23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan'dan birlik mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ``Mevlana`dan ilham alarak diyoruz ki, insanlık için hayırlı olan, farklılıkları derinleştirmek değil, farklılıkları muhafaza ederken insanlık temelinde buluşup bir arada yaşayabilmektir`` dedi.

Mevlana`nın 732. Vuslat Yıldönümü Töreni çerçevesinde, Mevlana Kültür Merkezi`nde Şeb-i Aruz töreni yapıldı. Törene, Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal, bazı bakanlar, milletvekilleri, Suriye, Cezayir ve Sudan`ın kültür bakanları, bazı sanatçılar ve gazeteciler katıldı. Şeb-i Aruz törenini çok sayıda yerli ve yabancı turist de izledi.

Tören, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal`ın konuşmasıyla başladı. Baykal, Mevlana`nın 13. yüzyılda gerçekleşen Anadolu aydınlamasının sembol ismi olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan da Mevlana`nın bir gönül eri olduğunu kaydederek, ``Onun kudretli sesi, insan ruhuna işleyen sevgi öğretisi sayesinde yüzyıllar boyu bu coğrafya evrensel değerlerin adresi, anayurdu ve değişmez mekanı olmuştur. İnsanlığın ortak aklını, ruhunu, vicdanını besleyen kaynak sularından biri hiç kuşkusuz Mevlana`dır.

Farklılıklarımızı hoş görerek `kim olursan ol yine gel` diyen bu kutlu sese bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Daha iyi bir dünya için mutlaka hepimiz Mevlana gibi şefkatle, hoşgörüyle kollarımızı açmak zorundayız`` dedi. Çatışmaları, gerilimleri, kutuplaşmaları, kin ve nefret tohumlarını ortadan kaldırmak için Türkiye`nin üstlendiği küresel misyonda sahip olduğu kültürel zenginliğin büyük payı olduğunu söyleyen Erdoğan, ``Dünyanın barış ve huzura hasret olduğu bu çağda, `sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz` diyen sağlam bir felsefenin varisleri olarak söyleyecek çok şeyimiz var. Türkiye`nin AB üyeliği işte böyle bir anlam taşımaktadır. Dünyanın bugün şiddetle ihtiyaç duyduğu medeniyet ittifakı için başlattığımız girişim işte bu amaca hizmet etmektedir`` diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2005 Pazar 11:50:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?