28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Erdoğan'a Çankaya uyarısı

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü ABD ve Avrupa Merkezi'nin Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkarak “Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması bence akılsız bir davranış. Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilirse hükümet ile halkın arası açılır ve olumsuz şeyler olur” görüşünü savundu. 

Ömer Taşpınar, Türk Ordusu, AKP, Cumhurbaşkanlığı ve Türk-ABD ilişkileri gibi konularda değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olma olasılığını yorumlayan Taşpınar, “Bence akılsız bir davranış. Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilirse hükümet ile halkın arası açılır ve olumsuz şeyler olur” dedi. 

Necmettin Erbakan'ın Başbakanlığı döneminde ordunun dolaylı müdahalede bulunduğunu öne süren Taşpınar, “Türkiye'de şu anda başbakan cumhurbaşkanından daha güçlüdür. Ancak, Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilirse ve AKP'yi idare edebilirse, yasaları da veto edebilir” şeklinde konuştu. 

Taşpınar, KKTC’de yayınlanan Kıbrıs gazetesinde yer verilen değerlendirmelerinde, Türkiye'de Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın getirilmesinden sonra Türkiye'de milliyetçi akımın artacağını iddia etti. Taşpınar, ordunun, Türkiye'de iki sorunu bulunduğunu, bunların politik İslam ve Kürt milliyetçiliği olduğunu ifade etti. 

AKP BÖLÜNECEK İDDİASI 

AKP’nin “İslamcı” olduğu için önemli oranda bir oy aldığını öne süren Taşpınar, “İslamcı partiler sol politika izledi ve görüntüleri halk dostu imajı verdi. Laik bir alternatif olmadıkça halk İslamcı partilere oy vermeye devam edecek” biçimde konuştu. 

Ömer Taşpınar, AKP’nin nin kendi içerisinde bölüneceğini, çünkü parti içerisinde muhaliflerin olduğunu belirterek AKP’nin halkın partisinden düzenin partisine dönmesine bu kesimin karşı çıktığını savundu. 

Türkiye'de milliyetçi kesimin AB'ye ve ABD'ye tepkileri olduğunu kaydeden Taşpınar, bunun İslamcı bir tepki olmadığını belirtti. Erdoğan'ın neden Avrupa Birliği destekçisi olduğunu bilmediklerini, bunun bir komplo olduğunu düşünenler olduğunu ifade eden Taşpınar, şöyle devam etti: 

"Erdoğan AB'yi kullanarak Türkiye'yi daha İslamcı yapacak ve Avrupa Birliği yasalarını ülkeye getirirken, ordunun rolünü kısıtlayıp Türkiye'yi İslamcı bir devlet yapacak. Türkiye'de sol partiler AB'ye düşmancı olurken, İslamcılar AB'ci oldu. İnanıyorum ki İslamcılar AB sayesinde liberal ve İslamcı olacak. Türkiye'de sol günden düne küçülüyor”. 

Washington'un Türkiye'nin dostunun kim olduğunu sorguladığını öne süren Taşpınar, Türkiye'nin Avrupa Birliği ve ABD ile bozuşursa ve Kuzey Irak'ta bağımsız Kürt devleti kurulursa Türkiye'nin dostunun bölgede kim olacağı sorusuna kimsenin cevap veremeyeceğini söyledi. 

TÜRKİYE IRAK’A GİRERSE KRİZ OLUR 

Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesinin ABD-Türkiye ilişkilerinde krize neden olacağını anlatan Taşpınar, ABD Kuzey Irak'ta Türkiye'nin Kürtler çatışmasını istemediğini, bunun gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin AB'ye girişinin zora gireceğini kaydetti. Buna karşın Taşpınar, ABD'nin bilgisi ışığında Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgal değil, bir operasyon yapabileceğini de söyledi. 

ABD'nin, 24 Nisan 2004'te Annan planı için Kıbrıs'ta yapılan referandumda "hayır" diyen Kıbrıslı Rumlara kızgın olduğunu söyledi. Taşpınar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin Kıbrıs'ta taviz vermesini istediğini kaydederek, Türkiye'nin Kıbrıs'tan asker çekip, Maraş'ı da Rumlara vererek topu Rumlara atması gerektiğini savundu. (

ANKA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2006 Pazar 16:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?