22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erkan Mumcu'dan tam destek

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, cumhurbaşkanının halk oylaması ile seçilmesi için yapılacak Anayasa değişikliğine ön koşulsuz destek vereceklerini açıkladı. 

Avrupa Birliği-Türkiye Karma İstişare Komitesi üyeleri, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu parti genel merkezinde ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Avrupa Birliği-Türkiye Karma İstişare Komitesi Eş ve Türkiye Ziraat Odalar Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin aldığı karardan sonra mevcut Meclis'in cumhurbaşkanını seçme iradesinin kalmadığını belirterek, bundan sonraki süreçte muhalefet ve iktidar partilerinin cumhurbaşkanını halk seçmesi için işbirliği yapmalarının şart olduğunu söyledi. Muhalefet ve iktidar partilerinin erken seçim takvimi konusunda da bir an önce uzlaşmaları gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Bu krizi demokrasiyle aşmalıyız. 

Siyasi partiler aşmalıdır. Biz bugün sayın Başbakan Erdoğan, DYP Genel Başkanı Ağar ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Mumcu ile görüştük" dedi. 

Mumcu ise, sivil toplum kuruluşlarının çözüm için inisiyatif göstermelerinin Türkiye'de demokrasinin ne kadar ileri düzeyde olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, "Evet yeni durum karşısında izlememiz gereken yol cumhurbaşkanını halkın seçmesidir. Daha önce de dediğimiz gibi çözümü parlamentoda uzlaşarak, uzlaşı yoksa sandığa giderek bulmalıyız. Fransa'da nasıl halk cumhurbaşkanını seçebiliyorsa Türk halkı da kendi cumhurbaşkanını seçecektir" diye konuştu. 

Mumcu, Anayasa Mahkemesi'nin bugün aldığı kararla cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik yeni bir içtihat getirdiğini söyleyerek, "Türkiye önündeki bu krizi öteleyerek çözemez. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi zaruret haline gelmiştir. Geçmişte yaşanan tartışmaları bir tarafa bırakarak demokrasi için işbirliği yapmalıyız. Evet ben sivil toplum kuruluşlarının bu çağrısına katılıyorum. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül de bugün yaptığı açıklamada cumhurbaşkanını halkın seçmesini önerdi. Anavatan Partisi olarak
cumhurbaşkanını halkın seçmesi için yapılacak Anayasa değişikliğine tam destek veriyorum. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimi dışında 10'ncu paket adı altında hazırlanan demokratik reformlarla ilgili düzenlemelere de ön koşulsuz destek verdiğimi buradan ilan ediyorum. İnşallah ilgili taraflar da aynı duyarlılığı ve samimiyeti gösterir" şeklinde konuştu. 

Erkan Mumcu, bir gazetecinin Meclis'in bundan sonra nasıl bir takvim belirleyeceği şeklindeki sorusu üzerine, "Benim anladığım kadarıyla bu konuda çözüm yüksek gözüküyor. Başbakan kendisine götürülen bu öneriyi olumlu karşılamış ve partisinin merkez yürütme kuruluna götüreceğini bildirmiş. Bugün cumhurbaşkanı adayı Gül aynı yönde açıklama yaptı. İktidarın bu yönde eğilimi var. Bundan sora Meclis'te Anayasa değişikliğiyle hem erken seçim hem de cumhurbaşkanını halka seçtirecek bir düzenleme yapılmasını
öngören bir takvim hazırlanacaktır" dedi. 

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkloğlu da, sivil toplum kuruluşları olarak cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönündeki çağrılarını bugüne bırakmalarının sebebinin Anayasa Mahkemesi'nin bugün aldığı karar olduğunu belirterek, tüm taraflarla görüşeceklerini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2007 Çarşamba 00:12:58
Güncelleme :2 Mayıs 2007 Çarşamba 00:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?