16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Ermeni tasarı galiba geçiyor

ABD’den gelen tüm sinyaller, sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının bu yıl Kongre’den geçeceğini gösteriyor... Bakan Gül'den, ABD'ye 'ilişkiler kesilebilir' iması ...
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Washington temasları tamamlanır tamamlanmaz, ABD’den Türkiye’ye “sınırötesi operasyon yapmayın” uyarısı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “ikinci ismi”, Bakan yardımcısı Dan Fried, video-konferans yoluyla Washington’dan düzenliği basın toplantısında uyarılar yaptı.

PKK operasyonu tesadüf 

Fried, Washington’ın, Türkiye’nin Kürdistan bölgesel hükümeti ile işbirliği yapmasının “daha iyi olacağını düşündüğünü” vurguladı. Operasyonun Türk halkının beklentilerini yerine getirecek “somut sonuçlar getirmeyebileceğine” de dikkat çekti. Fried, Fransa’da başlayıp diğer Avrupa ülkelerine de yayılan PKK operasyonu konusunda da “ABD yönetiminin Avrupalı ortakları ile bu konuyu defalarca görüştüğünü” söylemekle yetindi. Operasyonun, Gül’ün Washington ziyaretiyle aynı döneme rastlamasını ise “tesadüf” olarak nitelendiren Fried, “Fransız polisinin, bakan Gül’ün Washington ziyareti başarılı geçsin diye böyle bir operasyona başladığını sanmıyorum” dedi.

ABD yönetiminin, Kongre’de görüşülecek Ermeni soykırım tasarısını engellemek için çaba harcadığını vurgulayan Dan Fried, Kongre üyelerine vereceği mesajı ise şu sözlerle açıkladı: “Bu tasarının Kongre’den geçmesi, Türk-ABD ilişkilerini bozacak. Üstelik hiçbir iyi sonuca da vesile olmayacak. Tasarının geçmesi, ne Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini düzeltmesine, ne de kendi tarihiyle yüzleşmesine yol açar.”

Çoğunluk muhalefette
ABD Yönetiminin, Bakan Gül’ün ziyareti sırasında Kongre’nin Demokrat Çoğunluk Lideri Pelosi ile görüşmesi için “büyük çaba harcadığını”, ancak “ne yazık ki” bu görüşmenin gerçekleşmediğini söyleyen Fried, “Kongre, yönetimin önerilerini her zaman dinlemiyor. Şimdi de Kongre’de çoğunluk, muhalefetin elinde” dedi.

Türklerin “büyük bir ulus olduğunu” ve “kendi tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini vurgulayan Fried, ABD’nin tarihindeki ”karanlık dönemler“le yüzleşmeyi başardığını anlattı. Fried, ” Kölelik vardı. İkinci dünya savaşı sırasında, Japon asıllı Amerikalılar’a yönelik kötü muamelelerle, Kızılderililere karşı izlenen olumsuz politikalarla dürüstçe yüzleştik. Tüm uluslar gibi Türkiye de, geçmişindeki korkunç olaylarla dürüstçe, tabusuz şekilde yüzleşmeli“ diye konuştu.

Çocuk değiliz ya unutun
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, diplomatik bir üslup kullanarak, Türkiye ile ABD’yi karşı karşıya getiren 1 Mart tezkeresi ve çuval olaylarını da “artık geride bırakmak istedikleri” mesajını verdi. “Biz iki dost ülkeyiz. Çocuk değiliz, tek bir anlaşmazlık konusuna saplanmadan, Ortadoğu’nun istikrarı, terörle birlikte mücadele etmek gibi ortak çıkarlarımıza eğilmeliyiz.”

Pamuk bizi memnun etmek için konuşmadı
Türkiye’de aydınların da “tarihle yüzleşmekten yana olduklarına” dikkat çeken Amerikan Bakan Dan Fried, Orhan Pamuk’un Ermeni sorunu konusunda yaptığı açıklamaları hatırlattı. “Orhan Pamuk bu sözleri, Amerikalılar memnun olsunlar diye söylemedi” dedi. 


