22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Erken seçim tarihi değişebilir

Genç Parti de YSK'ya başvurdu. Seçim tarihi değişecek mi? 

Anayasa değişikliği ne olacak? Sezer'in tavrı ne olur? İşte sorular ve yanıtlar...

SEÇİM TARİHİ DEĞİŞEBİLİR

- İkinci oylamada da 367 bulamayan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildi.
Gül'ün çekilmesinin ardından Anayasa'ya göre yeni bir seçim takvimi işlemesi gerekiyor.
Ancak bu kararı sadece YSK verebilir. Çünkü daha önce Meclis kararı alınarak seçim tarihi belirlendi.

- Bu arada Genç Parti, derhal seçim diyerek YSK'ya başvuru yaptı. YSK bu akşam 17.00 toplanarak kararını verecek.

- Şimdi gözler YSK'da, daha önce aldığı 22 Temmuz'daki seçim tarihini değiştirecek mi merakla bekleniyor.

- YSK'nın daha erken bir seçim tarihini belirlemesi mümkün görünmüyor. AKP 1 Temmuz tarihini istemiş ancak YSK en erken 22 Temmuz'da seçim yapabileceğini belirtmişti.

- Anayasa Mahkemesi'nin ardından YSK da tarihinde bir ilke imza atabilir ve yeni içtihat oluşturabilir. Bu durumda seçim tarihi yine değişecek.

- ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE OLACAK

- Bu gelişmelerin ardından AKP'nin Anavatan'ın desteğini alarak hazırladığı, cumhurbaşkanını halkın seçmesi maddesinin de bulunduğu Anayasa değişikliği paketinin de geleceği belirsizleşti.

- CHP'nin iddiasına göre bu Meclis artık yasama yapamaz. AKP ise cumhurbaşkanını halkın seçmesi için teklif ettiği Anayasa değişikliğini bugün oylamaya alacak.

- Bu pakete destek verdiğini açıklayan Anavatan bu arada DYP ile birleşti. Ve tavrını değiştirebilir.
Anavatan destek vermezse AKP'nin oyları Anayasa'yı tek başına değiştirmesine yetmiyor. Ve referandum yolu görünüyor.

- Ancak yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Bu durumda da AKP'nin Köşk seçimini halka yaptırma taktiği işlevsiz kalacak. Ve Cumhurbaşkanını yeni Meclis seçecek.

CHP'NİN YÜKSEK MAHKEME'YE BAŞVURUSU NE OLACAK
- Anamuhalefet Partisi, geçen cuma Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak yeni oluşturulan cumhurbaşkanlığı seçim takviminin TBMM İçtüzüğü ihlal edilerek alındığını iddia etmişti. CHP bu başvurusunun ardından Yüksek Mahkeme'nin alınan kararı geçersiz kılması ve Köşk seçimlerinin yapılamaması durumunu tespit etmesini istiyor.

- CHP haklı çıkarsa bu kez gözler yine YSK'ya çevrilecek. Anayasa'ya göre bu durumda en geç 90 gün içinde seçimlerin yapılması gerekiyor. Ancak bu takvim için iddia edildiği gibi 45 günlük bir alt sınır bulunmuyor.
YSK'nın verdiği 22 Temmuz kararı da bu sürenin içinde yer alıyor. Dolayısıyla CHP'nin başvurusunun takvim üzerinde bir değişiklik yapma ihtimali düşük.

- Öte yandan henüz resmi dilekçesini vermemiş olmasına rağmen Gül adaylıktan çekildiği için Yüksek Mahkeme, CHP'nin başvurusunun artık kadük duruma düştüğü yönünde karar alabilir.

SEZER İKİ OYLAMANIN AYNI ANDA YAPILMASINI ENGELLEYEBİLİR

- Cumhurbaşkanını halkın seçmesine sağlayan Anayasa değişikliğinin erken seçimin yapılacağı 22 Temmuz'a yetişip yetişmeyeceği henüz belli değil. Yetişse bile AKP 367 oyu bulamazsa önüne Sezer engeli çıkabilir.

- Sezer, önüne gelen Anayasa değişikliğini 15 gün beklettikten sonra Meclis'e geri gönderebilir. Meclis aynı kararı alırsa Sezer, yine 15 gün bekleyip referanduma götürülebilir.

- Yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Ancak AKP'nin kanunu tek başına değiştirerek 120 günlük süreyi kısaltma imkanı var. Böyle bir durumda referanduma genel seçimden yeterli bir süre önce gidilirse ve halk değişikliği kabul ederse 22 Temmuz'da genel seçimle birlikte cumhurbaşkanı seçiminin birinci turu yapılabilecek.

- Ancak AKP yasa değişikliği yaparak 120 günlük referandum süresini kısaltsa bile Sezer bunu da 15 gün beklettikten sonra veto edebilir.

- Meclis'in referandum süresinin kısatılmasına ilişkin yasayı aynen kabul ederse Sezer, bunu Resmî Gazete'de yayımlatmadan önce 15 gün daha bekletebilir.
Sezer'in bu şekilde Anayasa değişikliğini 60 gün geciktirerek iki oylamanın bir arada yapılmasını engelleme imkanı bulunuyor.


hurriyet.com.tr
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2007 Pazartesi 12:36:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?