22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erken seçim Ramazan öncesi

Kampanya dönemi ramazan ayına geldiği için, genel seçimin birkaç ay öne alınması talebi gündeme geldi. Ancak '25 yaş'a seçilme hakkının bu seçimde uygulanması tehlikesi doğdu

AKP yönetiminin, normal koşullarda 4 Kasım'da yapılması kararlaştırılan genel seçimleri ramazan ayını da dikkate alarak birkaç ay öne çekmeyi tartıştığı öğrenildi. Ancak tartışma, milletvekili seçilme yaşının 25'e düşürülmesini öngören yeni düzenlemenin seçim tarihinin öne çekilmesi durumunda yürürlüğe girmeme olasılığına kilitlendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ocak ayı başında NTV yayınında cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra baskın seçim olup olmayacağına yönelik soru üzerine "Mayıstan sonra geriye 5 ay kalıyor. Siz oynasanız bile 2 ayla oynarsınız. Bu kararı da bu parlamento alır" dedi.

'1-2 ay öne alınabilir' 

Erdoğan'ın bu sözlerinin AKP içindeki bir hazırlığa işaret ettiği, ana muhalefet partisi temsilcilerinin de bu açıklamanın nedenini AKP'lilere sorduğu ortaya çıktı. 

AKP Ankara Milletvekili Faruk Koca, önceki gün yapılan AKP İl Başkanları toplantısında, "Belki ramazan ayı araya girdiği için seçim 1-2 ay öne alınabilir" dedi. 

Başbakan Erdoğan'ın ise aynı toplantıda "Seçimlere az bir süre kaldı, 8.5 ay var. Süre azalıyor. Hızlı şekilde çalışmalıyız. Sandık görevlileri bir an önce çalışmaya başlamalı" dediği, ancak bir erken seçim mesajı vermediği öğrenildi. Milliyet, konuyu AKP yöneticilerine sordu.
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, şu bilgileri verdi: 

"Kampanya döneminin ramazan ayına gelmesini gündeme getirenler, seçimlerin erkene alınmasını isteyenler var. Ancak biz 25 yaş düzenlemesine engel olacak mı, ona bakıyoruz. Hukuki açıdan bu tartışılıyor , farklı sesler çıkıyor. Bir belirsizlik var, son kararı YSK verecek. Bazı hukukçular 'Bir mani yok, erken olsa da 25 yaş seçime girer' diyor. Bazıları da 'Seçime giremezler' diyor. O yüzden şu anda belirlenmiş bir karar yok. Seçimi öne alma şu anda gündemimizde değil."

Fırat: Önceliğimiz 25 yaş
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da, şu açıklamayı yaptı:
 

"Bu yönde kararımız yok. Bizim için 25 yaş düzenlemesi daha önemli. 25 yaş düzenlemesiyle ilgili olumsuz bir sonuç çıkacaksa seçimleri erkene almak olmaz, bunu da yapmayız. 25 yaş düzenlemesini tehlikeye atmayız. Ramazan'da kampanya yapmak zor olabilir, ama ramazan diye de kimse dükkânını kapatmaz, yine çalışır. Bu yüzden önceliğimiz 25 yaş düzenlemesi. Çünkü gençlerin siyasete girmesini önemsiyoruz."

Fatsa: Neden olmasın? 

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, partide alınmış bir karar bulunmadığını, ancak ramazan ayında seçmenden oy istemenin zorlukları olduğunu söylerken Milliyet için şu değerlendirmeyi yaptı: 

"Ramazan şartlarında seçim nasıl yürür, ikisini birlikte yürütmek nasıl olur, ramazan'da siyasi çalışmalar nasıl anlaşılır... Daha çok camilerde, iftarlarda, sahurlarda bir araya gelinecek. Acaba bunlar kamuoyunda yanlış anlaşılır mı, buna da bakmak lazım. İftara gitsem, sahura gitsem 'oy istemeye geldi' denir. Hassasiyet açısından söylüyorum, yoksa ramazan'da da yapılabilir seçim. Ama bunun farklı şekilde okunuşu olabilir. Parlamentodan yeni bir karar çıkar, 'Erkene alalım' denirse neden olmasın."

