18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Erdoğan'dan üstü kapalı 'türban' mesajı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsü sorununun çözümü konusunda üstü kapalı mesaj vererek, "Türkiye'de neyin değişmesi gerekiyorsa, AK Parti onu değiştirmek için vardır ve görevdedir. Bundan taviz yoktur, ama bunun zamanlaması, mekanı, yeri çok önemlidir. Onun için kusura bakmayın, pek dolmuşa gelmeye de niyetimiz yok" dedi.

Erdoğan, bir karar verirken istişareye önem verdiklerine dikkat çekerek, "Biz, yüz düşünürüz, bin düşünürüz bir uygularız. Çünkü attığımız adımları geri dönmeksizin atarız. Onun için de istişare şarttır. Bunu da buna göre yaparız. İstişare neyi gerektiriyorsa herkes buna uyar. Buna uyamıyorsanız o zaman kendi totaliter anlayışına gideceksin. Kendine başka bir yer bulacaksın" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından Ankara Bilkent Oteli'nde düzenlenen "2. Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası"na katıldı. Partinin 4. kuruluş yıldönümünde düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, milletvekilleri ve eşleri de katıldı. Toplantıya İstanbul'da bulunan Emine Erdoğan katılmadı. Başbakan Erdoğan salona kendi seslendirdiği "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısı eşliğinde geldi.


Şuranın açılış konuşmasını, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Selma Kavaf ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Erdoğan, türban, seçim ve terör konusunda önemli mesajlar verdi. Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin milletin üstün teveccühüyle 4. kuruluş yıldönümü kutladığını belirterek, artık ülke insanının geleceğe yeni hedefler koymaya başladığını söyledi. AK Parti olarak önlerinde uzun ve ince bir yol olduğunu, bu yolu partililerle birlikte yürüyeceklerini kaydeden Erdoğan, bu yolun zorluklarını da beraber göğüsleyeceklerini bildirdi. "Bu süreçte değişmesi gereken ne varsa bunu değiştirmek boynumuzun borcudur" diyen Erdoğan, buna kendilerini değiştirerek başladıklarını hatırlattı. Erdoğan, "Siyasette anahtar unsur demokrasidir. Siyasetle vatandaşın, devletle milletin bağının kopmaması için Türkiye'nin yapması gereken tek şey vardır o da demokrasisini ayakta tutmaktır. Üç çeyrek asırlık bir tarihi tecrübe gösterdi bu ülke millet iradesinin hakim olduğu her dönemde ilerlemiştir. Türkiye Cumhuriyeti'ni 100. yaşına tam bir demokrasi, güçlü bir ekonomi, adil bir ekonomik alt yapı ile taşımak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümünü kutlarken, bu milletin her bir ferdi bu umudu, bu heyecanı içinde yaşayacaktır" açıklamasını yaptı.

"TÜRBAN" MESAJI
Başbakan Erdoğan, kadın şurasında yaptığı konuşmada türban sorununun çözümüne ilişkin de üstü kapalı mesajlar verdi. Türkiye'de neyin değişmesi gerekiyorsa, AK Parti'nin onu değiştirmek için görevde olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bundan taviz yoktur ama bunun zamanlaması, mekanı, yeri çok önemlidir. Onun için kusura bakmayın pek dolmuşa gelmeye de niyetimiz yok. Biz, yüz düşünürüz, bin düşünürüz bir uygularız. Çünkü attığımız adımları geri dönmeksizin atarız. Onun için de istişare şarttır. Bunu da buna göre yaparız. İstişare neyi gerektiriyorsa herkes buna uyar. Buna uymuyorsanız o zaman kendi totaliter anlayışına gideceksin. Kendinize başka bir yer bulacaksınız" şeklinde konuştu.


Erdoğan, kadınların siyasette yer almasını sağlamak amacıyla başlatılan "kota" uygulamasına da karşı çıktı. Siyaseti kadınsız düşünmediklerini, bunun hayatı yarım algılamak olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye'nin malum gelenekleri var. Bunları yavaş yavaş zaman içinde, zemininde o arzu edilen yerlere yaklaştırıyoruz. Şimdi Türkiye'nin 81 vilayetinde AK Parti kadın kolları var. İlçelerimizde, beldelerimizde kadın kolları var çok güzel, amma netice? Siyasette kadının yeri çok olmalı doğru. Bazen partili partisiz bayanlarla görüştüğümüz zaman bir şey geliştirmişler kota, kota, kota. Ben kota olayını kadına saygısızlık olarak görüyorum. Kadının haklar konusundaki eşitlik mücadelesine saygısızlık olarak görüyorum" diye konuştu. Siyasetin sadece parlamentolarda, belediye meclislerinde yapılmadığını dile getiren Erdoğan, kadınları parti yönetiminde de görev almaya çağırdı. Erdoğan, şunları söyledi:


"Her kadının içinde milletvekili olmak, bakan olmak vardır. Yapılacak ilk seçimde AK Parti'nin kadın konusundaki temsili, parlamentoda ve yerel yönetimlerde bugünküyle kıyaslanamayacak kadar güçlü olacaktır. Bunun önüne kimse geçemez ve bunu biz başaracağız. Tüm siyasi partilere örnek olma konumuna da partimizi getireceğiz. Kadınlarımız bir lütuf olarak vitrin süslemek adına değil, asli unsur olarak, ana ses olarak siyasetin içinde yerlerini almalıdır. Sizlerden ricam bu hedefi bu vizyonu sonuna kadar zorlamanızdır. Siyaset biraz da sınırları zorlama sanatıdır. Sizlerden sınırları zorlamanızı ve yeni projeler koymanızı istiyorum. Bunu siz başaracaksınız. Ben buna inanıyorum." Erdoğan bir gazetede yer alan "Kadın milletvekilleri çalışmıyor" haberine de sert tepki gösterdi.
Erdoğan, kadın vekilleri varlıklarını daha da hissettirmeye çağırarak, "Bu haberlere siz gümbür gümbür oralardaki varlığınızla cevap vereceksiniz. Bu ülkenin hayallerine sizden daha fazla kanat gerebilecek kimse yoktur. Bunu siz gereceksiniz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2005 Pazar 14:25:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?