20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

'First Lady'lerin çay partisi

Cumhur Abdullah Gül'ün Washington'a yapacağı resmi ziyaret sırasında "First Lady"ler Hayrünnisa Gül ile Laura Bush için ayrı bir program düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül, 8 Ocak'ta ABD Başkanı George Bush'la başta Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı Türkiye'nin ABD'den gelen anlık istihbarat doğrultusunda başlattığı sınır ötesi operasyonların yanısıra tüm bölgesel sorunları görüşürken, Hayrünnisa Gül ile Laura Bush, Beyaz Saray'da çay partisinde biraraya gelecek. Hayrünnisa Gül'ün, Laura Bush'a manevi değeri yüksek anlamlı bir hediye götüreceği öğrenildi.

BÖLGEYİ MASAYA YATIRACAKLAR

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gül'ün Bush'la görüşmesinde PKK'ya karşı yürütülen mücadelenin yanısıra, sözde Ermeni soykırımı iddiaları, Irak, Kerkük ve Ortadoğu sorunu, İran, Pakistan ve Kafkaslar'daki gelişmeler de ele alınacak. Aynı kaynaklar, Bush'un Gül'le görüşmesinden hemen sonra Ortadoğu turuna çıkacak olmasına dikkat çekerek, "Başkan Bush, Ortadoğu'da tarafların en güvendiği ülke konumunda olan Türkiye'nin görüşlerini en üst düzeyde dinledikten sonra, bölgeye giderek gereken mesajları verecektir" değerlendirmesinde bulundular. Dışişleri yetkilileri, Bush-Gül görüşmesinin, "Zor bir coğrafyada Türkiye-ABD ilişkilerinin en güçlendirilmiş ortaklık konsepti çerçevesinde" gerçekleşeceğini söylediler. Dış Politika Enstitüsü'nde konuşmada yapacak olan Gül'ün, Richard Holbrooke ve Madeline Albright'ı da kabul etmesi planlanıyor.

MUSEVİLERLE GÖRÜŞECEK

Washington'dan New York'a geçecek olan Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un yanısıra, sözde Ermeni soykırımına destek veren ADL dahil tüm Musevi kuruluşlaranın liderleriyle de buluşacak. Gül'ün, BM Genel Sekreteri Moon'la Kıbrıs, Irak ve Türkiye'nin geçici BM Güvenlik Konseyi adaylığını görüşeceği bildirildi. Gül, Moon'a Kıbrıs'ta kalıcı çözümün sağlanması için Türkiye'nin BM Genel Sekreteri'nin girişimiyle başlatılacak görüşmelere hazır olduğu mesajını verecek. Gül, New York'ta Türk çatı örgütlerinin temsilcileri ve Ahıska Türkleri'ni de kabul edecek. Gül'ün ziyaretine hükümetten Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Hilmi Güler de eşlik edecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2008 Pazar 08:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?