22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erkan Mumcu Bakan Gül'e taktı

Anavatan Partisi, yürütülen dış politikalar sonucunda Türkiye'nin milli bütünlüğünü tehdit noktasına taşıyarak, görev ve sorumluluğunu yerine getirmediği gerekçesiyle, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül hakkında gensoru açılmasını istedi.

Anavatan Partisi grup başkanvekilleri Süleyman Sarıbaş ve Ömer Abuşoğlu'nun imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan gensoru önergesinin gerekçesinde, yıllardır bölgede aksiyoner bir politika izleme tarzını belirlemiş Türk dış politikasının, AK Parti döneminde savunmaya geçen “kabulcü” bir tarzda, Türkiye'nin konumuyla örtüşmeyen bir yapıya dönüştürüldüğü öne sürüldü.

Türkiye'nin, AK Parti iktidarıyla AB'ye tam üyelik perspektifini kaybettiği iddia edilen gerekçede, 'Müzakere başlıklarından sekizi açılmıyor, geri kalanı da kapanmıyor' demek, sürecin askıya alındığının göstergesidir ve bu, bir başarısızlıktır” denildi. Türkiye'nin, 50 yıllık ittifak içinde bulunduğu batı blokundan dışlanırken, soğuk savaşın mağlupları Bulgaristan ve Romanya'nın AB'ye tam üye olabildikleri kaydedildi.

IRAK

Türkiye'nin, Irak'ta yeni oluşan duruma müdahil olamadığı, sınır ötesi operasyon yapamadığı, Kerkük'ün statüsünde barış ve güvenliği sağlayıcı bir katkı sunamadığı ve ciddiye alınmadığı ifade edilen gerekçede, ülkenin kendi iç güvenlik sorunu olan terörün, uluslararası bir gündem haline getirildiği ifade edildi.

KIBRIS

Gerekçede, Kıbrıs konusundaki gelişmelerin takdim ediliş biçiminde gerçeklerin çok dışında bir algılama yaratıldığı, Türkiye'nin şantajlarla, baskılarla ve tavizlerle bir yere doğru sürüklenmeye çalışıldığı iddia edildi.

Türkiye'nin siyasi ve askeri müttefiki ABD ile ilişkilerin, yerine getirilemeyen vaatlerle rayından çıkarıldığı kaydedilen gerekçede, “Hükümet, ABD ile ilişkilerde kendi çıkarları doğrultusunda bir pozisyon almış; bunu, bir halkla ilişkiler kampanyasına dönüştürmüş, bu da ittifak ilişkilerinde olağanüstü bir güvensizlik oluşturmuştur. Stratejik ortaklıktan, bugün Başbakan'ın sözlerinin bile ciddiye alınmadığının beyan edildiği bir noktaya gelinmiştir” denildi.

Fransa ve Arjantin tarafından, sözde Ermeni tasarılarının kabul edilmesinin Hükümetin başarısızlığı olduğu ifade edildi.
Gerekçede, Hükümet döneminde yürütülen dış politika sonucunda, Türkiye'nin AB, Irak, Kıbrıs, ABD ve Türk cumhuriyetleri politikalarında hak etmediği sonuçların yaşandığı iddia edilerek, bu politikaların sonucunda Türkiye'nin milli bütünlüğünü tehdit noktasına taşıyarak, görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında gensoru açılması istendi.
aa
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 19:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fehmi ÇANKAYA IP: 88.230.164.xxx Tarih : 17.01.2007 09:33:34
sn Erkan Mumcu kardeş sen ilk önce kendine bi bak nerden geldin ondan sonra O güzel insan la uğraş soyadın gibi eriyorsun son bu senin çırpınışların bu seçmenin sana verdiği oylara ihanet ettin ama bu seçmen seni aldığı yere bırakmasını bilir. Gerçi daha önce kimlere ihanet etmedinizki sayın Mumcu