ABD-Türkiye ilişkileri kötüleşebilir

İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, 1 Mart tezkerenin geçmemesi ve çuval olayı ile kötüleşen Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Gazete, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın Irak ve sözde Ermeni soykırım iddiaları olduğunu kaydetti. Gazete, Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası müdahelesinin de Washington'da endişe yarattığını belirtti. Financial Times, uzmanların iki ülke arasındaki anlaşmazlığın ABD'nin İran'ı yanlızlaştırma siyasetini zayıflatabileceği öngörüsünde bulunduğunu kaydetti.

Gazete, Ermeni iddialarına destek verdiği bilinen ABD Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili yeni başkanı Nancy Pelosi'nin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmeyerek duruşunu belli ettiğini bildirdi. FT, Beyaz Saray'ında Ermeni iddialarına ilişkin tasarıdan memnun olmadığını belirterek, "Ancak ABD Başkanı George W. Bush'un ne kadar lobi yapacağı net değil." yorumunda bulundu.

Gazete, Amerikalı yetkililerin de Kerkük'e ilişkin referanduma Irak hükümetinin karar vereceğini söylediğini kaydetti. Ankara, Kerkük'te bu yıl yapılması planlanan referandumun ertelenmesini istiyor.

Bakan Gül'den, ABD'ye 'ilişkiler kesilebilir' iması 

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, sözde Ermeni soykırımı tasarısının ABD Temsilciler Meclisinden geçmesi durumunda Türk Hükümetinin, ABD ile ilişkilerin kesilmesi yönünde halktan gelecek talepleri önleyemeyeceğini söyledi.

Gül'ün Washington ziyareti sırasında Washington Post gazetesinin editörleri ve muhabirleriyle yaptığı toplantıda dile getirdiği görüşler, gazetede yayımlandı.

Gazetenin haberine göre Gül, Ermeni tasarısının kabulünün Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ilişkilere büyük zarar vereceği yönündeki kaygısını anlatırken, "Tasarı geçerse Türkiye'de büyük bir şoka yol açar" dedi ve bu durumda hükümetin, ABD ile işbirliğinin kesilmesi yönünde halktan gelecek talepleri önleyemeyeceğini belirtti.

Gül, ABD'nin, terör örgütü PKK'nin Kuzey Irak'taki varlığına karşı harekete geçmesi gerektiği yönündeki Türk görüşünü yinelerken de Türk halkının sabrının dolmakta olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin Afganistan'a aktif askeri katkısının olduğunu hatırlatan Gül, "Çifte standart kabul etmeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, Kerkük'ün "küçük bir Irak" niteliği taşıdığına dikkati çekerek bu kent için planlanan referandumdan vazgeçilmemesi durumunda, Irak'ın diğer bölgelerini saran şiddetin bu bölgeyi de vuracağı uyarısında bulundu.

Gazeteye göre Gül, referandumda ısrar edilmesi durumunda Türkmenler gibi grupların bunu boykot edeceğini ve referandum sonucunun meşru olmayacağını belirtti.

Gül, "Kerkük bir bölgeye dahil edilirse bu büyük bir yanlış olur. Bazıları, bu zor durumdan kaçmak isterken daha zor bir duruma düşmemeli. Problem çözülecek sanıyorsunuz.... Hayır, sorun daha da büyüyecek" dedi ve Irak'ın bölünmesinin, meydana gelebilecek en kötü durum olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kerkük referandumu konusundaki görüşlerini ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a açtığını ve ABD'nin, şimdi, geçen yıla oranla sorunun daha fazla bilincinde olduğunu kaydetti.


Zeynep GÜRCANLI /Vatan/ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 13:19:50
Güncelleme :9 Şubat 2007 Cuma 13:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?