23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan'dan 'özgürlük' sözü

Başbakan Tayyip Erdoğan, ekonomik başarıların düşünsel etkinliklerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, düşünce özgürlüğünün önündeki her türlü engeli kaldırmaya kararlı olduklarını söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesindeki Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi`nin Leonardo Da Vinci Mesleki Eğitim Programı çerçevesinde düzenlenen ``Avrupa ve Hareketlilik Bilinci Toplantısı ve Paneli`` açılışında konuşan Erdoğan, yürütülmekte olan eğitim programlarının, Türkiye`de proje üretimi ve Avrupa`nın tanınması bakımından önemli olduğu kadar, Avrupa`da da Türkiye`nin tanıtılması bakımından önemli ve yararlı olduğuna işaret etti.

``Müzakereler tamamlandığında her Türk vatandaşının AB için söz söyleme hakkı olacaktır`` diyen Erdoğan bugünün gençlerinin 20 yıl sonra Avrupa vatandaşları ve Avrupa Parlamentosu milletvekilleri olacaklarını söyledi.

Konuşmasında, ``Ülke olarak kaybedeceğimiz hiçbir şey olmadığı gibi kazanacağımız çok şey vardır`` diyen Erdoğan, ekonomik başarıların tek başına yeterli olmayacağını, düşünsel faaliyetlerin de önemli olduğunu vurguladı ve ``Düşünce ve üretme özgürlüğünün önündeki her engeli kaldırmaya kararlıyız`` dedi.

Erdoğan, ``Küresel rekabette Avrupa ile aynı trende bulunuyoruz. öğreneceğimiz pek çok şey olduğu gibi, öğreteceğimiz çok şey de vardır`` dedi.

'TÜRKİYE MÜZAKERE SÜRECİNDE AYAĞA KALKACAK'

Türkiye açısından bu programların en büyük faydasının eğitim kalitesini arttırmak olacağını söyleyen Erdoğan, ``21. yüzyıl Türkiyesi, insanların kendilerini özgürce ifade edebildikleri, her alanda uluslararası rekabete açık, bilgi ve teknoloji üreten bir ülke olmak zorundadır. AB`nin yeni bütçe döneminde, eğitim ve gençlik programlarına 2007-2013 yılları arasında 14 milyar Avro ayrılmış bulunmaktadır. Artık herkes, her yaşta eğitim alacaktır. Bu yeni dönemde programlara verilen isim `hayat boyu öğrenim` olmuştur.

350-400 bin vatandaşımızın bu programlardan yararlanmasını bekliyoruz``diye konuştu. Avrupa`daki eğitim sisteminde üniversite sonuna kadar en az iki yabancı dilin öğrenilmesinin zorunlu olduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye`de de bu yönde adımlar atılacağını bildirdi.

``Bu saatten sonra bizde küresel rekabette Avrupa ile aynı trende bulunuyoruz`` diyen Erdoğan, öğrenilecek ve değiştirilecek pek çok şey olduğu gibi, Türkiye`nin öğretecek ve gösterecek çok şeyi olduğunu da dile getirdi.

Erdoğan, ``Kendine güvenen insanlardan oluşan, kendine güvenen bir ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz. 15 milyon gencimizi de aynı motivasyon ile yetiştirmeliyiz. Çünkü onlar 20 yıl sonrasının Avrupa Parlamentosu`nun milletvekilleri olacaklardır. Avrupa Komisyonu bürokratları olacaklardır. En önemlisi değişen Avrupa`nın vatandaşları olacaklardır. Bunu görmeliyiz ve buna böyle inanmalıyız. Türkiye, müzakere süreci içerisinde bütün sosyal katmanlarıyla ayağa kalkacak ve `biz buradayız` diyecektir`` diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 15:07:33
Güncelleme :28 Aralık 2005 Çarşamba 15:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?