28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Erdoğan'ın zor günleri

Alman Der Tagesspiegel gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zor günler geçirdiğini ve şu aşamada Avrupa'nın Türkiye'den daha fazla reform bekleyemeyeceğini yazdı.

Gazetede Thomas Siebert imzasıyla yayımlanan haberde, AKP'nin kasım 2002 seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından hem iç hem de dış politikada sağladığı başarı ile şımardığı savunuldu.

"Ancak Erdoğan şimdi bir dizi engelle savaşmak zorunda" diyen Der Tagesspiegel, "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yolsuzluğa o kadar çok bulaşmış durumda ki, parti arkadaşları dahi geri çekilmesini tavsiye ediyor" yorumunda bulundu.

Başbakan Erdoğan'ı destekleyen dindar kesimin de hayalkırıklığına uğradığını yazabn gazete, "çünkü başörtüsü yasağı hala kaldırılmış değil. Avrupa politikasında da bir hareket yok. Gelecek sene Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Ankara'da ise, kimsenin yeni reform projelerine girişme isteği yok" yorumunda bulundu.

'Reformlar yavaşladı"

Der Tagesspiegel, Türkiye'deki reformların yavaşladığına işaret ettiği yazısında,
"Erdoğan hükümetinin ilk döneminde bir reform paketi diğerini takip ediyordu, daha fazla düşünce özgürlüğünün sağlanması, ordunun etkisinin azaltılması, Kürtlere daha fazla hak verilmesi. Aynı zamanda parçalanmış devlet
ekonomisinin restorasyonuna başlanmıştı. Ancak şu an sanki hükümetin nefesi
tükenmiş gibi gözüküyor" diye yazdı.

İşkenceye karşı savaşın 'olduğu yerde kalmış durumda' olduğunu savunan gazete, ekonomik büyümeye rağmen işsizlik sorununun ciddi biçimde devam ettiğine işaret etti.

AKP'ye destek sürüyor

Ancak yine de Türkiye'de yapılan son kamuoyu yoklamaları AKP'ye verilen desteğin diğer partilerinkinin üstünde seyrettiğini gösteriyor.

Gazete, "Türkler büyük ihtimalle AKP'yi yeniden seçeceklerdir, ancak bu sefer çok hevesli olduklarından değil, alternatif eksikliğinden" ifadesine yer verdi.

Der Tagesspiegel, AKP'nin içinde yer alan farklı eğilimler nedeniyle parti içindeki bazı kesimlerin hoşnut olmadığını yazdı.

Gazeteye göre, İslami kanat Erdoğan'ın Avrupa politikasını, başörtüsü konusunda verdiği sözler nedeniyle uzun süre destekledi. Ancak Strasbourg'da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) başörtüsü yasağını kabul etmesi ile bu alandaki beklentiler de son bulmuş oldu.

AKP'nin sağ kanadı ise Avrupa'ya karşı zaten şüpheyle yaklaşıyor. Ayrıca Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye hiçbirşey vermeksizin ve ülkenin hiçbir avantajı olmaksızın daha fazla taleplerde bulunduğu düşüncesi hakim. Gazete buna örnek olarak da, Kıbrıs sorununu gösteriyor.

Der Tagesspiegel'e göre, seçim yılı olan 2007 Ankara'da uzlaşma duygularını artırmayacak. Özellikle cumhurbaşkanlığı seçimleri büyük önem taşımakta. Bu seçimler, muhafazakar kesim ile Kemalist elit arasında bir güç savaşına dönüşebilir. Böyle bir atmosferde kimse Avrupa'yı düşünüyor olmayacak.

.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 16:10:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?