19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan'dan 'Davos' açıklamaları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hyundai'nin Türkiye'de yatırım yapmaktan vazgeçmesiyle ilgili olarak, "Trakya'da sahilde 2 milyon 200 bin metrekare yer istediler. 'Bunun altyapısını yapacaksınız. 49 ile uyguladığımız o teşvik yasasıyla getirilen kolaylıkları da bize uygulayacaksınız' dediler. Biz bunu kabul etmeyince de Türkiye'de yatırım yapmaktan vazgeçtiler" dedi.
36. Dünya Ekonomi Forumu sebebiyle Davos'ta bulunan Başbakan Erdoğan, TGRT'de yayınlanan "Ankara'nın Gündemi" programında Murat Odabaş ve Nuri Elibol'un gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine sağlık sektöründe gerçekleştirilecek reformlardan bahseden Erdoğan, "Sağlık reformunu yapacağız. Ama bedeli çok ağır. Yine yapacağız. Kuyrukları giderek önlüyoruz. Kuyruklar giderek azalıyor. Ormanın geneline bakmak lazım. Millet aldatılmasın. Sağlıkta tam yeterli miyiz, hayır. Ama uğraşıyoruz. SSK ile devlet hastanelerini birleştirerek doluluk oranlarını aşağılara çektik. Bağ-kur'lulardaki sıkıntıyı aşacağız. Çalışma, Maliye ve Sağlık Bakanlarımız'dan durumu soruyorum. Eczacılara da bunu soruyorum. Eczacılar 'bu zamana kadar görmediğimiz parayı kazanıyoruz' diyor ilaç fiyatları düştüğü halde. Yeni hastaneler açmaya yönelik yatırımlar yapıyoruz. Yatırım yapmak isteyenlere de hastane yapmak isteyenlere teklifler getiriyoruz. 'Gel bu hastaneyi veya okulu yap, her şeyiyle biz bunu 10, 15, 20 yıllığına kiralayalım. Senin için bu bir yatırım. Devleti yatırım yapmaktan kurtarırsın, hem hizmetler süratlenir bu yatırımlarla bir an önce de imkanlar halkımızın hizmetine girmiş olur' diyoruz. Böyle bir projeyi Körfez ve Avrupalı yatırımcılarla görüşüyoruz. TOBB'da da bu konuyu açtım. Takipçiyiz. Buralardan da olumlu neticeler alırsak hizmetler hızlanacak" şeklinde konuştu.

Yargı reformlarıyla ilgili olarak "Yargı konusunda dışarıda kalmak istiyorsunuz, M. Ali Ağca'nın hapisten çıkması, yeniden içeri alınması ve başka olaylarla toplumda yargıya karşı güven azalıyor. Türkiye'de yeni bir yargı reformu düşünüyor musunuz? Son 6 ayda yıpranan yargı konusunda neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:
"Biz reforme edilmiş olan hangi kanun olursa olsun, onlara saygı gösteriyoruz. Bir kanun yapıyorsunuz 100 maddeden oluşan. Bu kanunla ilgili tüm tarafları dinliyorsunuz. STK'ların, ilgililerin görüşlerini alıyorsunuz. Bir kanun yasama organından geçiyor. Kanunlaştıktan sonra unutuluyor. Burada yargılama olayları başladığında birilerinin işine geliyorsa sıkıntı yok, işine gitmiyorsa 'bunun reforme edilmesi gerekiyor' diye tepkiler alıyorsunuz. İçtihatları görmeden bir şey demek yanlış oluyor. Bakalım neticesini alalım. Bu neticeyi gördükten sonra onun üzerinde konuşalım.

Yargı aşırı derecede baskı altına alınmıştır. Bu kadar baskı altında olan yargının da sağlıklı neticeler alması beklenemez. Bir taraftan kuvvetler ayrılığını savunuyoruz. Diğer taraftan baskılar oluşturuyoruz. Bu doğru değil. Yasa üzerinde eleştirilerinizi yaparsınız. Yasama organı bu çalışma içine girer, yürütmeye gelirse yasamaya da bunu sunabilir. Ama yargı yıpratılmamalı. Duygulardan arındırılmış bir insan düşünemeyiz. Bizim beklediğimiz adalet. Niyet hayır oldu mu sonu da hayır olur. Bunu beklemek hepimizin hakkı. Burada özellikle halkımın hakları konusunda çok hassasım. Fikir, düşünce bunların kesinlikle korunması lazım. Fikir özgürlüğü konusunda çok hassas olması lazım. Bu hassasiyeti eğer koruyamazsak, gelecek nesillerine yazık ederiz. Onlar düşündüklerini rahat konuşması lazım. Eyleme dönüşmediği sürece bırakın konuşsunlar. Bir diğerin özgürlük alanını bozmadıkça istediğini konuşsun. Bir de edebi ve adabı, hakaret lisanını kendi tarihi ve kültüründe görmemiştir. Bizim bunu yeniden yakalamamız gerekiyor."

Terörle mücadele konusu ile ilgili bir soruyu da cevaplandıran Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda çalışmalarımız devam ediyor. En geniş manada özgürlüklerden geri atmadan çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"ÜNİVERSİTE SINAVI YAPIYORSUNUZ, HERKES EŞİT OLMALI"

Meslek liseleri ve üniversiteye giriş sınavları ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Milli Eğitim Bakanlığımız meslek liseleri konusunda çalışmalar yapıyor. Meslek liselerinde yüzde 30 civarında öğrencimiz var. Batı ülkelerinde, meslek liselerinde yüzde 70 okuyor. Batı'da anlayış, 'herkes üniversite okumak zorunda değil' şeklinde. Ama meslek sahibi olması lazım. Bizde bu tam tersi. Bizde meslek liselerine tercih giderek azalıyor. Bu da üniversiteye girme zorluğundan kaynaklanıyor. Bu da katsayı sebebiyle oluyor. Böyle bir uygulama gelişmiş ülkelerin hiçbirinde yok. Maalesef bu sıkıntı devam ediyor. Üzücü bir durum. Üniversite sınavı yapıyorsunuz, herkes eşit olmalı. Kazanan bırakın gitsin. Herkesin yolunu açalım, geçlerin yolunu açalım. Bir meslek lisesi mezunu bana 'ben okulumda başarılıyım ama üniversiteye giremiyorum, ben üvey evlat mıyım' dedi. Bu haksızlık değil mi? Hep beraber bu haksızlığı ortadan kaldırmaya çalışacağız" dedi.

Hyundai'nin Türkiye'de yatırım yapmaktan vazgeçmesi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Erdoğan, "Hyundai'nin Türkiye'den gitmesi konusu medyada da yer aldı. Olay şu; bize Hyundai'den teklif geldi. Trakya'da sahilde 2 milyon 200 bin metrekare yer istediler. 'Bunun altyapısını yapacaksınız. 49 ile uyguladığımız o teşvik yasasıyla getirilen kolaylıkları da bize uygulayacaksınız' dediler. Böyle bir tablo önümüze geldi. Biz onlara, 'burada yatırım yapan vatandaşımıza ve 49 ilde uygulanan teşvik bölgesinde yatırım yapan insanlara ne diyeceğiz' dedik. Biz onlara '1 milyar veya 500 milyon dolarlık bir yatırım yapma kaydını koyalım, şu kadar zamanda eğer bitirebilirseniz size böyle bir yer verebiliriz' dedik, bu sefer de onlar bunu kabul etmedi ve Hyundai Türkiye'de yatırım yapmaktan vazgeçti" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 01:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?