19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Fraktan sonra siyaha da veda

Meclis İçtüzük taslağından ’Cumhurbaşkanı ant içme töreninde siyah elbise giyer’ ifadesi çıkarıldı. Yeni içtüzükle cumhurbaşkanları her renk kıyafetle kürsüye gelebilecek.

TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın İçtüzük Taslağı, ilginç bir maddeyi de yeniden düzenliyor. Cumhurbaşkanının ant içme törenine ilişkin kuralları belirleyen 122. maddedeki "Cumhurbaşkanı ant içme töreninde siyah elbise giyer" ifadesi metinden çıkartıldı.

İçtüzükte Cumhurbaşkanının frak giymesi zorunlu olmadığı halde, teamüller gereği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e kadar tüm Cumhurbaşkanları frakla kürsüye çıkmıştı. Sezer, iç tüzükdeki ’siyah elbise’ hükmüne uyarak, koyu renk takım giymişti.

Sezer’in frak giymemesi o dönem en çok konuşulan konular arasında olmuştu. Sezer, TBMM’nin açılışı nedeniyle yaptığı geleneksel toplantılarda da frak giymedi. Sezer ayrıca, kendisi kürsüdeyken, bir TBMM Başkanvekilinin konuşması süresince yanında beklemesi kuralını da yıkmış ve kendisini oturarak dinlemesini sağlamıştı.

KURAL DEĞİL TEAMÜL

Cumhurbaşkanının, ant içme töreninde, "Siyah elbise giyme" zorunluluğu kaldıran düzenlemenin gerekçesinde, "Cumhurbaşkanının, ant içme töreninde ne giyeceğinin yazılı bir kuralla düzenlenmeyip, bunun teamüle bırakılması uygun görülmüştür" denildi.

Şimdi bu ifadenin de metinden çıkartılmasıyla, cumhurbaşkanları her renk kıyafetle kürsüye gelebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin yaklaşmasıyla birlikte Sezer’den sonraki Cumhurbaşkanının kıyafete yönelik tavrı da önemli olacak.

FRAK SEVMEYENLER VAR

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Meclis’te yıllardan beri yerleşmiş geleneklerin değiştirilmemesi gerektiğini belirtti. Sarıbaş, şunları söyledi: "Oturmuş, kural olmuş gelenekler vardır, yazılmasa bile herkes uyar. Bunlara müdahale etmenin bir anlamı yok. Biz içtüzük değişikliğine TBMM’nin daha verimli çalışması olarak algılıyoruz. Bunun ne katkısı olacak bilmiyorum. Fraktan hoşlanmayan siyasilerimiz olduğu biliyor. Örneğin Sayın Başbakan İstanbul’daki NATO toplantısına frakla katılma kuralına uymamıştı.O zaman insanın aklına bu düzenleme ile birileri mi tarif ediliyor diye geliyor?"

Hep frakı tercih etti

Cumhuriyetin kurulduğundan beri cumhurbaşkanları ant içme töreni ya da TBMM’nin açılış konuşmasını yaptıkları zamanlarda kürsüye frakla çıkıyorlar. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, içtüzükte ’siyah elbise’ diye belirtilmesine rağmen teamüllere uyarak her seferinde frak giydi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise sadece ’siyah elbise’ kuralına uyarken, frakı tercih etmedi. Yeni düzenlemeyle, artık siyah elbise zorunluluğu da olmayacak. Yeni cumhurbaşkanı, açık renk bir takım elbiseyle de kürsüye gelip yemin edebilecek.
Nuray Babacan / Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 03:29:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?