19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan'a İsrail'den tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'yi ablukada tutan İsrail'e yönelik eleştirileri Türkiye ile İsrail arasında diplomatik krize neden oldu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın rahatsızlığını, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'a, "Kendiniz terörle mücadele ederken bizim aynı mücadelemize hassasiyet göstermemenizden hayal kırıklığına uğradık" mesajı ile aktardığı öğrenildi. 

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı'nın pazartesi gecesi yaptığı açıklama ile Başbakan Erdoğan'ın önceki gün TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada İsrail'in, Hamas denetimindeki Gazze'ye yönelik ambargolarına ilişkin eleştirel ifadeler kullanılması iki ülke arasında diplomatik krize neden oldu. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin başdanışmanı büyükelçi Alon Ushtiv'in dün Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Tan'a İsrail hükümetinin rahatsızlığını ilettiği öğrenildi. Ushtiv'in Tan'a, "Kendisi de terörden çok çeken Türkiye hala terörle mücadele ederken, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarında İsrail'in kendi halkına yönelik Hamas terörüyle mücadelesine karşı hassasiyet gösterilmemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. İsrail'i eleştiren Türk makamlarının Gazze'den İsrail topraklarına her gün yağan roketlere karşı da aynı duyarlılığı göstermesini beklerdik. Ancak maalesef böyle bir tavır göremiyoruz" ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Ankara'ya acil iletildi
Tan tarafından acilen Ankara'ya aktarılan mesaj üzerine iki ülke başbakanları ya da dışişleri bakanları arasında bu sabah bir görüşme gerçekleşmesinin planlandığı öğrenildi.

Erdoğan ne demişti
Başbakan Erdoğan önceki günkü grup toplantısında İsrail'i, "Bir insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız. Bu durumu anlamakta zorluk çekiyorum. Sürekli roket saldırılarını bahane ederek 2 milyona yakın masum insanı cezalandırmak anlamına gelen böyle bir uygulamanın kabul edilmesi mümkün değildir. Uluslararası kuruluşları bugün yine göreve davet ediyoruz. İsrailli dostlarımız şunu da bilmelidir ki bu tür ablukalar ve halkı bir bütün olarak cezalandırmalar ancak marjinal şiddet yanlılarının amacına hizmet eder" sözleriyle eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı da pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, "İsrail'in uyguladığı ambargo büyük bir kaygıyla karşılanmıştır. Türkiye, Gazze Şeridi’ndeki halkın hayatını daha da zorlaştıran ambargo ve abluka uygulamalarının sadece aşırı unsurların amaçlarına hizmet ettiğine inanmakta ve söz konusu uygulamalara derhal son verilmesi çağrısında bulunmaktadır. Gazze'den İsrail'e yönelik roket saldırılarının ve İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarının durdurulması beklenmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 11:54:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?