30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Eski bakana dolandırıcılık suçlaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Devlet Bakanı Ahmet Karaevli hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla 4 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Cumhuriyet Başsavcısı Vahdet Polatkan’ın hazırladığı iddianamede, Karaevli’nin 2001’de tanıştığı Ali Reşat Çakır’ı Portekiz’de iş kurma, Freiburg tren istasyonunda soyulma gibi bahanelerle 160 bin Euro (Yaklaşık 300 bin YTL) dolandırdığı savunuldu. İddianameye göre, Karaevli’ye son olarak Münih Havaalanı’nda 16 bin Euro nakit verdiğini ve daha sonra şüpheliyle irtibatını kaybettiğini iddia eden Çakır, "Eski bir bakanı suçlamak istemezdim ancak Karaevli’nin benim gibi bazı Türk vatandaşları da aynı yolla dolandırdığı için şikáyetçi oldum" dedi.

’6 bin Euro aldım’ dedi Savunmasında, Çakır ile Hollanda’da tanıştıklarını belirten Karaevli ise yurt içi ve yurt dışında Çakır’a yardımcı olduğunu, müşavirlik hizmetleri karşılığında para aldığını savundu. Karaevli, emekli ve sosyal yardımla geçinen Çakır’ın kendisine 160 bin Euro göndermesinin mümkün olmadığını söyledi. Karaevli, posta havaleleriyle aldığı paranın 6 bin Euro’yu geçmeyeceğini ileri sürdü. Ancak, deliller incelendikten sonra salt postbank ile gönderilen havale tutarının 25 bin 600 Euro çıktı.

12 yıla kadar hapis Çakır’ın, şüpheli Karaevli’ye 42 kez 250 ile 1500 Euro arasında değişen havaleler gönderdiği, elden verilen paranın ise daha büyük miktarlar olduğu yolunda yeterli şüphenin oluştuğu belirtildi. Nitelikli dolandırıcılık suçu işlendiği yolunda deliller bulunması ve kaçamak savunma vermesinden dolayı Karaevli hakkında 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Daha önce de hüküm giydi

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji Mühendisliği Bölümü mezun olan Ahmet Karaevli, 1983’te ANAP’tan milletvekili seçilmesinin ardından Turgut Özal hükümetinde Devlet bakanlığı yaptı. Bakanlığı sırasında 1985’te İsviçre’de altın kaçakçılarıyla gizli pazarlık yaptığı iddiaları gündeme geldi. Daha sonra Meclis Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, 1997’de yaptığı açıklamada, Abdullah Çatlı’yı İsviçre’de hapiste ziyaret eden bakanın Karaevli olduğunu ileri sürdü. 1990’lı yıllarda ANAP’tan ayrıldı, Refah Partisi’ne yakınlaştı. 1994’te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in danışmanlığını yaptı. 1999’da karşılıksız çek vermek suçundan 15 ay hapse mahkûm edildi. 2004’te Tekirdağ’da AKP’den belediye başkan adaylığı için aday adayı oldu, ancak aday gösterilmedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 10:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?