16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan'dan sürpriz açıklama

Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesinin ardından Başbakan Erdoğan sürpriz bir açıklama yaptı. Daha önce "seçimde iki sandık kurulacak" diyen Erdoğan, dün "Şu anda görünen tek sandık" diyerek cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin, erken seçimde uygulanmayacağı mesajını verdi. 

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) dün Erdoğan başkanlığında toplandı. 

Edinilen bilgilere göre, AKP yönetimi, çok önem verdiği 25 yaş düzenlemesi konusunda "Erken seçim tarihini olumsuz etkileyebilir" düşüncesiyle vazgeçme eğilimine girdi. Bu konuda YSK ile görüşülmesi kararı alınırken, Erdoğan'ın gelecek yanıta göre kararını kesinleştireceği öğrenildi. 

25 yaş düzenlemesinin, bu seçimde uygulanması henüz yasalaşmadığından, 25 yaşın üstündeki kamu görevililerinin 8 Mayıs'tan sonra aday olabilmeleri için seçim takviminin yenilenmesi gerekecek. Bu durumda seçimin tarihinin de değişmesi gündeme gelebilecek.
'Sıkıntılar var' 

Erdoğan MYK toplantısının ardından konuyla ilgili sorular üzerine, "Şu anda maalesef sıkıntılar var. Bütün gayretlerimize rağmen oradaki sıkıntı aşılmamış durumda değil" dedi. 

Muhalefete de Anayasa değişikliği ile ilgili çağrıda bulunan Erdoğan, "Parlamento çalışmasına yönelik herhangi bir engel söz konusu değil. Milletvekilliği sürecinin 4 yıla indirilmesi, 5 artı 5 ve cumhurbaşkanının milletimiz tarafından seçilmesi konusu var. Sürece devam edeceğiz. Ama burada da yine aynı şekilde muhalefet desteğini vermezse, o zaman da tabiki bunun hesabını soracak olan milletimizdir" diye konuştu. YSK'nın açıkladığı seçim takviminin şu anda işlediğini de belirten Erdoğan, "Biz mahkemede değil, sandıkta iş görürüz" dedi.

Çekilme krizi 

MYK toplantısı sürerken, kulislere "Erdoğan ile Gül çekilme konusunda ayrı düştü" iddiaları yansıdı. 

Erdoğan bu iddiaları hatırlatan gazetecilere sert çıkarak, "Arkadaşlar kusura bakmayın da, yani böyle partimizle ilgili olarak saçma sapan uydurmalarınız hiçbir zaman tutmayacaktır. Siz de boşuna gayret etmeyin. Böyle bir dedikodu medikodu filan yok. Sağır duymaz uydurur, böyle şeylere de tevessül etmeyin" yanıtını verdi.
Abdullah Karakuş - Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2007 Pazartesi 07:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tuğrul Doganer IP: 85.105.114.xxx Tarih : 7.05.2007 10:35:43
memleketi ne hale getirdiniz şu duruma bakın utanın başka birşey demiyorum