Çelik: Takvim değişebilir 

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik de Ramazan nedeniyle seçimi öne çekme kararı alınmadığını belirtip şunları söyledi:
"Ama şunu da söylemek mümkün: cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası nasıl bir tablo çıkar bilemiyoruz, çıkacak tabloya göre yeni bir genel başkana ihtiyaç olabilir. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yeni bir takvim oluşabilir, böyle bir düşünceyi kapalı tutmanın anlamı yok. Ama asıl hedefimiz 5 yılı doldurmaktır."

'25 yaş'ta farklı sesler

AKP'de, genel seçim öne alınsa da milletvekili seçilme yaşının 25'e düşürülmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin uygulanacağı yolundaki görüşler daha önce dile getirildi. 25 yaşındakilerin tarih ne olursa olsun ilk seçimde milletvekili adayı olmasında sorun bulunmadığını belirten Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in Sabah'ta 14 Şubat'ta yayımlanan görüşü şöyle:
"Anayasa'nın 76'ncı maddesinde yaptığımız değişiklikle 25 yaşa aday olma hakkını verdik. Bu hak verildiğinde seçimin kasımdan önceki bir tarihte yapılacağına ilişkin bir veri veya karar yoktu. 25 yaşındakiler için kazanılmış hak oldu. Seçim erken bir tarihe alınırsa, bu hakkı kazandıkları için aday olmalarında engel yok."
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Çiçek'e benzer bir görüşü dile getirmişti.

YSK'nın da gündeminde

Milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e düşürülmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda 13 Ekim 2006 tarihinde kabul edildi. Değişiklik, 13 Ekim 2006'da gerçekleştirildiği için 4 Kasım 2007 tarihinde yapılacak genel seçimlerde uygulanabilecek.
Yüksek Seçim Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda da seçim hazırlıklarının 4 Kasım 2007 tarihi esas alınarak sürdürülmesi kararlaştırdı. Yüksek Seçim Kurulu, 25 yaş değişikliğinin uygulanabileceğine karar verirse iktidarlara, seçim kanunlarında, genel seçimlere 1 yıldan fazla süre varken değişiklik yapma ve daha sonra erken seçim kararı alarak bu değişiklikleri uygulama yolu açılacak.

Anayasa ne diyor?

Anayasa'nın "Siyasi Haklar ve Ödevler" bölümünde yer alan "Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları" başlıklı 67'nci maddesinin son fıkrasında; "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" hükmü yer alıyor. Dolayısıyla, seçimin 12 Ekim 2007 ve öncesine çekilebilmesi için Anayasa'nın bu hükmünün değiştirilmesi gerekecek. Anayasa değişikliği sadece yasa teklifiyle yapılabiliyor ve teklifte en az 184 milletvekilinin imzasının bulunması gerekiyor. TBMM Genel Kurulu'nda 2 kez görüşülecek Anayasa değişikliği için gizli oylamada en az 367 kabul oyunun çıkması gerekiyor. Aksi takdirde 330 ile 366 arasında oyla kabul edilen teklif, cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmeden doğrudan halkoyuna sunulabiliyor.

Ramazan 13 Eylül'de

Hükümetin yaptığı son yasa değişikliği ile resmi seçim tarihi 4 Kasım 2007 olarak belirlendi. Ramazan ayı bu sene 13 Eylül'de başlayacak. Bu durumda Ramazan Bayramı da 12 Ekim'de kutlanacak. Yasadaki 4 Kasım tarihi dikkate alınırsa, propaganda çalışmalarının önemli bir bölümü ramazan ayına rastlayacak. Araya bayramın girmesi de seçim propagandasına ilgiyi zayıflatacak bir etken olarak değerlendiriliyor.

MANSUR ÇELİK, ABDULLAH KARAKUŞ/milliyet
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2007 Pazar 09:14:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.ergazadana.com IP: 81.213.164.xxx Tarih : 18.02.2007 17:23:02
Bence seçim EYLÜL ayı içerisinde olacaktır. Çünkü yaz tatilinde zaten seçim olmaz. Okullar açılır açılmazda seçim yapılır en mantıklısı bu. Ama ben yinede diyorumki bunlara akıl mantık ermez.