdir.''

Başbakan Erdoğan, sıkı bir işbirliği ve dayanışma ile bütün bu zorlukların üstesinden gelinebileceğini söyledi. Türkiye ile Azerbaycan arasında son yıllarda hayata geçirilen ve bir zamanlar hayal dahi edilemeyecek muazzam projelerin bu işbirliği ve dayanışmanın en güzel örnekleri olduğunu ifade eden Erdoğan, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın işletmeye açıldığını hatırlattı. Erdoğan, yakın zamanda Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz (Şahdeniz) Projesinin tam kapasiteyle faaliyete geçeceğini bildirdi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının temelinin atılarak, inşaatına başlanacağını ifade eden Erdoğan, bütün bunların ülkeleri yakınlaştıran, birbirini bağlayan sarsılmaz bağlara işaret ettiğini kaydetti.

Erdoğan, bu bağların aynı zamanda Asya ile Avrupa'yı, Batı ile Doğu'yu birbirine yakınlaştıran ulaştırma, iletişim ve etkileşim kanalları olduğunu bildirdi.

Bu kanallara ev sahipliği yapmanın Türkiye ve Azerbaycan'a dünya çapında bir önem kazandırdığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Dünyanın dört bir yanında, Türk milletinin, çıkarlarının korunması ve itibarının yükseltilmesi uğrunda sürdürdükleri mücadelede, kardeşlerin birbirlerine destek olmasından daha samimi bir husus olamaz. Biz devam edeceğine inandığımız bu dayanışmayı sistemli bir hale getirerek daha verimli ve etkin sonuçlar alınmasını sağlayacak her türlü çabayı, çalışmayı takdirle karşılıyor ve destekliyoruz'' diye konuştu.

-''TÜRK DÜNYASINI AYDINLIK YARINLARA TAŞIYACAĞIZ''-

Erdoğan, ABD'de, Rusya'da, Avrupa'da, Avusturalya'da, Orta Doğu'da, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının birbirlerinin güçlerinden yararlanmalarını beklediklerini söyledi. Erdoğan, ''Bu yolda hepimize önemli görevler düşüyor. Siyasilerimize, akademisyenlerimize, sanatkarlarımıza, sermaye çevrelerine, medya gruplarına, tüm işadamlarımıza, hepimize iş düşüyor. Elele, omuz omuza vereceğiz, dayanışma halinde olacağız ve tüm Türk dünyasını aydınlık yarınlara taşıyacağız'' dedi.

''Bugün eğer Türk iş adamları Azerbaycan'da birinci sıraya doğru yükseliyorsa bunun en önemli sebebi aramızdaki o kuvvetli bağdır'' diyen Erdoğan, Türk İş adamlarının Azerbaycan'da yapacakları yatırımlarla Almanya'nın da önüne geçeceklerini vurguladı.

Erdoğan, konuşmasını, ''Yaşasın kalıcı birlik ve beraberliğimiz'' diyerek tamamladı.

Bu arada, toplantının yapıldığı Haydar Aliyev Sarayı'nda Atatürk ve Haydar Aliyev'in büyük posterleri asılırken, altlarında ise Atatürk'ün ''Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kaderi kaderimizdir'', Aliyev'in ise ''Biz bir millet, iki devletiz'' sözlerine yer verildi.

Toplantıya, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Mehmet Aydın'ın yanı sıra, ABD, Avustralya, KKTC, Irak, Avrupa ve Türk cumhuriyetlerinden temsilciler katıldı.

Konuşmalar öncesinde Orhun Yazıtları'yla başlayan ve Atatürk'ün ''Türk milleti çalışkandır, zekidir'' sözleriyle sona eren Türk dünyasındaki süreci ve Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

TALAT: "DİASPORALARIN FORMU BİZE DE FAYDALI OLACAK"

Türkiye-Azerbaycan Diasporaları 1. Ortak Forumu'na katılmak üzere Bakü'de bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, formun başarılı geçeceğini söyledi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Talat, formda KKTC açısından olumlu sonuçlar beklediğini söyledi. Talat, foruma davetli olduğunu hatırlatarak bundan sonra Türkiye, Azerbaycan ve KKTC diasporasının birlikte hareket edeceğini ifade etti.

Eşi ile birlikte Bakü'de bulunan Talat, formun ev sahipliliğini yapan Azerbaycan'ın bu girişimini takdir ettiklerini ve formun bir ilk olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın merhum lideri Haydar Aliyev'in mezarını ve şehitliği ziyaret eden Mehmet Ali Talat, daha sonra Bakü'yü tepeden izledi. KKTC Cumhurbaşkanı petrol ülkesi olarak tanıdığı Azerbaycan'ın başkentinde petrol kuyularını görmek istediğini kayd etti.

aa
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 15:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?