23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan'a Hakkari'de protesto

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halkı terör ve buna benzer girişimlerle yoranlara ve yormak isteyenlere engel olacaklarını söyledi.

Hakkari Valiliği önünde halka hitap eden Başbakan Erdoğan'ın konuşması bir grup tarafından "Hükümet istifa" sloganlarıyla kesilmek istendi. Söz konusu grubun ellerinde aynı ifadeleri taşıyan pankartlar da taşıdığı gözlendi. Erdoğan'ın konuşması sırasında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu hazır bulundu.

Konuşmasında, Şemdinli ve Hakkari'de meydana gelen olayları işin başından beri takip ettiklerini hatırlatan Erdoğan, bugün de olaylar konusunda ne yapılması gerektiği konusunda bölgeye geldiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, hadisenin idari ve adli olmak üzere iki boyutu olduğunu belirterek sloganlarla değil, icraatla ülke yönettiklerini 3 yıllık uygulamaların da bunu açıkça gösterdiğini bildirdi.

Yüksekova'da yaptığı konuşmada olduğu gibi etnik, bölgesel ve dini milliyetçilik olarak tarif ettiği 3 kırmızı çizgiden bahseden Erdoğan, bunların hiçbirine müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Arnavut'u, Çerkez'i ile ülkenin bir alt kimliğe sahip olduğunu, bu alt kimlikte herkesin özgür olduğunu ve buna saygı duyduklarını dile getiren Erdoğan, "Ancak ülkede bir de üst kimlik vardır. O da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Vatandaşlarımızın her birinin, 73 milyon insanın bir dayanışma içerisinde olması gerekir. Bizler bütün yaratılanları Yaratan'dan dolayı severiz. Bu bizim tarzımızı ve medeniyet anlayışımızı yansıtır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bölgesel milliyetçiliğe de karşı olduklarını, maalesef uzun yıllar böyle bir tutum içerisinde hareket edildiğini, ancak kendi hükümetleri yönetime gelir gelmez Türkiye'nin her köşesinin eşit olarak değerlendirildiğini belirtti.

Erdoğan, "Maalesef önceki yıllarda devletten kredi ve imkan alanlar yatırımlarını buralara değil, batıya yaptı. Biz bunu görerek bu konuyu bizzat elimiz altına aldık. Eğitimde, sağlıkta, toplu konutta, yol ve teşvikler konusunda işe ciddiyetle eğiliyoruz. Biz yolun medeniyet olduğuna inanıyoruz. Bunlarla salt olarak kalamayız. Diğer taraftan boşa akıp giden sularımız var. Biz bunları ne yapıp edip regüle edeceğiz. Halkımıza en güzel şekilde bu sularımızı ulaştıracağız. Halkımıza içilebilir suyu ulaştırabilmeli. Bu konuda İller Bankası, gerekiyorsa Devlet Su İşleri'nden destek alınmalıdır" dedi. Erdoğan, üçüncü kırmızı çizginin dinsel milliyetçilik olduğuna, hangi din ve mezhepten olursa olsun kimseye farklı davranılmadığına, farklılık oluşturmaya çalışanlara da engel olunduğuna işaret etti.

Başbakan Erdoğan, özellikle hükümetin eğitim ve sosyal konulara hassasiyetle eğildiğini, ilköğretimde pozitif ayrımcılık diyebilecekleri bir uygulama ile kız çocuklarının okuması için çalıştıklarını, onlara ders kitabı ve diğer desteklerle yardımcı oldukları gibi parasal destek de sağladıklarını hatırlattı. Çocukların eğitimi konusunda annelere büyük görevler düştüğünü kaydeden Erdoğan, "Bundan sonra kız çocuklarımızın okutulması için erkek çocuklardan daha fazla destek sağlıyoruz. Parasal yardımlarımızı da annelerin hesaplarına yatırıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan bunların yanında halka bedelsiz kömür dağıttıklarını, muhtaç vatandaşların kömürlerini valilik ve kaymakamlıklardan alabileceklerini, ayrıca yoksul vatandaşların da fondan maddi destek sağlayabileceklerini ifade etti.

Erdoğan halka sağlanan desteklerin "hortumculardan kesilenlerle" oluşturulduğunu da belirtti ve "Biz oralardan elde ettiğimiz imkanları halkımıza ulaştırmanın mücadelesini veriyoruz. Biz halkımız için varız" dedi.

Erdoğan konuşmasının sonunda yeniden bölgede meydana gelen olaylara değinerek, "Halkımızı bu tür girişimlerle yoranlara ve yormak isteyenlere halkımızın desteği ile engel olacağız. İdari noktada yapılması gereken neyse onu yapacağız. Biz halkımız için varız" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 16:45:15
Güncelleme :21 Kasım 2005 Pazartesi 17:38:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?