19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan'a suikasta 11 yıl hapis

Başbakan Erdoğan suikast girişiminde bulunan Mustafa Bağdat'a 11 yıl hapis cezası verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, geçen yıl Kütahya'da suikast hazırlığında olduğu iddiasıyla tutuklanan Mustafa Bağdat'ın, yargılandığı mahkemece 11 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Bağdat, 2006-2007 yeni eğitim ve öğretim yılının açılışı dolayısıyla Kütahya'nın Linyit İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan'a suikast girişiminde bulunmuştu. Bağdat, silahını olay yerine ekmek içinde sokmaya çalışmıştı.

Suikast haberi (14.09.2005)

KÜTAHYA - Başbakan Tayyip Erdoğan'a Kütahya'da eğitim yılı açılışı sırasında suikast düzenleyeceği iddiasıyla gözaltına alınan Mustafa Bağdat, Emniyet'teki sorgusunun ardından çıkarıldığı adliyede tutuklandı. Bağdat'ın tabancasının kurusıkı olduğu belirlendi. 

Dün adliyeye sevk edilen ve yolda "Herkes haddini bilecek" diye bağıran Bağdat, savcılıkta iki saat ifade verdi. Başbakan'ı öldürmeye teşebbüste bulunmaktan tutuklanan Bağdat, Kütahya E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. 

Soruşturmayı yürüten Başsavcı Mehmet Şerif Eren gazetecilerin sorularını yanıtlarken sanığın tabancasına doğru hamle yapmak istediği sırada polislerin daha hızlı davrandığını anlattı. Eren, ele geçirilen silahın kurusıkı tabancadan dönüştürülme bir silah olduğunu, içinde yedi mermi bulunduğunu söyledi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Kriminal Laboratuvar Daire Başkanlığı'na acil gönderilen silahla ilgili inceleme de tamamlanarak, rapor haline getirildi. Raporda, silahın kurusıkı tabanca olduğu belirtilirken, kurusıkı tabancalarda mermi çekirdeği çıkışını engelleyen artı şeklindeki demirin mekanizma içinden söküldüğü kaydedildi. 

Silahta merminin hız ve hedefini ayarlayan yiv ve setin bulunmadığı, ayrıca şarjörde ele geçirilen fişeklerin kurusıkı tabancaya ait fişek olduğu, ancak ucuna şarapnel adı verilen ve av tüfeklerinde kullanılan 'saçma'ya benzeyen metal parça yerleştirildiği belirtildi.

Örgüt bağlantısı var mı? 

Raporda, ateşli silahlarda yer alan bir merminin çıkışından sonra hazneye diğer mermiyi almayı sağlayan mekanizmanın da bu tabancada çalışmadığı yer aldı. Yetkililer, söz konusu silahla ateş edilmesi durumunda, ancak bir-iki metre etkili olabileceğini söyledi. Bunun da, göz gibi yumuşak dokulara isabet etmesi durumunda etkili olabileceği belirtildi. Bağdat'ın, herhangi bir örgütle ilgisinin bulunduğuna ilişkin ipucu ele geçirilemediği belirtildi.

'Bolu'da bitirecektim' 

Bağdat'ın nöbetçi mahkemedeki ifadesinde "Bu işi Bolu'da bitirecektim ama olmadı. Kütahya'ya geldim. Eylemimi gerçekleştirmek istediğim sırada yaşlı bir kişi sevgi gösterisinde bulununca paniğe kapıldım" dediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan, 4 Eylül günü Bolu Dağı Geçişi Projesi'nin en önemli parçasını oluşturan tünellerde kazı işleminin tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene katılmıştı.
Bu arada, Kütahya MHP İl Başkanı Sedat Gökçay, terörün her türlüsüne karşı olduklarını ve Erdoğan'a suikast girişiminin kendileriyle ilgisinin olmadığını söyledi. Gökçay, "Başbakanımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Bizi her ne kadar sokağa çekmek isteseler de biz inmeyeceğiz" dedi.

aa
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 17:17:45
Güncelleme :17 Kasım 2006 Cuma 17:25:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?