16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan'ın listesindeki sürpriz

Hükümet kurma çalışmalarını sürdüren Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanı Sezer'e sunacağı yeni kabinede iki yeni devlet bakanlığı bulunacağını açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulacak yeni kabinede iki yeni Devlet Bakanlığı bulunacağını açıkladı. Böylece 22 olan kabinedeki bakanlık sayısı 24'e çıkıyor.

60. Hükümeti kurma çalışmalarını sürdüren Erdoğan, dün düzenlediği basın toplantısında "59. Hükümet dönemindeki eksikleri hangi isimlerle nasıl doldururuz?" sorusuna "AKP MYK üyelerinin tek tek görüşlerini aldık. Devlet bakanlıklarında iki bakan artırmayı düşünüyoruz" dedi. Erdoğan, icracı bakanlıkların görev ve fonksiyonlarında da hükümet kurulduktan sonra önemli değişiklikler yapacaklarının mesajını verdi.


Takımı ben kurarım
Başbakan, "Sezer kabine listesinde bazı isimlere itiraz ederse ne yapacaksınız?" sorusu üzerine, şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanımızın tavrını bugünden kestiremem. Kendisine seçilenlerden oluşan bir kadro sunuyorum. Burada biz bir takım kuruyoruz. O takımda kimi nereye monte edeceğim noktasında ben bilirim. Sayın Cumhurbaşkanı da takdir edeceklerdir."


AB bakanlığı
Erdoğan, yeni listeyi bugün saat 15.30'daki haftalık olağan görüşmede Sezer'e sunacak. Kabinede yeni kurulacak iki devlet bakanlığından bir tanesinin AB ile ilgili olacağı öğrenildi. 60. Hükümet listesinde eski kabineye göre büyük değişikliklere gidileceği vurgulanıyor. Eski kabineden sadece 5-6 ismin bakanlık koltuğunu koruyacağı, ekonominin yönetiminde koordinatör bakanlık modeline geçilerek Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bu göreve getirileceği söyleniyor. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Ali Babacan'ın oturabileceği, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in Başbakan Yardımcısı olacağı dile getiriliyor. Eski DPT Müsteşar Yardımcısı ve Karaman Milletvekili Lütfü Elvan, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in kabineye girebileceği belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Mehmet Ali Şahin'in ismi öne çıkıyor. Genel Başkan yardımcıları Nazım Ekren, Edibe Sözen, Hayati Yazıcı, Dengir Mir Mehmet Fırat da bakan olabilecek isimler arasında gösteriliyor.

Kabinede Gül sürprizi

AKP'nin dünkü MYK toplantısında, bugün Köşk'e sunulacak 60. Hükümet listesinde Cumhurbaşkanı adayı Gül'ün isminin de yer alması düşüncesi öne çıktı. Gül'ün onay vermesi halinde, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kabine listesine Gül'ü de yer alacağı öğrenildi.
Erdoğan, MYK'ya katılan 19 isimden, "Siz Başbakan olsaydınız nasıl bir liste yapardınız?" diyerek örnek liste aldı ve anket yaptı. Bu sırada bütün üyelerin Gül'ü de yazdıkları öğrenildi.

Bunun üzerine toplantıda Abdullah Gül'ün kabinede yer alıp almayacağı da tartışıldı. MYK üyeleri, Gül'ün listeye girmesini, aksi takdirde bunun TBMM iradesine saygısızlık olacağını savundu. Bu çerçevede Erdoğan'ın bugün sunacağı kabine listesinde Gül'ü yine Dışişleri Bakanı olarak göstermesi düşüncesi öne çıktı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 10:43:08
Güncelleme :16 Ağustos 2007 Perşembe 10:53:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?