19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan'a 'Batı karşıtı' film

Başbakan'ın da katıldığı 10. Uluslararası İş Forumu’nun açılışında yapılan sinevizyon gösterisi, “Batı karşıtı” söylemiyle dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı kongrenin açılışında, MÜSİAD tarafından hazırlanan “Milliyet, Medeniyet, Nübüvvet” adlı kısa filmde, batı medeniyetinin dünyaya hakim olmak istediği, ancak “kendine hakim olamadığı” ifade edildi. Adolf Hitler, ABD’nin Irak işgali, ve İslam ülkelerinde yoksulluğa ilişkin görüntülere yer verilen filmde, 28 Kasım’da Türkiye’ye gelmesi beklenen Papa 16. Benedict’in görüntüsünün de kullanılması dikkat çekti.

ABD VE SSCB “DEV YARATIKLAR” OLDU

Avrupa’da 20 yıl arayla gerçekleşen iki dünya savaşının tüm Avrupa ve dünyada yıkıma neden olduğunun vurgulandığı filmde, ikinci dünya savaşından sonra dünyada hüküm süren iki süper güç için ise şu ifadeler kullanıldı: “Avrupa düşünce, doğuda SSCB, batıda ABD yükselmeye başladı. Bu dev yaratıkların oluşturduğu devlet düzeni ise ancak 50 yıl ayakta kalabildi. Soğuk savaş bitti ama sıcak savaş başladı. İslam dünyası ise bu yeni dönemin muharebe alanı seçildi.”

“MEDENİYET HEP YIKIM VE ÖLÜM GETİRDİ”

Filmde, Bosna’da 250 bin Müslüman’ın öldürülmesinden sonra, ABD’nin Irak işgali ile İslam dünyasına karşı yürütülen saldırının arttığı kaydedilirken, “Katliamların ve işgallerin gerekçesi hep aynıydı. Müslümanları medenileştirmek. Nasıl bir nimetse bu medeniyet, hep yıkım ve ölüm getirdi” ifadeleri kullanıldı.

“UYGARLIĞIN BİLEŞENLERİ İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERİ DEĞİL”

Medeniyet veya uygarlık kavramlarının 18. yüzyılda ortaya atıldığının ve bilimsel olmaktan çok ideolojik olduğunun savunulduğu kısa filmde, şu görüşlere yer verildi:

“Uygarlığın bileşenleri diye tanıtılan şeyler insanlığın ortak değerleri değil, Avrupalı düşünürlerin fikirleriydi. Bu ‘uygarlığı’ dünyaya yaymak için dünyanın beşte dördü sömürgeleştirildi.”

“BATININ PARÇALADIĞI İSLAM TOPLUMLARINI BİRLEŞTİRMELİYİZ”

Avrupa’da yeşeren “uluslaşma” sürecinin de Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasına zemin hazırlayarak, batılı devletlerin Ortadoğu’yu ele geçirmesine fırsat verdiğinin vurgulandığı filmde, “Şimdi Alman ve İtalyanlar birleşip Avrupalı olurken, Türkler, Araplar ve Farslar kendi içinde bölünme tehlikesiyle karşı karşıya... O halde düştüğümüz yerden kalkmalı, batı uygarlığının parçaladığı İslam toplumlarını birleştirilmeliyiz” denildi.
ANKA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 18:30:22
Güncelleme :22 Kasım 2006 Çarşamba 18:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?