28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Erdoğan'ın 'haremi'i Meclis'e girdi

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Haremimize girdiler” sözünü eleştirerek, “Cumhuriyet Türkiyesinde 'haremlik' diye bir kavram yok. Başbakan bu söylemiyle 100 yıl geride kaldığını ortaya koyuyor. Başbakanın, Atatürk Cumhuriyetinin Başbakanı mı yoksa Türkiye'nin padişahı mı olduğu konusunda kafasının karışık olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Özürlüler İdaresi, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçelerine 'harem' tartışması damgasını vurdu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, “Haremimize girdiler, asıl siz kendi hareminize bakın” dediğini anımsatarak şöyle konuştu:

“Cumhuriyet Türkiye'sinde 'harem' yok. Anne, baba ve çocuklardan oluşan aileler var. Sayın Başbakan bu söylemiyle 100 yıl geride kaldığını ortaya koyuyor. Padişahların eşler ve cariyelerinden oluşan haremleri vardı. Ama onlar padişahlık dönemindeydi. Cumhuriyet Türkiyesinde 'haremlik', 'harem' diye bir kavram yoktur. Maalesef Sayın Başbakanın, Atatürk Cumhuriyeti'nin Başbakanı mı yoksa Türkiye'nin padişahı mı olduğu konusunda kafasının karışık olduğunu düşünüyorum. Bu konuda asıl tepkiyi kadın ve aileden sorumlu devlet bakanından beklerdik.”

BAŞKANVEKİLİ: SÖZÜNÜ GERİ AL, MİKROFONU AÇAYIM

CHP'li Ersin, sözünü tamamlayamadan konuşma süresinin dolması nedeniyle mikrofonu otomatikmen kapandı. Ersin, mikrofon kapalı iken, Başbakan Erdoğan'a yönelik, “Bu mantıkla, anlayışla Atatürk Cumhuriyeti'nin Başbakanı olamazsın” sözlerini sarfetti.

AKP'li milletvekilleri, “Ne biçim konuşuyorsun?”, “Sözünü geri al” şeklinde laf atarak, Ersin'e tepki gösterdiler. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un da sözünü geri almasını istemesi üzerine, Ersin, “Hangi sözümü geri alayım” dedi.

Ahmet Ersin, Yakut'un, “Son söylediğiniz sözleri geri alın” sözlerine, ”Mikrofonu açın bir daha söyleyeyim” karşılığını verdi, ancak Başkanvekili Yakut mikrofonu tekrar açmadı ve konuşması için CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel'e söz verdi.

ÇUBUKÇU’DAN “HAREM” SAVUNMASI

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Başbakan Erdoğan’ın kullandığı “harem” kelimesinin TDK sözlüğünde “eş ve aile” anlamında kullanıldığının herkes tarafından bilindiğini belirterek, CHP’lileri eleştirdi. Çubukçu, “Sadece kendi kullandıkları terminolojiye sahip olanlar TDK'deki zengin Türkçe'ye sahip değildir” diye konuştu.

Bakan Çubukçu, özellikle kadınlara yönelik olarak bir politika konuşulduğu zaman Başbakan Erdoğan ve ailesinin her zaman hedef alındığını dile getirerek, “Bugün burada bir kez daha yapıldı. Biz sayın Baykal'ı veya eşini baz alarak konuşmuyoruz” dedi. CHP’lilere, “Hiç kimsenin ailesi üzerinden siyaset yapmayın” diye seslenen Çubukçu, Türk Dil Kurumu sözlüğünde Başbakan Erdoğan’ın kullandığı “harem” kelimesinin “eş ve aile” anlamında kullanıldığının herkes tarafından bilindiğini söyledi. Çubukçu, “Sadece kendi kullandıkları terminolojiye sahip olanlar TDK'deki zengin Türkçe'ye sahip değildir” diye konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 01:26:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?