19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Erdoğan'dan Paris'e mesaj

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 ekimde Fransa Ulusal Meclisi'nin onayına sunulacak Ermeni soykırımının inkarıyla ilgili yasa teklifine ilişkin olarak, ''Korkarım teklifin kabulü siyasi ve ticari ilişkilerimize telafisi imkansız çok ağır bir darbe indirecektir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türk-Fransız Ticaret Derneği ve Fransız Ticaret Odası'nı temsilen gelen heyetle İstanbul'da Başbakanlık Ofisi'nde biraraya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın "ilişkilerimizi üçüncü tarafların ipoteğinden kurtarmalıyız" dediği öğrenildi.

Başbakan, Ermeni yasa tasarısı teklifinden duyulan rahatsızlığı dile getirererek, "hani düşünce özgürlüğü vardı. Nerde Kopenhag siyasi kriterleri" diye sordu.

"Siyasi ve ticari ilişkilere telafisi imkansız çok ağır bir darbe inecektir" uyarısının hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, işadamlarından tasarının geçmesini önlemek için her türlü çabayı göstermelerini istedi.

430 üyesi olan Türk-Fransız Ticaret Derneği eşbaşkanlarının imzasıyla hazırlanan bir mektubun üye firmaların Fransa'daki merkezlerine gönderildiği belirtildi.

Parlamento üyelerine çağrıda bulunulan mektupta, işadamları, bu konunun Fransa'nın siyasi çıkarlarına kalıcı zarar vereceğinin altı çiziliyor.

Bu arada, Fransız Ticaret Derneği, Türkçe ve Fransızca olarak yasa teklifini kınayan bir imza kampanyası da başlattı.

Fransa'ya 'soykırım' misillemesi

Fransa Meclisi 12 ekimde ‘Ermeni soykırımı’nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini görüşmeye hazırlanırken, Türkiye de Fransa'nın, Cezayir'de soykırım yaptığının inkar edilmesini suç sayan yasa teklifini TBMM gündemine getiriyor.

Afyonkarahisar bağımsız milletvekili Mahmut Koçak, Anavatan Partisi Afyonkarahisar milletvekili Reyhan Balandı ile Erzurum milletvekili İbrahim Özdoğan'ın ayrı ayrı verdiği ve Cezayir'de soykırım yapıldığının inkarını suç sayan yasa teklifleri, 11 ekim çarşamba günü TBMM Adalet Komisyonu'nda birleştirilecek görüşülecek.

Fransa Ermeni iddialarını 2001'de tanıdı

Fransa, 2001 yılında kabul edilen bir yasa ile 'Ermeni soykırımı'nı resmen tanıdı. Bu kararın ardından, Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde uzun süre gerginlik yaşanmıştı.

Fransa'da zaman zaman gündeme gelen soykırım iddiaları, son günlerde tekrar tartışma konusu oldu. Son olarak muhalefetteki Sosyalist Parti, ‘Ermeni soykırımı’nın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini tekrar Meclis gündemine getirme kararı aldı.

Sosyalist Parti'nin yaptığı öneri doğrultusunda yasa teklifi 12 ekimde Meclis Genel Kurulu'nda tartışılarak oylanacak.

Sosyalistlerin bu konuda hazırladığı yasa teklifi, geçtiğimiz mayıs ayında da tartışılmış, ancak zaman kalmadığı için yeni yasama dönemine kalmıştı.

Fransa'daki Meclis sistemi, muhalefet partilerine yılda belirli sayıda yasa teklifini, ilgili komisyonun görüşüne bakılmaksızın, Meclis Genel Kurulu'na getirme hakkı tanıyor. Bu teklifler tartışılarak oylanıyor.

Fransa'da Sosyalistlerin hazırladığı teklifin yasalaşması için Senato'dan da geçmesi gerekiyor. Meclis'teki oylamada teklifin rahatça kabul edilebileceğini belirten siyasi gözlemciler, hükümetin teklifin Senato gündemine gelmesine izin vermeyeceğini kaydediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, 30 eylülde iki günlük resmi ziyaret için gittiği Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 'Ermeni soykırımı' anıtını ziyaret etmiş ve 'Türkiye'nin geçmişteki hatalarını kabul etmesi gerektiğini' söylemişti.
CNNTURK
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 21:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim evren IP: 212.175.247.xxx Tarih : 8.10.2006 01:27:40
inşallah cezayir soykırımı TBMM den geçer.yeter artık be! kıstasa kıstas yapmamızın tam zamanı.TÜRKİYE için arık 'sonra' yok, 'şimdi'var!!!