28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Finlandiya'dan liman ültimatomu

Erkki TuomiyaAvrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı yarın devralacak olan Finlandiya, Türkiye'ye 'liman ültimatomu' verdi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomiya, "limanlar bu yılın sonuna kadar Güney Kıbrıs'a açılmazsa, müzakereler askıya alınabilir" dedi.

Tuomiya, Brüksel'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, limanlarını ve hava sahasını Rum kesimine bu yılın sonuna kadar açmasını istedi. 

Fin Bakan, "aksi halde müzakereler askıya alınabilir. Türkiye ile müzakerelerde dramatik bir sonuçtan kaçınmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" diye konuştu.

Tuomiya, böyle bir durumun, AB'nin başarısızlığı olacağını da belirtti.

BİR UYARI DA FİNLANDİYA BAŞBAKANI'NDAN

Avusturya'dan AB dönem başkanlığını yarın devralacak olan Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye şartları yerine getirmeze üyelik müzakerelerini askıya alabileceğini bildirdi.

Vanhanen Helsinki'de yaptığı açıklamada görüşmelerin durdurulması olasılığının her zaman olduğunu belirterek, ''sanıyorum Türkiye bunu biliyor'' diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ SERENİUS: TÜM SEÇENEKLER MASADA 

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius da, Türkiye ile müzakalerin durdurulabileceği tartışmaları ile ilgili ''tüm seçenekler masada'' dedi.

Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü imzalaması gerektiğini belirten Maria Serenius, Kıbrıs sorunu nedeniyle dönem başkanını zorlu bir sürecin beklediğinin farkında olduğunu belirtti.

Fırtınalı bir döneme doğru gidildiğini söyleyen Serenius'a, Türkiye - Avrupa Birliği ilişkilerinde krizi önlemenin yolunun limanların Rumlara açılmasından geçtiğini söyledi.

"Türkiye söz verdi"

Serenius, Türkiye'nin Ankara Anlaşması'na Ek Protokolü imzalamMaria Sereniusa sözü verdiğini ve bu sözü yerine getirmemesinin müzakere sürecini etkileyeceğini ifade etti.

"Tüm seçenekler masada" ifadesini kullanan Serenius, Finlandiya'nın bir 'tren kazası'nı önlemek istediğini belirtti.

Serenius, "dönem başkanlığı olarak bizim hedefimiz müzakere sürecini kesintisiz olarak sürdürmek" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "adım atılmadıkça adım atmayız" açıklamasını değerlendiren Büyükelçi, Kıbrıs'ta Türk tarafına yönelik tecritin hafifletilmesi ve doğrudan ticaret tüzüğünün çıkarılması için çaba sarfedeceklerini söyledi.

Serenius, "Türkiye iki konu arasında bağlantı kuruyor ama biz konuya böyle bakmıyoruz. Kıbrıs konusunda Türkiye yükümlülük altında ve bu yükümlülüğü yerine getirmesi gerekir" dedi.

Büyükelçi, dönem başkanlığı sırasında eğitim ve kültür, rekabet ile güvenlik olmak üzere üç konuda müzakereleri başlatmayı hedeflediklerini söyledi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 08:32:17
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 13:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?