16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan'dan AP'ye tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) tüm ülkeleriyle birlikte PKK'yı 'bölücü terör örgütü' kabul etmesine rağmen, Avrupa Parlamentosu'na bölücü terör örgütü temsilcilerinin getirilip konuşturulmasına tepki gösterdi.


Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türk-İtalyan Dostluk Birliği Medya ve Ekonomi Forumu'nun "Türkiye'yi Anlama" başlıklı gala yemeğine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında son zamanlarda beşeri ve kültürel alanlardaki işbirliğinin arttığını belirtti. Türkiye'de Türk-İtalyan Üniversitesi kurulmasıyla ilgili ortak bir bildiri imzalandığını ve bu yönde çalışmaların sürdürülmesinin sevindirici olduğunu belirten Erdoğan, "YÖK Başkanı kendisini ziyarete geldiğimde bu konuyu gündeme getirdi.


Böyle şeylere çok olumlu baktığımızı söyledik. Hatta, 'Siz, hemen bize gönderin, bizler de parlamentodan süratle geçiririz' dedik. Çünkü hükümetimizin, özellikle bilimde atılacak adımlara karşı -bugüne kadar olmadığı gibi- hiç bir zaman olumsuz yaklaşımı olamaz. Fakültelerin kurulmasından üniversitelerin kurulmasına kadar bu konuda süratle bunları hızlandırmaya yönelik kararlığımız var. Aynı şekilde Almanlar'ın da Türkiye'de Almanca eğitim veren bir üniversite kurma çalışmaları bulunmakta ancak maalesef istenilen süratte gelişmemektedir. İnanıyorum ki YÖK bunu da bizlere gönderecektir ve onu da süratle parlamentomuzdan geçireceğiz. Böylece Türkiye'de orta öğretimde Almanca eğitim veren okullarımız var ama üniversite ölçeğinde yok. Türkiye'de inşallah bundan sonra Almanca eğitim veren üniversite olacak'' dedi.

"İTALYAN MEDYASININ BİZE KARŞI ÖN YARGISI VAR"
Konuşmasının bir bölümünde İtalyan medyasına sitem eden Başbakan Erdoğan, ''İletişim kanallarının bu denli öneme sahip olduğu günümüzde İtalyan kamuoyunda ülkemizle ilgili bazı önyargıların mevcut olduğu ne yazık ki müşaade edilmiştir. Bunu son yaptığım İtalya ziyaretinde de gördüm. İtalya, ülkemizde tanınan ve her zaman sempati gören bir ülkedir. Maalesef Türkiye'nin İtalyan kamuoyunda aynı görünüme sahip olduğunu söylemek güçtür. Bunu ben bir dostlar toplantısında dile getiriyorum. Sizlere inandığım ve güvendiğim için dile getiriyorum" diye konuştu.


İtalyan medyasında terör örgütü bahsi geçtiğinde kullanılan ifadelerin kendilerini üzdüğünü anlatan Erdoğan, ''Örneğin, Irak'ın kuzeyindeki gelişmeler ve bununla bağlantılı olarak ülkemizi etkileyen terör olgusunun İtalyan basınında çoğu zaman taraflı ve eksik yansıtıldığını görüyoruz. 20 yılı aşkın süredir sivil ve asker binlerce vatandaşımızın can kaybına yol açan terör örgütü PKK, AB ve ABD tarafından açıkça terör örgütü olarak tanınmıştır. PKK'nın terör örgütü olduğu İtalyan makamlarınca da kabul edilmiştir. Bütün bunlara rağmen maalesef İtalyan basınında PKK ve mensuplarının, 'ayrılıkçı, asi Kürt gerillalar' şeklinde tanımlandığı ve hatta terörü ve teröristleri yücelten, özendiren bir yaklaşım sergilendiği görülmektedir. Bunlar tabiatıyla bizi üzüyor'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin, küresel gelişmelere paralel olarak, jeopolitik önemi ve bölgesindeki ağırlığı giderek artan bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Burada bölücü terör örgütü ile ilgili olarak şunu açık ve net söyleyebilirim. O da şudur. Ben bazı şeyleri anlamakta zorlanıyorum. AB, tüm ülkeleriyle bölücü terör örgütünü bir 'terör örgütü' olarak ilan etmiştir. Buna rağmen Avrupa Parlamentosu'nda bölücü terör örgütünün temsilcilerinin getirilip orada konuşturulmasını anlamakta zorlanıyorum. Teröre bu denli destek verilmesi, küresel terörü engelleme yolunda bizim işimizi zorlaştırmaktadır" dedi.

"BÖLGESEL, ETNİK, DİNSEL MİLLİYETÇİLİĞE KARŞIYIZ"
Bölücü terör örgütünün Kürt asıllı vatandaşların temsilcisi olmadığının altını çizen Erdoğan, bundan sonra da olmayacağını ve olamayacağını ifade etti. Erdoğan, "Çünkü onların böyle bir derdi yoktur ve yoğun olarak onların bulundukları bölgede benim partim açık ara birinci partidir. Şu anda 339 milletvekiline sahip olan partimin içerisinde 70'i aşkın Kürt orijinli milletvekili var. Kabinemde benim dışında 24 bakanım var, bunların 5 tanesi Kürt orijinlidir. Bunları söylemek doğru değil. Ama ben bunları bir şeyi özellikle vurgulamak, ispat etmek için söylüyorum. Çünkü bizim felsefemizde, temel ilkelerimizde ayrımcılık yoktur. Biz şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında bütün etnik unsurları kucaklamış bir partiyiz. Ülkemin 81 vilayeti vardır, 80 vilayette de partim milletvekili çıkarmıştır. Niye, çünkü biz bölgesel, etnik, dinsel milliyetçiliğe karşıyız. Bütünüyle ülkemizi ve halkımızı kucaklıyoruz, hizmeti götürürken de ayrımcılıktan tamamıyla uzak bir hizmet anlayışı ile bölgelerimize
ulaşıyoruz'' diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 02:43:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?