Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Turizmde yatırım yapanlar için belirlediğimiz 3 sınır var.Biri doğal çevre, ikincisi tarihsel çevre, bunların zarar görmemesi, üçüncüsü de kalite" dedi.
Bakan Günay, İzmir'in Çeşme ilçesinde Sheareton Otel'de düzenlenen toplantıda turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya gelerek, sektörün sorunlarını dinledi. Toplantı öncesi basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Günay, hükümet ve bakanlık olarak Türkiye'de turizme çeşitlilik kazandırmaya çalıştıklarını söyledi. Turizmin daha da gelişmesi için projelerini hayata geçirdiklerini belirten Bakan Günay, "Yatırımcılara destek vermeye hazırız, fakat yatırım yapanlar için belirlediğimiz 3 sınır var.
Biri doğal çevre, ikincisi tarihsel çevre, bunların zarar görmemesi, üçüncüsü de kalite" dedi.
Turizmin son yıllarda büyük bir gelişme gösterdiğini ifade eden Günay, Türkiye'nin turizmde iddialı ülkelerden biri haline geldiğini kaydetti. Türkiye'nin dünyada ziyaretçi sayısı açısından ilk 10 ülke arasında 9. sırada, turizmden elde edilen gelir açısından da 11. sırada olduğunu ifade eden Bakan Günay, bu rakamların Kuzey Afrika'nın ismini turizmde dünyaya duyurmuş 3 ülkesi olan Mısır, Fas ve Tunus'un toplamından fazla olduğuna dikkat çekerek, "2007 yılında 23 milyon 341 bin civarında Türkiye'ye
turist geldi. Bu önceki yıllara göre önemli bir rakam, ama bu rakamın daha da artması Türkiye'nin hakkıdır diye düşünüyoruz ve bunun artması için çalışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.
Türkiye'de turizmin çeşitlendirilmesinin, turizmin kıyı turizminin ötesine taşınmasının büyük önem taşıdığını belirten Günay, termal alanların değerlendirilmesi, kültür potansiyelinin dünyanın bilgisine sunulması, kış sporları, gençlik sporları ve 3. yaş kuşağı için turizm merkezleri oluşturulması gerektiğini ifade etti. Turizmin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar arasında son olarak dün TBMM'de görüşülmeye başlanan Turizmi Teşvik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bulunduğunu söyleyen Günay, tasarının önümüzdeki hafta yasalaşacağını tahmin ettiğini kaydetti. Yasa ile birlikte Anayasa Mahkemesi'nin ölçütleri çerçevesinde turizmin orman sayılan alanlardan yararlanılması konusunda yeni sınırlar getirmeye çalıştıklarını belirten Bakan Günay, "Bu yasayı kesinleştirdikten sonra yeniden orman sayılan yerlerde veya başka yerlerde turizm tahsisleri yapma şansına kavuşacağız. Bakın bugün Türkiye'de bize 23 milyon 500 bin yetmiyor, '25'e 50'ye katlamamız gerekiyor' diyorsak ki buna içtenlikle inanıyorum. Cumhuriyetin 100. yılında yani 2023 yılında Türkiye'nin bu rakamı yakalayacağı umudu, beklentisi, bunun arayışı, gayreti var. O zaman yeni alanlar, yeni turizm merkezleri, yeni konaklama tesisleri, yeni turizm kentleri, yeni tatil köyleri yapmamız gerekiyor ve bunu olabildiğince Türkiye sathına yaymamız gerekiyor. Böyle bir potansiyelin çekim alanlarından biri de İzmir Çeşme olarak görünüyor'' şeklinde konuştu.
Daha sonra toplantıya katılan Günay, TBMM'de görüşülen Turizmi Teşvik Kanununda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı'na değindi. Yasanın 1982 tarihli bir yasa olduğunu ve 2007 yılı Mayıs ayında mahkemenin verdiği iptal kararına kadar yürürlükte olduğunu hatırlatan Günay, yasanın iptal kararı doğrultusunda turizm için tahsis yapılacak alanlarda gerekli sınırlamalar yapılarak tekrar düzenlendiğini dile getirdi.