22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Flaş... Sezer ve CHP'ye ret...

Anayasa Mahkemesi'nin tarihi kararı...

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP’nin, cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline yönelik başvurusunu reddetti. Yüksek Mahkeme CHP’nin, paketin birinci maddesinin 366 oyla kabul edilmesini iç tüzük ihlali olduğu yönündeki başvurusunda ise "yetkisizlik kararı" verdi.


Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da düzenleyen Anayasa değişiklik paketinin iptali yönündeki başvuruları reddetti.

Yüksek mahkeme, bugün saat 09.30'da başladığı toplantıda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP milletvekillerinin, Anayasa değişiklik paketi ile ilgili iptal başvurusunu birleştirdi. Saat 17.30'da kararını açıklayan Mahkeme, iptal başvurusunu 6’ya karşı 5 oyla reddedildiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, “6 arkadaşımız ret yönünde oy kullandı. Anayasa’ya aykırılık görmedi” dedi. Kılıç, CHP’nin Anayasa değişiklik paketinin 1. maddesinin 366 oyla kabul edilmesinin iç tüzük ihlali olduğu ve paketin tümünün iptal edilmesi yönündeki başvurusuna da yetkisizlik kararı verildiğini söyledi. Kılıç, yetkisizlik kararının oy birliğiyle alındığını belirtti.

Anayasa değişiklik paketiyle ilgili iptal kararı verilebilmesi için 3’te 2 çoğunluk gerekiyor. Bu da 11 üyeli mahkemede 7 üyenin iptal yönünde oy kullanılmasıyla mümkün olabiliyor.

Cumhurbaşkanı Sezer’in Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunmuştu. Buna göre, 22 Temmuz seçimlerinden sonra halk Ekim ayında ikinci kez sandık başına giderek Anayasa değişikliği paketini oylayacak


Saat saat tarihi karar

Saat: 17.39
- Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Sezer'in ve CHP'nin başvurularının oy çokluğuyla reddedildiğini açıkladı. Böylece Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketiyle ilgili referandum yapılacak. Eğer referandumda cumhurbaşkanını halk seçsin kabul edilirse bundan sonra cumhurbaşkanını meclis değil halk seçecek. Ancak 11'nci Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği hala açıklığa kavuşmadı...

Saat: 16.12
Anayasa Mahkemesi'nin kapıları gazetecilere açıldı. Televizyonlar canlı yayın için hazırlıklarını tamamladı. kısa bir süre sonra kararın açıklanması bekleniyor...

Saat: 13.37
Mahkeme üyeleri yeniden görüşmeye başladı.

Saat: 12.01
Anayasa Mahkemesi, görüşmeye öğlen arası verdi.

Saat: 10.13
Anayasa Mahkemesi, “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılması” yönündeki Anayasa değişikliği paketinin iptali istemiyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP'nin açtığı davayı bugünkü gündem toplantısında ele alıyor.


ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 18:40:03
Güncelleme :5 Temmuz 2007 Perşembe 18:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?