16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Erdoğan'ın sürprizi Çubukçu mu?

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun cumhurbaşkanlığına adaylığı haberlerini değerlendirerek, "Bu süreci hep birlikte devam ettireceğiz. Hepimiz hizmetle meşgulüz. Zaten Başbakan'ın vereceği kararı hep beraber parti olarak desteklediğimizi söylemiştik" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Konseyi'nin 16. Dışişleri Bakanlığı toplantısına katılmak üzere bugün sabah gittiği Sırbistan'ın Başkenti Belgrad'dan döndü. Esenboğa Havalimanı'nda ziyaretine ilişkin açıklamalar yapan Gül, toplantıda KEİ'nin dönem başkanlığının 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren 6 ay süreyle Sırbistan'dan Türkiye'ye geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince önemli etkinlikler gerçekleştireceklerini belirten Gül, bunlardan en önemlisinin konseyin 15. kuruluş yıldönümü dolayısıyla İstanbul'da tüm devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirve olduğunu kaydetti. Gül, bunun dışında dönem başkanlığı süresince teşkilatın reforme edilmesi ile ilgili çalışmalara da devam edileceğini söyledi.

Toplantıda ayrıca üç ayrı mutabakat metninin de imzalandığını belirten Gül şunları kaydetti:
"Bunlardan ilki Karadeniz'in etrafında bir çevre yolu oluşturacak ve karayollarını birbirine bağlayacak bir mutabakat metni. İkincisi, deniz yollarını, limanları karşılıklı birbirine bağlayacağız ve buralardan karşılıklı seferler başlatacak mutabakat metni. Son olarak da dışişleri bakanlıkları arasında işbirliğini içeren bir mutabakat metni imzaladık."

Bakan Gül, konsey toplantısı vesilesiyle bazı ikili toplantılar yapma imkanı da bulduğunu belirterek, Sırbistan Dışişleri Bakanı Draskoviç ile biraraya geldiklerini ve hem Balkanlar hem Kosova meselesi hem de diğer gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ikili ilişkiler ve bölgesel konuları gözden geçirdiklerini belirten Gül, Romanya'nın yeni Dışişleri Bakanı ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile de birer görüşme yaptığını kaydetti.

Gül, Sırbistan ziyareti sırasında ayrıca 750
kilometrelik bir sefere çıkacak ve tüm üye ülkeleri dolaşarak Karadeniz etrafında bir tur atacak olan TIR seferinin yola çıkması törenine de katıldığını ifade etti. Bakan Gül, KEİ'nin Türkiye'nin öncülüğünde 15 yıl önce kurulduğunu ve merkezinin İstanbul olduğunu sözlerine ekledi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, dünkü AK Parti MKYK toplantısının perde arkasında Başbakan Erdoğan'ın değerlendirmelerinden Devlet Bakanı Çubukçu'nun cumhurbaşkanlığına aday gösterileceği yönünde yorumlar yapıldığının hatırlatılarak bu konudaki değerlendirilmelerin sorulması üzerine, "Bu süreci hep birlikte devam ettireceğiz. Hepimiz hizmetle meşgulüz, başka bir şeyle değil. Onun için duyduklarınız bu çerçeve içinde doğrudur. Başbakanımız'ın vereceği kararı zaten hep beraber parti olarak desteklediğimizi söyledik" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Yunanistan ziyaretinde "Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili gerekli mesajı verdik, bunun algılandığını düşünüyorum" şeklindeki açıklamalarının ardından Başbakan Erdoğan'ın aday olmayacağı kanaatinin ağır bastığı yönündeki haberleri nasıl değerlendirdiği sorusuna Bakan Gül cevap vermedi.

Dışişleri Bakanı Gül, Irak'a komşu ülkeler toplantısına hangi düzeyde katılacağı sorusuna "Henüz belli olmadı" diye cevap verirken, bir soru üzerine Yunanistan ziyaretinin tarihinin ise netleşmediğini bildirdi. 

Sabah bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğunu, buna ekleyecek birşeyin olmadığını belirten Gül, bu süreci hep beraber izleyeceklerini kaydetti.

“Hepimiz hizmetle meşguluz, başka birşeyle meşgul değiliz” diyen Gül, o bakımdan Başbakan Erdoğan'ın, “Öyle bir karar vereceğiz ki herkes bu ülkeye hizmet etmek istediğimizi anlayacak” açıklamasında bulunduğunun doğru olduğunu söyledi. Gül, “Başbakanımızın vereceği kararı hep beraber parti olarak desteklediğimizi söyledik biliyorsunuz” diye konuştu. 

Erdoğan: Bana göre sürpriz size göre bilemem

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin Cumhurbaşkanı adayı konusunda yine renk vermedi. Başbakan Erdoğan, gazetecilerin aday olarak açıklanacak ismin sürpriz olup olmayacağı yönündeki sorusuna karşılık, "Bana göre öyle size göre bilemem" dedi.

23 Nisan nedeniyle Ankara'da bulunan dünya çocuklarıyla Karayolları Genel Müdürlüğü salonunda bir araya gelen Erdoğan, program çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, AKP'nin Cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağını soran gazetecilere “Ben bunu zaten Almanya gezisi sırasında söylemiştim, ayın 25’i saat 24.00’e kadar şahsım tarafından açıklanabilir. Sağolsun MKYK şahsıma bir yetki verdi, ben de şu ana kadar uygulamakta olduğum süreci inşallah bu tür bir kararla sürdüreceğim” diye yanıt verdi.

Erdoğan, gazetecilerin aday olarak açıklanacak ismin sürpriz olup olmayacağı yönündeki sorusuna karşılık, "Bana göre öyle size göre bilemem" dedi. Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç’la ne zaman görüşecekleri sorusu üzerine, bugün İstanbul’a gideceğini Cumartesi günü Bursa’da olacağını belirterek, daha sonraki bir günde görüşeceklerini açıkladı.

AKP’li Ersönmez Yarbay’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına başvuracağını açıklamasının sorulması üzerine, “Hayırlı olsun” diyen Erdoğan, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun da adaylar arasında isminin geçtiğinin hatırlatılması üzerine de “ona da hayırlı olsun” dedi. Erdoğan grup toplantısının 24’ünde yapılıp yapılmayacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin "Aday olmanız mı sürpriz yoksa olmamanız mı” sorusunu da “Bakıyorum da işi bayağı ilerlettiniz siz” diye geçiştirdi.

Erdoğan 23 Nisan törenleri için Türkiye’de bulunan yabancı çocukları göstererek "işte adaylarım bunlar” dedi.



İHA/anka
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2007 Cuma 12:34:21
Güncelleme :20 Nisan 2007 Cuma 16:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.72.197.xxx Tarih : 20.04.2007 17:55:16
Bu sürprizin, ilk sürprizdende farki yok!