15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Eylemi bırakın hükümete katılın'

Lübnan’daki siyasi krize çözüm arayışında olan Başbakan Erdoğan, dün Beyrut’ta görüştüğü Meclis Hizbullah Grup Başkanı Raad aracılığıyla Hizbullah lideri Nasrallah’a, "Ülkenin istikrarı için eylemi bırakıp yeniden hükümete katılmaları" mesajını gönderdi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Lübnan’daki siyasi krize el attı. Erdoğan, Türk Birliği’ne bayram ziyaretinde bulunmak üzere dün geldiği Lübnan’da, Fuad Sinyora hükümetine karşı isyan bayrağı çeken Hizbullah ile görüştü.

Erdoğan, Lübnan Meclis Hizbullah Grup Başkanı Muhammed Raad ile görüşmesinde, Lübnan Hizbullahı’nın lideri Nasrallah’a, "Lübnan’ın istikrarı için eylemi bırakıp yeniden hükümete katılmaları" yönünde mesaj verdi. Beyrut’a yaptığı günü birlik ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Emile Lahud, Başbakan Fuad Sinyora ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile de görüşen Erdoğan, Lübnan’daki siyasi krizin önlenmesi için "duygusallıkların bir kenara bırakılması" çağrısında da bulundu.

Cumhurbaşkanı Lahud’dan ülkede dengeleri gözetmesini isteyen Erdoğan, Sinyora’ya da ulusal çıkarlar öne çıkarılarak sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği mesajını iletti.

Erdoğan, dün sabah geldiği Beyrut’ta ilk olarak, İsrail saldırısı ve ardından da Hizbullah’ın sokak eylemlerini başlatması sonrasında yoğun güvenlik önlemleri alınan Başbakanlığa geldi. Çevresi tel örgülerle çevrilip tank ve zırhlı araçlarla çevrelenen, ağır silahlı askerlerce korunan Başbakanlık’ta Sinyora tarafından törenle karşılanan Erdoğan, ortak basın toplantısında şu mesajları verdi:

KARDEŞİMLE GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK

Lübnan’ın zengin bir ulusal dokusu var. Bu dokunun korunması gerekiyor. Mezhepsel ayrışma eğilimlerinin bölgesel ölçekte olumsuz yansımalarının olabileceğini kendilerine ifade ettik. Bu tehlikeye karşı gerek Lübnan’daki grupların gerekse bölge ülkelerinin ortak bir sorumluluk duygusu ile hareket etmelerinin son derece önemli olduğunu kendilerine ifade ettik. Onun için Lübnan’ın ulusal çıkarlarının öne çıkarılarak o ortak payda ile bütünleşen bir tutum sergilenmesi ve sorunların da diyalog yoluyla çözümlenmesi gereğini vurguladık. Bundan sonra da ilgili taraflarla temaslarımızı sürdürmemiz ve eşgüdüm içinde hareket etmemiz gerektiği hususunda kardeşimle görüş birliğine vardık.

DUYGUSALLIĞI BİR KENARA BIRAKIN

Lübnan’ın siyasi birliğini, iç huzurunu çok önemsiyoruz. Geçmişte çok büyük krizler yaşamış olan Lübnan bu faturalarını yeni yeni ödemişken böyle bir huzursuzluğun içine girmesi ülkeyi gerçekten on yıllarca geriye itebilir. Duygusallıkları bir kenara bırakıp Lübnan’ın ulusal çıkarlarını öne çıkarmak suretiyle Lübnan’da yeni bir dönemin başlamasını hep birlikte sağlamanın faydasına inanıyorum. Bu bütün Lübnanlıların ve Ortadoğu’nun da faydasına olacaktır.

TARAFLAR İSTERSE ARABULUCU OLURUZ

(Aracı rolü oynayacak mısınız? sorusu üzerine) Tabii bu rolü biz kendimize biçemeyiz. Ancak taraflar, bölge ülkeleri Türkiye’nin böyle bir rolü üstlenmesini isterlerse o zaman seve seve bu rolü üstlenip, bu gayretin içine gireriz. Şu anda bir komşu, kardeş olarak bizler nasıl yardımcı olabiliriz, bu soruya cevap arıyoruz. Onun için dolaşıyoruz. Biz dertliyiz, dertli olduğumuz için dolaşıyoruz.

Erdoğan, Lübnan eski Başbakanı Hariri suikastiyle ilgili oluşturulan uluslararası mahkeme konusunda Suriye ve İran’ın çekincelerinin olduğu yönündeki soruya karşılık da şöyle dedi:

SURİYE VE İRAN KARŞI DEĞİL

"Biz bu konuda yardımcı olmanın gayreti içindeyiz. Gerek Suriye, gerek İran gibi ülkeler de uluslararası mahkemenin oluşmasına karşı değil. Uluslararası mahkemenin nasıl oluşacağı konusunda soru işaretleri var. Bu soru işaretlerinin giderilmesi lazım. Zamanlaması önemli. Önce bu mahkemenin şeklinin, yasal altyapısının oluşması mı yoksa buradaki şu anda özellikle Hizbullah’ın tekrar hükümete katılıp katılmaması sorununun çözülmesi mi? Bu sorulara cevap aranıyor. Bunun zamanlaması önem arzediyor. Bunda mutabakat sağlanmaması için hiçbir neden yok."

Erdoğan, Lübnan ile İsrail arasında sorun olan Şeba Çiftlikleriyle ilgili soruya karşılık da "Şeba Çiftlikleriyle ilgili de BM, İsrail ve Suriye ile görüşmelerimizi yapıyoruz, burada da değerli dostumla mutabakatım var, aynı görüşleri paylaşıyoruz, inşallah bir netice alma fırsatı yakalarız" dedi.

TÜRK DESTEĞİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Lübnan Başbakanı Sinyora da İsrail saldırısı ve bu saldırının arkasından ülkesinin imarı konularında Türkiye’nin verdiği desteğe teşekkür etti. "Türkiye bölgesinde önemli bir güçtür ve bu rolünü oynamaktadır" diyen Sinyora, Türkiye’nin Şeba Çiftlikleriyle ilgili sorunun çözümü konusunda ilgili ülkelere baskı yapabileceğini de söyledi. Sinyora, 30 yıllık iç savaşta ekonomisi çöken Lübnan’a Türkiye’nin ne gibi katkılar yapabileceğini de Erdoğan ile görüştüklerini anlattı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 02:32:58
Güncelleme :4 Ocak 2007 Perşembe 07:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?